search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:50
MENU CLOSE

Β. Κορέα: «Βροχή» τα πυρά κοντά στα σύνορα με τη Σεούλ – «Δάγκωσαν το δόλωμα» ειρωνεύεται η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

07.01.2024 17:04
Kim Yo-Jong

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα σε γυμνάσια του πυροβολικού της με πραγματικά πυρά στις δυτικές ακτές της χώρας, κοντά στα θαλάσσια σύνορά της με τη Νότια Κορέα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Οι τοπικές αρχές του απομακρυσμένου νοτιοκορεατικού νησιού Γιονπιόνγκ στην Κίτρινη θάλασσα, κοντά στις βορειοκορεατικές ακτές, δήλωσαν στο AFP ότι έλαβαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα με τα οποία οι αρχές τους ζητούσαν να παραμείνουν σπίτια τους.

«Πυροβολισμοί από βορειοκορεατικά κανόνια ακούγονται αυτή τη στιγμή», τόνιζαν τα μηνύματα.

Σύμφωνα με το Yonhap, καμία οβίδα δεν έπεσε στη νοτιοκορεάτικη πλευρά.

Στο μεταξύ, η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν διέψευσε σήμερα ότι η χώρα της έριξε 60 οβίδες χθες Σάββατο κοντά στο Γιονπιόνγκ, ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο για «δόλωμα».

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα έριξε τις οβίδες αυτές, μία ημέρα μετά τις ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά που πραγματοποίησαν οι δύο χώρες στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, οι οβίδες χθες έπεσαν σε «αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή» που δημιουργήθηκε το 2018 βάσει συμφωνίας με στόχο την αποφυγή στρατιωτικών επεισοδίων στα σύνορα. Η συμφωνία αυτή κατέρρευσε τον Νοέμβριο.

«Ο στρατός μας δεν εκτόξευσε καμία οβίδα», δήλωσε η Κιμ Γιο Γιόνγκ σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε σήμερα από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA. «Οι χυδαίοι στρατιωτικοί της Δημοκρατίας της Κορέας δάγκωσαν το δόλωμα που τους ρίξαμε», πρόσθεσε.

Η ίδια εξήγησε ότι οι βορειοκορεάτες στρατιώτες «παρατήρησαν την αντίδραση» των νοτιοκορεατικών δυνάμεων πυροδοτώντας 60 φορές εκρηκτικά, που έμοιαζαν με τον ήχο κανονιού.

«Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που αναμέναμε», συνέχισε η Κιμ Γιο Γιόνγκ. «Πίστεψαν ότι ο ήχος των εκρηκτικών ήταν πυροβολισμοί κανονιών, υπέθεσαν ότι πρόκειται για πρόκληση του πυροβολικού και κατασκεύασαν χωρίς ντροπή ένα ψέμα».

Και συνέχισε σε ειρωνικό τόνο: «Στο μέλλον θα πιστέψουν ακόμη ότι και τα μπουμπουνητά στον ουρανό του βορρά είναι πυρά του πυροβολικού του στρατού μας».

Ο στρατός της Νότιας Κορέας απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κιμ Γιο Γιόνγκ κάνοντας λόγο για χαμηλού επιπέδου ψυχολογικό πόλεμο και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες που οξύνουν την ένταση στα σύνορα.

Την Παρασκευή, η Σεούλ ζήτησε την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δύο νησιών, των Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ, αφού ο βορειοκορεατικός στρατός άνοιξε πυρ 200 φορές με πυροβόλα προς τα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός απάντησε πραγματοποιώντας άσκηση του πυροβολικού με πραγματικά πυρά στο Γιονπγιόνγκ λίγες ώρες αργότερα.

Σε νέο ναδίρ οι σχέσεις των δύο χωρών

Οι δύο Κορέες παραμένουν τυπικά σε πόλεμο μετά το τέλος της σύρραξης στη χερσόνησο το 1953, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή εκεχειρίας και όχι ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχαν αρχίσει το 2018 διαδικασία επαναπροσέγγισης, που είχε κορυφωθεί με τρεις συναντήσεις κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του νοτιοκορεάτη προέδρου την εποχή, του Μουν Τζε-ιν.

Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο Κορέες επιδεινώθηκαν, φθάνοντας σε νέο ναδίρ την περασμένη χρονιά, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ, που ώθησε τη Σεούλ να αναστείλει εν μέρει συμφωνία του 2018 με σκοπό την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων.

Παράλληλα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τον Δεκέμβριο να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες του στρατού για το ενδεχόμενο «πολέμου» που θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή» στην κορεατική χερσόνησο.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Ερντογάν για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης

Ιράν: Καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώσεις επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ – «Ενθάρρυνε την ανεκτικότητα με ποταπό τρόπο»

Ερυθρά Θάλασσα: Αύξηση κόστους και ναύλων προκαλούν οι επιθέσεις των Χούθι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15