search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:41
MENU CLOSE

Ανασχηματισμός: Η ανατομία των αλλαγών, η έλλειψη πάγκου, η εμπιστοσύνη σε Χρυσοχοΐδη και Άδωνι και το ρίσκο με τη Δόμνα

04.01.2024 06:00
kivernisi-63

Μόλις τρία εικοσιτετράωρα από την έλευση του νέου χρόνου ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος με επίκεντρο την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας  του Πολίτη για την οποία εδώ και καιρό θεωρούσε ότι δεν τα πηγαίνει καλά. 

Ο Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης με συνοπτικές διαδικασίες και τις θέσεις τους πήραν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολόπουλος.

Όπως ήταν φυσικό αυτές οι αλλαγές έφεραν καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα: Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να πηγαίνει στα παλιά του λημέρια, δηλαδή και πάλι στο υπουργείο Υγείας, την Δόμνα Μιχαηλίδου να αναλαμβάνει το Εργασίας και την Ιωάννα Λυτρίβη να παίρνει τη θέση της, ως υφυπουργός στο Παιδείας.

Οι αλλαγές που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι λίγες, δείχνουν ωστόσο την στελεχιακή ένδεια που υπάρχει στην ΝΔ παρά το αρχείο στελεχών στο οποίο είχε επενδύσει αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στην πραγματικότητα  οι αλλαγές δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάγκο καθώς ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απευθυνθεί και πάλι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να λύσει το πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι δημοσκοπήσεις, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι τα θέματα βίας και ασφάλειας απασχολούσαν ιδιαίτερα τους πολίτες. Μάλιστα ενώ μέχρι και πέρσι τα θέματα αυτά βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις, τους τελευταίους μήνες είχαν πλασαριστεί στην τρίτη θέση μετά την ακρίβεια και την οικονομία.

Ο Γιάννης Οικονόμου -που ανέλαβε το υπουργείο μετά την ολιγοήμερη παραμονή του Νότη Μηταράκη σε αυτό – χρεώθηκε την αύξηση της εγκληματικότητας και τα τραγικά γεγονότα εξ αιτίας της οπαδικής βίας. Ακόμα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την έξαρση των σοβαρών εγκλημάτων βίας, δημιουργώντας μάλιστα και δυσαρέσκεια ακόμη και στους κόλπους της ΕΛΑΣ, με την ηγεσία της οποίας δεν είχε καλή συνεργασία.

Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αναλάβει για πέμπτη φορά την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, μία καρέκλα που ο πολύπειρος πολιτικός την έχει πληρώσει ακριβά.

Να θυμίσουμε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρωτοανέλαβε τα ηνία του τότε υπουργείου Δημόσιας Τάξης επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη την περίοδο 1999-2003. Έξι χρόνια αργότερα, πήγε και πάλι στο ίδιο πόστο επί κυβέρνησης Παπανδρέου όπως εξάλλου και το 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Το 2019, κατά την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέλαβε την ίδια υπουργική καρέκλα ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίζεται δυσαρεστημένος καθώς δεν περίμενε ότι θα αντικατασταθεί την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για σοβαρές υποθέσεις.

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη άφησε ορφανή την θέση του υπουργού Υγείας, έναν τομέα που ο πρωθυπουργός θεωρεί νευραλγικό δεδομένου ότι αφορά  όλους τους πολίτες.

Οι επιλογές του γι’ αυτό το σοβαρό υπουργείο ήταν λίγες και συγκεκριμένες. Δηλαδή ο Άδωνις Γεωργιάδης που για τον πρωθυπουργό είναι πολιτικός ειδικών αποστολών ενώ γνωρίζει πολύ καλά και το εν λόγω υπουργείο. Μένει να φανεί  πάντως τι σημαίνει γνωρίζει καλά το υπουργείο Υγείας αφού το επόμενο διάστημα αναμένονται θα υπάρξουν μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις σε αυτό τον χώρο…

Στην θέση του στο υπουργείο Εργασίας πήγε η Δόμνα Μιχαηλίδου από τη θέση της υφυπουργού Παιδείας.

Πολλοί λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λύσει ένα πρόβλημα, δημιούργησε ένα άλλο από την στιγμή που η Δόμνα Μιχαηλίδου δεν έχει κάποια μεγάλη εμπειρία, ενώ κατά τη διάρκεια της πολιτικής της θητείας έχει κάνει αρκετές γκάφες. Η πιο πρόσφατη ήταν ότι «τα παιδιά θα πρέπει να περπατούν χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο γιατί τους κάνει καλό».

Η Ιωάννα Λυτρίβη η οποία ανέλαβε υφυπουργός παιδείας ανήκει στη ΝΔ από τα φοιτητικά της χρόνια ωστόσο στο παρελθόν (2011) είχε θητεύσει επιστημονική σύμβουλος του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου. Αργότερα βρέθηκε στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου εκεί την ξεχώρισε για την δουλειά της ο  Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 2019 υπήρξε στενή συνεργάτιδα της Νίκης Κεραμέως.

Ο νέος υφυπουργός Προστασίας Ανδρέας Νικολόπουλος πέρα από τη συμμετοχή του σε πολλές  επιτροπές έχει πάρει μέρος σε αρκετές προκαταρκτικές επιτροπές όπως για παράδειγμα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Νίκο Παππά.

Ενδιαφέρον φυσικά έχει η περαιτέρω αναβάθμιση του Παύλου Μαρινάκη ο οποίος τοποθετήθηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό ο οποίος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες Τύπου.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια ακόμα ευκαιρία στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μέχρι πρότινος  βρισκόταν στην blacklist του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Για πέμπτη φορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ιωάννα Λυτρίβη: Ποια είναι η νέα υφυπουργός Παιδείας

Νέα Αριστερά για ανασχηματισμό: Ανακύκλωση κυβερνητικής αποτυχίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:41