search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:18
MENU CLOSE

ΝΑΤΟ: Θιασώτες του Ψυχρού Πολέμου ή μάντεις κακών οι στρατηγοί της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας; (photos)

18.01.2024 06:05
nato-stratigoi_1701_1920-1080_new
credit: nato.int

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα ήταν η εναρκτήρια ομιλία του ολλανδού ναυάρχου Ρομπ Μπάουερ, στη διήμερη συνεδρίαση της πανίσχυρης Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής των εθνικών Γενικών Επιτελείων από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Η συνεδρίαση έγινε στις Βρυξέλλες και όπως επισημαίνει η Daily Mail ο ολλανδός αξιωματικός κάλεσε τη Δύση να είναι έτοιμη για τα πάντα, ανά πάσα στιγμή, ακόμα και για μία γενικευμένη πολεμική σύρραξη.

Κατά το παρελθόν, υποστήριξε ο ναύαρχος Μπάουερ, οι κυβερνήσεις των κρατών του ΝΑΤΟ και οι ιδιωτικές εταιρίες ζούσαν σε μία εποχή όπου τα πάντα ήταν προβλέψιμα και ελεγχόμενα. Τώρα, πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε μετάλλαξη του ΝΑΤΟ για να είναι έτοιμο για πόλεμο».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων «σε μια εποχή όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, ανά πάσα στιγμή, σε μία εποχή που χρειάζεται να περιμένουμε το απροσδόκητο, σε μια εποχή που πρέπει να επικεντρωθούμε στην αποτελεσματικότητα για να είμαστε πλήρως αποτελεσματικοί», όπως είπε ο ναύαρχος Μπάουερ.

credit: nato.int

Η Daily Mail επισημαίνει ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν καθώς παρατηρείται καθυστέρηση στην παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στη Daily Mail ο βρετανός στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς προειδοποίησε η χώρα του δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για μία πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία και κάλεσε την κυβέρνηση να επενδύσει στην ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.

«Η Ρωσία είναι σαφώς θυμωμένη και εξοπλίζεται και οι δυνατότητές της θα αποκατασταθούν και όταν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία θα επιρρίψει τις ευθύνες για το αποτέλεσμα σε μας», δήλωσε ο Βρετανός στρατηγός, προσθέτοντας ότι «στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ο στρατός ήταν έτοιμος για μάχη μετά από κινητοποίηση τεσσάρων ωρών, αλλά όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος και δεν υπήρχε η αίσθηση του εξωτερικού κινδύνου, όλα αυτά διαλύθηκαν».

Ο απόστρατος αμερικανός ταξίαρχος Κέβιν Ράιαν δήλωσε επίσης ότι αν δεν προετοιμαστούν τα κράτη του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν μπορεί να μπει στον πειρασμό μιας επίθεσης.

credit: nato.int

«Μέχρι πρόσφατα δεν φαινόταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χτίσει ένα στράτευμα αρκετά ικανό για τέτοιο αίτημα. Αλλά αν η Ρωσία εξακολουθήσει να επιτυγχάνει τη διεύρυνση του στρατεύματός της και να αυξάνει την παραγωγή στρατιωτικού υλικού, τότε χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο ταξίαρχος Ράιαν, προσθέτοντας ότι η προετοιμασία της Δύσης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για έναν γενικευμένο πόλεμο.

Ο Μπεν Χότζις, που ήταν διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη στο διάστημα 2014-2018, πρόσθεσε ότι «αν η πολιτική ηγεσία δεν νομίζει ότι υπάρχει απειλή, τότε δεν θα είναι ικανή για ταχεία αντίδραση».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην έκκληση που απηύθηνε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προς τους ευρωπαίους εταίρους για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Εξάλλου όπως αποκαλύφθηκε από απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν, η Γερμανία ετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία και έχουν ήδη καταρτισθεί λεπτομερείς αναλύσεις για το πώς θα μπορούσε η Ρωσία βήμα-βήμα να κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία για να φτάσει σε μια γενικευμένη σύγκρουση σε διάστημα 18 μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρά Θάλασσα: «Τρόμος» στη ναυσιπλοΐα λόγω των επιθέσεων των Χούθι – Κίνδυνος για «ντόμινο» ανατιμήσεων και καθυστερήσεων

Βραζιλία: Τα εντυπωσιακά ευρήματα αρχαιολογικής έρευνας που αλλάζουν την ιστορία της χώρας (videos)

Τι σηματοδοτεί ο θρίαμβος Τραμπ στην Αϊόβα – «Ας πιω λίγο καφέ…», η αντίδραση της Λαγκάρντ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:18