search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:31
MENU CLOSE

Περού: Επίσκεψη στο αντίπαλο δέος του Μάτσου Πίτσου – Αυτά είναι τα μνημεία του Ουάκρα Πουκαρά (photos/videos)

17.01.2024 12:37
waqra-peru_1701_1920-1080_new
credit: heatherjasper.com

Το 2024 εκτιμάται ότι ακόμη περισσότεροι ταξιδιώτες θα επισκεφτούν το Μάτσου Πίτσου, στο Περού, αλλά για τους προνοητικούς που θέλουν να αποφύγουν τον συνωστισμό στις Άνδεις υπάρχει μια εναλλακτική διαδρομή, λιγότερο γνωστή, μα εξίσου σημαντική: το Ουάκρα Πουκαρά.

Ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος στις Άνδεις κινδυνεύει από τα πλήθη των τουριστών, καθώς σε μία τυπική μέρα περισσότεροι από 4.000 τουρίστες σκαρφαλώνουν στα ερείπια και πολλοί λένε πως η σύγκριση με τις ορδές στη Ντίσνεϊλαντ είναι αναπόφευκτη.

Από καθαρά οικονομική άποψη είναι κατανοητό γιατί οι αρχές του Περού επιτρέπουν αυτόν τον συνωστισμό, αφού η τουριστική βιομηχανία της χώρας στηρίζει πολλά στο περίφημο Μάτσου Πίτσου, το οποίο πέρυσι υποδέχτηκε 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η εναλλακτική του Μάτσου Πίτσου

Στο Περού όμως βρίσκεται άλλος ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, το Ουάκρα Πουκαρά, με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς πάνω από το φαράγγι Απούριμακ και την εκπληκτική θέα στην περιοχή Μόρντορ.

Το Ουάκρα Πουκαρά βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μάτσου Πίτσου, στην ευρύτερη περιοχή Κούσκο, κατά μήκος του ποταμού Απούριμακ. Η ονομασία Ουάκρα Πουκαρά σημαίνει στη γλώσσα των ιθαγενών Τσέτσουα, «κερασφόρο φρούριο». Ένα φρούριο χτισμένο σε υψόμετρο 4.100 μέτρων (δηλαδή 1.700 μέτρα ψηλότερα από το Μάτσου Πίτσου) και ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε αεροπλάνο!

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται μόλις 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του πολιτισμού των Ίνκας, Κούσκο, αλλά παραμένει εκτός των κλασικών διαδρομών που επιλέγουν οι τουρίστες. Για να ανέβει κάποιος στον αρχαιολογικό χώρο πρέπει να φτάσει μέχρι το χωριό Ακοκούνκα κι από κει ν’ αρχίσει την ανάβαση με τα πόδια, που διαρκεί από 2 ως 4 ώρες.

Μόλις την τελευταία δεκαετία άρχισαν να επισκέπτονται τον χώρο ξένοι τουρίστες και όπως για τους περισσότερους προ-κολομβιανούς αρχαιολογικούς χώρους στο Περού, γνωρίζουμε ακόμα πολύ λίγα πράγματα.

Ιστορία που χάνεται στον χρόνο

Η αρχιτεκτονική των μνημείων στο Ουάκρα Πουκαρά παραπέμπει στον πολιτισμό των Ίνκας, αλλά κάποιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο πρώτος οικισμός χτίστηκε από τους Καντσίς, έναν πολεμικό λαό που άκμασε πριν από τους Ίνκας.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί κεραμικά της εποχής των Καντσίς, αλλά οι τελευταίες μελέτες στο Ουάκρα Πουκαρά, παραπέμπουν ακόμα παλαιότερα στον χρόνο, στον πολιτισμό της φυλής Ουαρί, ίσως και στον αρχαιότερο πολιτισμό των φυλών Πουκαρά και Τιαουνάκου. Πάντως τα ερείπια που βλέπει ο επισκέπτης είναι από την περίοδο των Ίνκας.

Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι όταν οι Ίνκας κατέκτησαν το Ουάκρα Πουκαρά δεν χρησιμοποίησαν την περιοχή για να κατοικήσουν, αλλά δημιούργησαν ένα ιερό, που προοριζόταν μόνο για θρησκευτικές τελετές, προσκυνήματα και θυσίες.

Όπως οι περισσότεροι ιεροί χώροι στο Περού, το Ουάκρα Πουκαρά συνδεόταν με το ευρύ οδικό δίκτυο που είχαν δημιουργήσει οι Ίνκας στην αυτοκρατορία τους και έφτανε στα βόρεια μέχρι την σημερινή Κολομβία και στα νότια μέχρι την Αργεντινή.

«Το Ουάκρα Πουκαρά δεν είναι απομονωμένο, συνδέεται με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχουν κοιμητήρια, ένα σύστημα δρόμων και πετρογλυφικά. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο. Η γεωγραφική θέση εξασφαλίζει τον εδαφικό έλεγχο όλης της περιοχής», λέει στο BBC ο αρχαιολόγος Όσκαρ Μοντούφαρ, από το πανεπιστήμιο Universidad Nacional de San Antonio Abad del Cusco. «Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στο Ουάκρα Πουκαρά είναι ο τρόπος με τον οποίον η τοιχοποιία και οι στέγες εντάσσονται στο ανάγλυφο του εδάφους. Αυτό καθιστά τόσο όμορφο τον αρχαιολογικό χώρο. Οι στέγες ενισχύουν την υφιστάμενη τοπιογραφία για να εμποδίζουν τις διαβρώσεις και τις κατολισθήσεις. Σταθεροποιούν τα κτίσματα», εξηγεί ο αρχαιολόγος.

Τι θα δούμε στο Ουάκρα Πουκαρά

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής όμως είναι ένας σχηματισμός δίδυμων βράχων που υψώνονται στην κορυφή, που έδωσαν την ονομασία «κερασφόρο φρούριο» στο Ουάκρα Πουκαρά.

Η επίσκεψη στο Ουάκρα Πουκαρά μένει αξέχαστη, όπως διαβεβαιώνουν όσοι περπάτησαν τα 10 χιλιόμετρα του μονοπατιού για να φτάσουν στην κορυφή και να επιστρέψουν. Αλλά επειδή οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι και για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα, επιβάλλεται η επίσκεψη να γίνει με ντόπιο οδηγό, που γνωρίζει τα κατατόπια. Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία στο Κούσκο έχουν πλέον οργανωθεί και διαθέτουν οδηγούς στους επισκέπτες στο Ουάκρα Πουκαρά, που ξεκινούν την περιπατητική διαδρομή από το χωριό Ακοκούνκα.

Στη διάρκεια της ανάβασης ο επισκέπτης βλέπει κοπάδια από λάμα, ερείπια κτισμάτων του πολιτισμού των Ίνκας, σπηλιές με πετρογλυφικά και ένα εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο με σπάνια ομορφιά.

Επειδή όμως η περιοχή βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, ίσως κάποιοι αντιμετωπίσουν προβλήματα προσαρμογής και για αυτό είναι χρήσιμη μια σύντομη παραμονή στο χωριό Σανγκαραρά, πριν από την ανάβαση στο Ουάκρα Πουκαρά.

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: Απολύθηκε δασκάλα με το ψευδώνυμο «Πάπισσα του Οργασμού» – Έδινε συμβουλές για… καλό σεξ στο διαδίκτυο (video)

Καταστράφηκαν σε πυρκαγιά πολύτιμα έργα των Πικάσο, Γκόγια και Ρεμπράντ

Χιλή: Πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη σε αυτοκινητόδρομο – Βίντεο σοκ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:25