search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:28
MENU CLOSE

Βραζιλία: Τα εντυπωσιακά ευρήματα αρχαιολογικής έρευνας που αλλάζουν την ιστορία της χώρας (videos)

17.01.2024 15:45
brazil (1)
credit: IPHAN

Χιλιάδες ευρήματα και δεκάδες ανθρώπινους σκελετούς έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη βορειοανατολική Βραζιλία και οι αρχαιολόγοι αξιολογώντας τα ευρήματα λένε εντυπωσιασμένοι ότι πλέον αλλάζει όλη η ιστορία της χώρας.

Η αρχή έγινε το 2019 στη διάρκεια χωματουργικών εργασιών για την οικοδόμηση ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων στην περιοχή του Σάο Λουίς. Οι εργάτες εντόπισαν ανθρώπινα οστά και θραύσματα κεραμικών και έδωσαν την σκυτάλη στους αρχαιολόγους.

Σήμερα οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ανασκαφή του Σάο Λουίς λένε πως τα ευρήματα είναι τόσο σημαντικά που θα ξαναγραφτεί η ιστορία της χώρας. Περίπου 100.000 ευρήματα -κεραμικά, είδη καθημερινής χρήσης, κοχύλια και οστά με διακοσμητικά σχέδια και λίθινα εργαλεία- καθώς και 43 ανθρώπινοι σκελετοί έχουν έρθει στο φως και από τη χρονολόγησή τους διαπιστώθηκε ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 9.000 χρόνων. Κι αυτή η χρονολόγηση έχει προκαλέσει εντύπωση, αφού αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για την εγκατάσταση ανθρώπων στην Βραζιλία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι «η ανασκαφή, που πηγαίνει πίσω περισσότερα από 6 χιλιάδες χρόνια, είναι απόδειξη της μακράς ιστορίας ανθρώπινης εγκατάστασης στο νησί Σάο Λουίς, αναδεικνύοντας ένα παρελθόν που ξεπερνά τα συμβατικά ιστορικά στοιχεία στη Βραζιλία».

«Η προϊστορική και επιστημονική αξία αυτού του αρχαιολογικού χώρου πηγάζει από το μεγαλείο και την μοναδικότητα της εθνικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει», προστίθεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ιστορίας και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς της Βραζιλίας. 

Οι ανασκαφές συνεχίζονται και έρχονται στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων πολλά κεραμικά. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να καταφύγουν στις πλέον ακριβείς μεθόδους χρονολόγησης για να επιβεβαιώσουν τις νέες θεωρίες για την παρουσία των ανθρώπων στη Βραζιλία.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή…»

Ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, Ουέλιγκτον Λάγκε, για να εξηγήσει πόσες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει η έρευνα, δήλωσε στο CBS ότι «εργαζόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια και μόλις έχουμε ξύσει την επιφάνεια».

Οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει τομές και σε πρώτο επίπεδο εντόπισαν ευρήματα που παραπέμπουν στη φυλή Τουπινάμπα, που κατοικούσαν στην περιοχή και την εγκατέλειψαν ότι εγκαταστάθηκαν στο Σάο Λουίς οι πρώτοι ευρωπαίοι κατακτητές, το 1612.

Πιο βαθιά βρίσκεται ένα στρώμα με ευρήματα τυπικά των λαών του Αμαζονίου και ακόμα πιο κάτω εντοπίζουν ένα στρώμα λάσπης από κεραμικά, κοχύλια και οστά, που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς για να χτίζουν τα σπίτια τους ή να θάβουν τους νεκρούς τους.

Κάτω από αυτό το στρώμα, σε βάθος μόλις 2,5 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους εντοπίστηκαν ευρήματα φυλών που είχαν τη γνώση κατασκευής κεραμικών και ζούσαν περίπου πριν από 8.000 με 9.000 χρόνια.

Αυτό είναι πολύ αρχαιότερο από τον παλαιότερο τεκμηριωμένο οικισμό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή και χρονολογείται πριν από 6.000 χρόνια, εξήγησε ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών. «Αυτό μπορεί να αλλάξει εντελώς την ιστορία όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Βραζιλίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ουέλινγκτον Λάγκε.

Τα ευρήματα οδηγούν ήδη στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στην Βραζιλία έφτασαν εκεί τουλάχιστον 1.400 χρόνια πιο νωρίς απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ιστορικοί.

Διαβάστε επίσης:

Το Ιράν βομβάρδισε το Πακιστάν – Διευρύνονται τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή

Περού: Επίσκεψη στο αντίπαλο δέος του Μάτσου Πίτσου – Αυτά είναι τα μνημεία του Ουάκρα Πουκαρά (photos/videos)

Αυστρία: Απολύθηκε δασκάλα με το ψευδώνυμο «Πάπισσα του Οργασμού» – Έδινε συμβουλές για… καλό σεξ στο διαδίκτυο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:23