search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:07
MENU CLOSE

Ταξίδι στην ηλιόλουστη Μάλτα της ιστορίας και των αρωμάτων

22.12.2023 16:05
malta valetta 543- new

Η Μάλτα είναι μια χώρα στην καρδιά της Μεσογείου που συνδυάζει χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Εδώ θα δείτε προϊστορικούς ναούς και οικισμούς της Εποχής του Χαλκού, αραβικές περιτοιχισμένες πόλεις, ερείπια από ρωμαϊκές βίλες, την πρωτεύουσα Βαλέττα που χτίστηκε από Ιωαννίτες ιππότες και ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων όπου οι ντόπιοι κατέφευγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μάλτα φημίζεται για τη μεσογειακή γαστρονομία της, τα γραφικά λιμάνια, τις πανέμορφες παραλίες και τα πεντακάθαρα νερά. Και το σημαντικότερο, είναι μια νησιωτική χώρα παραδομένη στην αγκαλιά του ήλιου τις περισσότερες μέρες του χρόνου.

Το μεγαλύτερο νησί είναι η Μάλτα, αλλά υπάρχουν κι άλλα δύο – το Γκόζο και το σχεδόν ακατοίκητο Κομίνο (που είναι παράδεισος για όσους λατρεύουν την ορειβασία). Τρία ειδυλλιακά νησιά που τα ενώνει ιστορία 8.000 χρόνων.

Ο επισκέπτης θα εξερευνήσει τους μεγαλιθικούς ναούς, που έχουν ιστορία 5.000 χρόνων, θα σκαρφαλώσει στους λόφους όπου βρίσκονται τα ερείπια από τον αραβικό και τον χριστιανικό πολιτισμό, θα κολυμπήσει στα νερά που πέρασαν από τον έλεγχο των ιπποτών, των Οθωμανών, του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και του βρετανικού στέμματος.

Το ταξίδι ξεκινά με τον περίπατο στα στενά της πρωτεύουσας, που έχει κηρυχθεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, θα απολαύσει ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο από τα μπαρ της πόλης, θα θαυμάσει τα αρχιτεκτονήματα του μπαρόκ, αλλά και το μοναδικό έργο του Καραβάτζιο που είναι υπογεγραμμένο από τον σπουδαίο ζωγράφο- Την Καρατόμηση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, έργο του 1608.

Εξερευνήστε τα κάστρα, τα παλάτια και τις εκκλησίες, θαυμάστε τη θέα από ψηλά, δείτε την ιστορία που κρύβεται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Κατευθυνθείτε νωρίς στη Σιωπηλή Πόλη της Μντίνα, που κάποτε ήταν αραβική ακρόπολη και πρωτεύουσα της Μάλτας. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος για γυρίσματα ταινιών, όπως το Game of Thrones.

Εκεί κοντά βρίσκονται οι  Κατακόμβες του Αγίου Παύλου, κάτω από την γραφική Ραμπάτ, που χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα και είναι από τα πρώιμα δείγματα του χριστιανισμού στην Μάλτα. 

Η Μάλτα ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2024 την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία και προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις. Μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων διοργανώνονται από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2024, στο πλαίσιο της πρώτης Μπιενάλε Τέχνης της Μάλτας, που θα διεξαχθούν σε 21 ιστορικές τοποθεσίες στα δύο μεγαλύτερα νησιά. Η Μπιενάλε προγραμματίζεται να συμπέσει με την εορταστική περίοδο της άνοιξης, όταν σε διάφορα χωριά τιμώνται οι προστάτες άγιοι.

Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, θα γίνει στη Βαλέττα το Διεθνές Φεστιβάλ Μπαρόκ, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ιστορικά μνημεία. Τον Ιούλιο διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ.

Ένας λόγος για να επισκεφτεί κάποιος την Μάλτα είναι η γαστρονομία της. Η μαλτέζικη κουζίνα είναι ένα εκπληκτικό μείγμα από αρώματα και επιρροές. Οι ντόπιοι θεωρούν πως η κουζίνα τους είναι ένα βήμα μπροστά, καθώς έχουν καταφέρει να συνδυάσουν την γαλλική φινέτσα, την αραβική παράδοση και υλικά που ήρθαν στο νησί από κάθε άκρο της βρετανικής αυτοκρατορίας. Πολλά πιάτα βασίζονται στο ντόπιο κρασί, για το οποίο επίσης οι Μαλτέζοι είναι υπερήφανοι.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στην Πράγα: Βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών – Οι σοκαριστικοί διάλογοι, «μας ρίχνει, χρειαζόμαστε ελεύθερο σκοπευτή»

WSJ: «Δεξί χέρι» του Πούτιν έδωσε εντολή για τον θάνατο του Πριγκόζιν – «Φθηνό αστυνομικό μυθιστόρημα» λέει το Κρεμλίνο

Ουκρανία: Οι λόγοι καθήλωσης της αντεπίθεσης του Κιέβου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06