search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:00
MENU CLOSE

«Ξύπνησε» ο εφιάλτης της πανδημίας: «Τσουνάμι» ιώσεων «γονατίζουν» την Ιταλία – Επιστρέφουν οι μάσκες στην Ισπανία – Έκρηξη εισαγωγών στην Ελλάδα

05.01.2024 20:26
kovid-europe-

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες της Ευρώπης λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, του ιού της γρίπης κι άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Πέντε ισπανικές περιφέρειες ανακοίνωσαν την επαναφορά του μέτρου που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, έπειτα από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης την περίοδο των εορτών.

Η περιφέρεια της Βαλένθια είδε τον ρυθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος να αυξάνεται στα 1.501 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το διάστημα μεταξύ 26ης Δεκεμβρίου και 1ης Ιανουαρίου, το δεύτερο υψηλότερο φορτίο στη χώρα για αυτήν εβδομάδα, μετά την Καστίλλη Λα Μάντσα.

Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών στη Βαλένθια συνέστησαν στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως και στους επαγγελματίες της υγείας, και στους συγγενείς και φίλους στις αίθουσες αναμονής να φορούν μάσκες για το άμεσο μέλλον.

Άφησαν, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο ο κανόνας αυτός να επεκταθεί σε άλλους τομείς, όπου συγκεντρώνονται ευπαθείς ομάδες.

Η γειτονική Καταλονία έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας στα υγειονομικά κέντρα, ενώ η Αραγονία εξέδωσε την ίδια οδηγία για το βόρειο τμήμα της, προσθέτοντας πως απευθύνει «ισχυρή σύσταση» οι εργαζόμενοι και οι πολίτες συνολικά να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, ειδικά στους κλειστούς.

Η αυτόνομη κοινότητα της Μούρθια, στις βορειοανατολικές ακτές, εισήγαγε επίσης τη χρήση της μάσκας, ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, η Γαλικία συνέστησε τη χρήση μάσκας.

Η Ισπανία ήταν μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών που ήραν τα μέτρα για τη χρήση μάσκας μετά την πανδημία COVID-19 και οι πολίτες είχαν την υποχρέωση να τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς έως τον Φεβρουάριο πέρυσι και στα υγειονομικά κέντρα και τα φαρμακεία έως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση από το Carlos III University Health Institute της Ισπανίας, η γρίπη, η COVID-19 και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) κυκλοφορούν ευρέως στις κοινότητες, με τη γρίπη να επικρατεί, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, 953 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα με οξείες αναπνευστικές νόσους, σε σύγκριση με 922 μία εβδομάδα πριν, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας κατέγραψαν απότομη αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας κάλεσε σε συνάντηση τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και, όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, θα προτείνει την εισαγωγή υποχρεωτικών μέτρων σε όλη τη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Υπό πίεση τα νοσοκομεία στην Ιταλία

Υπό πίεση βρίσκονται τα επείγοντα περιστατικά και οι θάλαμοι των ιταλικών νοσοκομείων εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Συνεχίζουν να αυξάνονται όμως οι διαγνώσεις γρίπης με επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος και με περιστατικά πνευμονίας, όχι μόνον σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.

Την τελευταία εβδομάδα τα περιστατικά covid 19 μειώθηκαν κατά 16%, αλλά σύμφωνα με πολλούς καθηγητές ιολογίας, η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στον μικρότερο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες των γιορτών. Κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να καταγραφεί νέα άνοδος.

Όσο για τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με συμπτώματα γρίπης και επιπλοκές αποτελείται από ηλικιωμένους και πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Από την Μιλάνο μέχρι την Ρώμη και την Νάπολη, η αναμονή για να μπορέσουν να δούν γιατρό αρκετές φορές ξεπερνά και τις τέσσερις ώρες.

Ο Ματέο Μπασέτι, αρχίατρος λοιμωδών νόσων του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας, τόνισε ότι «είναι η χειρότερη εποχική γρίπη των τελευταίων 20 ετών, σε ό,τι αφορά το ρυθμό μετάδοσής της». «Εμείς είχαμε προειδοποιήσει τους Ιταλούς, αλλά πολλοί προτίμησαν να κάνουν τον κουφό», πρόσθεσε ο Μπασέτι, με ευθεία αναφορά σε όσους δεν θέλησαν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από ένα εκατομμύριο Ιταλοί έχει μολυνθεί με γρίπη, αν και ακόμη δεν έχει καταγραφεί η κορύφωση των κρουσμάτων που αναμένεται πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σχεδόν 2.000 εισαγωγές σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το διάστημα 25 έως 31 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 1.818 εισαγωγές στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 70 ασθενείς. Επίσης καταγράφηκαν 57 θάνατοι.

Από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος για τα μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στα σχολεία όλης της χώρας.

Όπως σχετικώς αναφέρεται «Σύμφωνα με τις από 04-01-2024 οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση των ακόλουθων βασικών μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν ως εξής:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

• Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

• Πριν και μετά: -Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος- Το γεύμα- Τη χρήση της τουαλέτας

• Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα

ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και

απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

• Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

➢ Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα

τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

➢ Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση

ασανσέρ).

➢ Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.

➢ Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και

μετά από αυτό.

➢ Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να

πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

➢ Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο,

βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο

όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές

του με άλλα άτομα.

➢ Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την

ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη

αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Επανεμφάνιση Τσιόδρα – Αγώνας δρόμου για εμβολιασμούς – Εκτιμήσεις για έκρηξη κρουσμάτων

Οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι καθώς τα επιστημονικά μοντέλα, δείχνουν περαιτέρω αύξηση σε όλους τους δείκτες έως τα τέλη Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως περί τις 23 με 24 Ιανουαρίου, θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα.

Με τον γνωστό καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα και την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, συναντήθηκε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.  

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα δεδομένα για τον κορωνοϊό στη χώρα μας με δεδομένη την τεράστια έξαρση μετάδοσης του ιού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Ο υπουργός έθεσε σε προτεραιότητα την ενίσχυση των εμβολιασμών καθώς όπως ο ίδιος παραδέχτηκε ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν είναι ο επιθυμητός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, έγιναν 120.000 εμβολιασμοί για Covid-19. Το 2023 ξεπεράσαμε τους 177.000 και για τον Ιανουάριο έχουν κλειστεί 42.460 ραντεβού: «Άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι» όπως είπε ο υπουργός σήμερα στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.

Ακόμη, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών, δηλαδή 18/12/23 με 1/1/24, πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49.  Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η φετινή έξαρση των ιώσεων οφείλεται στη σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για την ακρίβεια: «Δεν πολεμά την αισχροκέρδεια, έχει παραδώσει τα όπλα»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Υγείας ήταν για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση που θα μπορούσε να μου αναθέσει ο Πρωθυπουργός» (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η αναταραχή για την τριήμερη ΚΟ στις Σπέτσες – Νέα ανάρτηση από Ακρίτα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:00