search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:30
MENU CLOSE

Μίνι ανασχηματισμός: Ο Χρυσοχοΐδης, ο Οικονόμου και οι «καραμπόλες» – Όλες οι αλλαγές

03.01.2024 18:44
kivernisi-61

Η αντικατάσταση του Γιάννη Οικονόμου από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στο επίκεντρο του μίνι ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε ξαφνικά το απόγευμα της Τετάρτης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Στην ουσία, η βασική αλλαγή ήταν αυτή, ωστόσο, προκάλεσε διάφορες «καραμπόλες» στο κυβερνητικό σχήμα, με υπουργούς και υφυπουργούς να μετακινούνται και μερικά νέα πρόσωπα να μπαίνουν σε αυτό.

Συγκεκριμένα, εκτός από τον Μ. Χρυσοχοΐδη που αντικαθιστά τον Γ. Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ορίζεται ο Ανδρέας Νικολακόπουλος που παίρνει τη θέση του Κώστα Κατσαφάδου. Τον Μ. Χρυσοχοΐδη αντικαθιστά στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τη θέση του Ά. Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας παίρνει η Δόμνα Μιχαηλίδου, δίνοντας τη θέση της υφυπουργού Παιδείας στην Ιωάννα Λυτρίβη. Τέλος, ο Π. Μαρινάκης παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναβαθμίζεται – αφού πλέον δεν έχει κομματικό αξίωμα – σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό.

Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές τις «στοχευμένες παρεμβάσεις» στο κυβερνητικό σχήμα είναι τα εξής:

1.      Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θορυβήθηκε από το γεγονός ότι το ζήτημα της ασφάλειας βρίσκεται πολύ ψηλά στα προβλήματα των πολιτών, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Έτσι, και προφανώς προβληματισμένος από τις επιδόσεις του Γ. Οικονόμου στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, αποφάσισε να επαναφέρει τον Μ. Χρυσοχοΐδη σε γνώριμα λημέρια, προκειμένου να μπει μια τάξη στο υπουργείο και να… αναπτερωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι άλλαξε ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

2.      Η επιστροφή του Ά. Γεωργιάδη, μετά από αρκετά χρόνια, στο υπουργείο Υγείας σηματοδοτεί τη διάθεση Μητσοτάκη να έχει στη θέση αυτή έναν άνθρωπο που γνωρίζει το υπουργείο και που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, ιδίως σε μια φάση που και χρήματα θα πέσουν, αλλά και θα γίνουν ευρείες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ. Εδώ, πάντως, ο πρωθυπουργός διατήρησε την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία στη θέση της.

3.      Η μετακίνηση της Δ. Μιχαηλίδου στο υπουργείο Εργασίας είναι μια σαφής αναβάθμιση για την ίδια, αλλά και ένα στοίχημα για τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τοποθετεί μια νέα γυναίκα σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, το οποίο, παράλληλα, με τις πρωτοβουλίες του μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στον χώρο της εργασίας. Και εδώ η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία διατηρήθηκε ως είχε.

4.      Για άλλη μια φορά ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει έναν πιο δομικό ανασχηματισμό, προτιμώντας τις… σημειακές παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν υποβληθεί σε… rotation, υπάρχει ακόμα χρόνος – όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι δεν ήθελε να «ταρακουνήσει» περισσότερο τη βάρκα.

Από εδώ και πέρα, μένει να φανεί αν ο Κ. Μητσοτάκης, εν ευθέτω χρόνω, θα προβεί και σε άλλες «σημειακές παρεμβάσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αξιολογήσεις του έργου των υπουργών, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου – Να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν τις στηρίζει»

Αυγέρη για Συρίγο: Nα απαντήσει ο Μητσοτάκης αν αποδέχεται αυτά που λέει ο πρώην υπουργός του

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Aυτοί είναι οι μισθοί των δημάρχων και των περιφερειαρχών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:24