search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:04
MENU CLOSE

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τον Πούτιν – Κινητοποίηση 90.000 στρατιωτών σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

18.01.2024 19:59
NATO

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία.

Η συμμαχία ανακοίνωσε ότι η άσκηση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα δοκιμάσει την ικανότητα των συμμάχων, σε μια χρονική περίοδο μηνών, να εμπλακούν σε μια σύγκρουση με έναν αντίπαλο τόσο ικανό όσο η Ρωσία.

Η άσκηση «Steadfast Defender» θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου και θα περιλαμβάνει μονάδες από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και από τη Σουηδία που είναι υποψήφιο-μέλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι.

Οι ασκήσεις, έχουν λίγο-πολύ, χαρακτήρα επίδειξης δύναμης από το ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί όλα τα συμμαχικά έθνη από επίθεση.

«Η Συμμαχία θα επιδείξει την ικανότητά της να ενισχύσει τον ευρωατλαντικό χώρο με μια διατλαντική κίνηση δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική», είπε ο Αμερικανός στρατηγός σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά από μια διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, η Γερμανία θα στείλει 12.000 στρατιώτες μαζί με 3.000 οχήματα και 30 αεροσκάφη.

Επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, η Bild αναφέρει ότι η άσκηση θα προσομοιώνει μια ρωσική επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ, σενάριο που θα πυροδοτήσει το Άρθρο 5. Το άρθρο αναφέρει ότι εάν οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, όλες οι άλλες χώρες της συμμαχίας θα κινητοποιηθούν για να την υπερασπιστούν.

Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο πραγματοποιήθηκε το 2018, όταν περίπου 51.000 στρατιώτες συμμετείχαν στο «Trident Juncture 2018» στη Νορβηγία.

Η ανακοίνωση της άσκησης του ΝΑΤΟ έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ το 2025.

Μυστικά έγγραφα από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποκαλύπτουν έναν βήμα προς βήμα οδηγό για το πώς η Ρωσία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε μόλις 18 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

«Παγωμένη» η Βρετανία με τον θάνατο του δίχρονου από ασιτία: Δεν έφτανε να ανοίξει μόνο του το ψυγείο

Κέιτ Μιντλετον: Στο πλευρό της στο νοσοκομείο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ – Ανησυχία στη Βρετανία για την υγεία της – Τι λέει η Καμίλα για τον Κάρολο

Γερμανία: Με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες – «Οι διαδηλώσεις ήταν μόνο οι προσεισμοί, έρχεται έκρηξη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:01