search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:20
MENU CLOSE

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Υγείας ήταν για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση που θα μπορούσε να μου αναθέσει ο Πρωθυπουργός» (Video)

05.01.2024 13:32
georgiadis new

«Η ευθύνη που έχω αναλάβει είναι πάρα πολύ μεγάλη και την αντιμετωπίζω με δέος. Η επιλογή του Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά τιμητική για μένα. Και σε προσωπικό επίπεδο έχει και ένα χαρακτήρα δικαίωσης για όλο το μπούλινγκ που δέχτηκα φεύγοντας από εδώ».

Αυτή τη δήλωσε έκανε ο Άδωνiς Γεωργιάδης στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν σήμερα στις 08.00 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους.

Ο νέος υπουργός Υγείας ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος και χαμογελαστός καθώς είναι άριστος γνώστης του χώρου της υγείας.

Όπως όλα δείχνουν επέστρεψε με «σηκωμένα τα μανίκια» και έτοιμο σχέδιο. Οι βασικές του προτεραιότητες του είναι να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις, να ελαττωθεί ο χρόνος αναμονής των πολιτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και στη λίστα χειρουργείων.

Επίσης να βρει λύσεις ώστε να κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ στους γιατρούς και νοσηλευτές  αλλά και να παρεμβαίνει άμεσα ώστε να μηδενιστούν  οι τραγικές περιπτώσεις, όπως ο θάνατος του 15μηνου μωρού στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας

«Έχω ζητήσει επείγουσα ενημέρωση για να δω τι έχει συμβεί. Αν έχει γίνει λάθος από τους γιατρούς, θα το μάθουμε και θα λογοδοτήσουν κι αυτοί» δήλωσε ο υπουργός.

Λίγο αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1 αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες που σκοπεύει να εφαρμόσει, με σκοπό πάντα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς που στρέφονται στο ΕΣΥ.

Αυτές είναι:

1. Να τρέξουν οι εμβολιασμοί για τον covid-19

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το 2022 είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για covid. Το το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.360 κλεισμένα ραντεβού: « Άρα πάμε σε εμβολιασμούς  καλύτερα από πέρυσι.

Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών 18.12.23 με 1.1.24 περισυ είχαμε 121 νέες διασωληνώσεις, φέτος 49. Περυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140.

Άρα δεν υπάρχει εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του covid, που οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές και πίεση στα νοσοκομεία».

2. Για νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς

Το θέμα της ελλείψεις προσωπικού είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ και έχει πολλούς παράγοντες με τους όποιους σχετίζεται, όπως ανέφερε ο κ. ΆδωνIς Γεωργιάδης:

«Εγώ θα συνεργαστώ  πάρα πολύ με τους ανθρώπους του ΕΣΥ για να δούμε στα αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό. Θα σας εντυπωσιάσει φέτος έχουμε λιγότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στα νοσοκομεία από ότι είχαμε την εποχή των μνημονίων.

Έχουμε λιγότερους ειδικευόμενους, έχουμε λιγότερο ενδιαφέρον για εισαγωγή τους στο ΕΣΥ. Προφανώς κάτι κάνουμε λάθος.

Προφανής οι αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά εξαιρετικά πιο χαμηλές με γειτονικών άλλων χωρών και αυτό παίζει το ρόλο του σε μια ενιαία αγορά. Θα δούμε πραγματικά τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση».

3. Επίσης πολύ μεγάλη πρόκληση  είναι η μείωση του χρόνος αναμονής των ασθενών στα νοσοκομεία, τόσο στο ΤΕΠ όσο και στη λίστα χειρουργείων και διαγνωστικών εξετάσεων.

4. Έξαρση ιώσεων πως να τις αντιμετωπίσουμε: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιαδης τονίζοντας ότι «δεν είμαστε σε καραντίνα» και αναφέρθηκε στην αναλυτική χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που δίνει οδηγίες για τον ασφαλή τρόπο που θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολειά την Δεύτερα :

«Είμαστε σε μια περίοδο ταυτόχρονης έξαρσης του covid και της γρίπης και αυτό θα κρατήσει εως μέσα Φεβρουαρίου που θα υπάρχει η σχετική πίεση. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουμε την κοινωνική και την οικονομική μας δραστηριότητα».

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης,  ο γονέας μπορεί να ζητήσει να κάνει τηλεργασία από το σπίτι για μια δυο ημέρες και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, το υπουργείο Εργασίας, να κάνει μια τέτοια σύσταση σε περίπτωση που γενικευμένης διασποράς στην κοινότητα.

Για την επιστροφή του στο υπουργείο Υγείας

Αναφορικά με τις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων για τις αποφάσεις που είχε λάβει τον ένα χρόνο ( Ιούνιο 2013- Ιούνιο 2014) που ήταν υπουργός Υγείας ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:

1. Για το 5ευρω:  Ήταν νόμος του Ανδρέα Λοβέρδου και αποτελεί αστικό μύθο. Αυτό που έκαναν ήταν μια υπουργική απόφαση για το πως θα εισπράττεται που εξαίρεσε τους χρόνιους πάσχοντες, όσους ήταν κάτω από το όριο της φτώχεια και τους ηλικιωμένους κλπ: «Ήταν σωστό αυτό το μέτρο και δεν τίθεται θέμα επαναφορά του γιατί το 5ευρω αντικαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με μια πολύ μεγάλη κράτηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ως αντιστάθμισμα αυτού».

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι το 5ευρω απέδιδε στον κρατικό προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ η κράτηση που έβαλε ο κ. Πολάκης και ο κ. Ξανθός δίνει 69 εκατ. ευρώ το χρόνο δηλαδή πέντε φόρες περισσότερο χρήματα. «Άρα δεν έχει νόημα για το κράτος να  καταργήσει την επιπλέον αύξηση» εξήγησε.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το 5ευρω το πλήρωνε μόνο όποιος πήγαινε έως δυο φορές το χρόνο στο νοσοκομεία ενώ τώρα το πληρώνουν όλοι  είτε πάνε στο νοσοκομείο είτε δεν πάνε.

2. Για τις δηλώσεις περί τρόικας : «Είμαστε στο 2024 και δεν έχει νόημα να επαναφέρουμε το κλίμα του 2013-2014. Αυτά κριθήκαν από τον ελληνικό λαό.

Μετά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας από 19.000 σταυρούς στη Β Αθηνών, πήγα στους 73.000 σταυρούς. Είχα τη μεγαλύτερη δικαίωση από τον κόσμο. 

Εμείς που υποστηρίξαμε το μνημόνιο από την πρώτη ημέρα, δικαιωθήκαμε από την ίδια την ιστορία. Όσα είπαμε έγιναν και οι πολίτικοι μας αντίπαλοι όταν κυβέρνησαν τα ακολούθησαν κατά γράμμα

Για τον Πολάκη

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Γεωργιάδη στον πολιτικό του αντίπαλο Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη που έχουν συγκρουστεί σφοδρά άπειρες φορές εντός και εκτός Βουλής. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή  για να συζητήσουν όμως σοβαρά πάνω στα προβλήματα του χώρου της υγείας και όχι για στείρα πολιτική και κοκορομαχίες.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η αναταραχή για την τριήμερη ΚΟ στις Σπέτσες – Νέα ανάρτηση από Ακρίτα (Video)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισημοποιήθηκε η συνάντηση με Μπλίνκεν στην οικία του στα Χανιά – Το πρόγραμμα

Και η Νέα Αριστερά φέρνει πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο – «Για να γίνει το αυτονόητο, νόμος»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:20