search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:33
MENU CLOSE

Η απίστευτη ιστορία δίδυμων κοριτσιών, που «έδειξε» παράνομες υιοθεσίες και εμπόριο βρεφών επί δεκαετίες (Photos / Video)

26.01.2024 12:27
gewrgia-didymes

Η Έιμι και η Άνο είναι πανομοιότυπες δίδυμες, αλλά μόλις γεννήθηκαν τις πήραν από τη μητέρα τους και τις πούλησαν σε δύο οικογένειες. Ύστερα από χρόνια η μία ανακάλυψε τυχαία την άλλη, χάρη σε ένα σόου ταλέντων και ένα βίντεο στο TikTok. Καθώς άρχισαν να ψάχνουν το παρελθόν, διαπίστωσαν ότι ήταν δύο από τα χιλιάδες μωρά που γεννήθηκαν σε νοσοκομεία της Γεωργίας και πουλήθηκαν νεογέννητα. Τώρα ζητούν απαντήσεις.

Η Έιμι και η Άνο βρέθηκαν μαζί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Λειψία. Ήταν νευρικές. «Φοβάμαι. Δεν έχω κοιμηθεί μία εβδομάδα. Είναι η ευκαιρία μου για να πάρω απαντήσεις για το τι μας συνέβη», λέει η Έιμι. Και η δίδυμη αδελφή της βλέπει βίντεο στο TikTok και προσθέτει: «Αυτή μπορεί να είναι η γυναίκα που μας πούλησε». Κι εκείνη είναι νευρική, γιατί – όπως λέει- δεν ξέρει πως θα αντιδράσει και πως θα ελέγξει τον θυμό της…

ΥouTube / BBC

Οι δίδυμες βρέθηκαν μαζί μετά από ένα μακρύ ταξίδι από τη Γεωργία στη Γερμανία, με την ελπίδα να βρουν το χαμένο κομμάτι στο παζλ της ζωής τους. Συναντούν επιτέλους την πραγματική μητέρα τους, ύστερα από ψάξιμο δύο χρόνων.

Καθώς άρχισαν να αποκαλύπτουν την αλήθεια,, διαπίστωσαν ότι είναι μόλις δύο από τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν στη Γεωργία εδώ και δεκαετίες και τα άρπαξαν από τους γονείς τους για να τα πουλήσουν σε άτεκνες οικογένειες.

ΥouTube / BBC

Μια ιστορία που ξετυλίγεται βασανιστικά

Η ιστορία για το πώς η Έιμι και η Άνο βρέθηκαν μαζί αρχίζει όταν ήταν 12 χρόνων.
Η Έιμι Χβίτια βρισκόταν στο σπίτι της γιαγιάς της, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, παρακολουθώντας το αγαπημένο της πρόγραμμα στην τηλεόραση – το Georgia’s Got Talent (Γεωργία, Έχεις Ταλέντο). Συμμετείχε ένα κορίτσι στην ηλικία της, που χόρευε, και της έμοιαζε. Για την ακρίβεια ήταν ίδια ακριβώς.
«Όλοι τηλεφωνούσαν στη μαμά μου και την ρωτούσαν- Γιατί η Έιμι χορεύει με άλλο όνομα;», θυμάται η Έιμι. Ρώτησε τη μαμά της κι εκείνη προσπάθησε να κλείσει την κουβέντα λέγοντας πως όλοι έχουν κάποιον που τους μοιάζει…
Ύστερα από επτά χρόνια, τον Νοέμβριο του 2021, η Έιμι ανέβασε στο TikTok ένα δικό της βίντεο με τα μαλλιά της βαμμένα μπλε και με πίρσινγκ στα βλέφαρα.
Τριακόσια μίλια πιο μακριά από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, κάποιος νεαρός προώθησε στην 19χρονη φίλη του το βίντεο αυτό. Παραλήπτρια ήταν η Άνο Σαρτάνια, που σκέφτηκε: «ήταν ωραίο που το κορίτσι στο βίντεο μου έμοιαζε τόσο».


Η Άνο προσπάθησε να ακολουθήσει το κορίτσι με το πίρσινγκ στα βλέφαρα, μέσω του διαδικτύου, αλλά δεν βρήκε ίχνη της και μοιράστηκε το βίντεο με φίλους της σε μια ομάδα του πανεπιστημίου, στην εφαρμογή WhatsApp, μήπως και κάποιος μπορούσε να τη βοηθήσει.
Αλλά κάποιος που γνώριζε την Έιμι τής έστειλε μήνυμα και τα δύο κορίτσια έγιναν φίλες στο Facebook. Η Έιμι κατάλαβε αμέσως ότι η Άνο ήταν το κορίτσι που είχε δει πριν από χρόνια να χορεύει στο τηλεοπτικό σόου Georgia’s Got Talent. «Σε έψαχνα τόσα χρόνια», της έγραψε η Έιμι. «Κι εγώ», απάντησε η Άνο.

ΥouTube / BBC


Γρήγορα διαπίστωσαν ότι είχαν πολλά κοινά, αλλά δεν έβγαζαν νόημα. Είχαν γεννηθεί κι οι δυο στο μαιευτήριο Κίρτσχι στη δυτική Γεωργία, όπως έγραφαν τα πιστοποιητικά γέννησης. Οι ημερομηνίες γέννησης διέφεραν κατά δύο εβδομάδες. Δεν θα μπορούσαν να είναι αδελφές, ούτε βεβαίως δίδυμες… Αλλά είχαν τόσες ομοιότητες.
Τους άρεσε η ίδια μουσική, ο χορός, είχαν το ίδιο κούρεμα. Διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι είχαν και ένα όμοιο γενετικό πρόβλημα στα οστά, που αποκαλείται δυσπλασία.
Ξετύλιγαν μαζί ένα μυστήριο. «Κάθε φορά που μάθαινα κάτι καινούριο για την Άνο, τα πράγματα γίνονταν πιο παράξενα», λέει η Έιμι. Μετά από λίγο καιρό αποφάσισαν να συναντηθούν από κοντά. Η Έιμι βρισκόταν σε μία σκάλα, στον σταθμό Ρουσταβέλι, του μετρό της Τιφλίδας. Εκεί είδε μπροστά της την Άνο για πρώτη φορά. «Ήταν σα να έβλεπα τον εαυτό μου στον καθρέφτη», λέει , «ίδιο πρόσωπο, ίδια φωνή. Εγώ είμαι εκείνη κι εκείνη είμαι εγώ».
«Δεν μου αρέσουν οι αγκαλιές, αλλά την αγκάλιασα», λέει η Άνο.

ΥouTube / BBC


Μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση τα δύο κορίτσια αποφάσισαν να συζητήσουν το θέμα με τις οικογένειές τους και έτσι έφτασαν στην αλήθεια. Έμαθαν ότι ήταν υιοθετημένες και βρέθηκαν με τους θετούς γονείς τους με διαφορά λίγων εβδομάδων, το 2002.
Η Έιμι αισθάνθηκε ταραγμένη- όλη η ζωή της έμοιαζε με ψέμα. «Είναι τρελή ιστορία, αλλά αληθινή», ομολογεί..
Η Άνο θυμάται πως αισθάνθηκε «θυμωμένη και ενοχλημένη» με την οικογένειά της, αλλά ήθελε να γίνει η δύσκολη συζήτηση με τους γονείς «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Έτσι άρχισαν να ψάχνουν ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν τους και οι δίδυμες έφτασαν σε λεπτομέρειες, διαπιστώνοντας ότι τα επίσημα πιστοποιητικά γέννησης έγραφαν λανθασμένες ημερομηνίες.

ΥouTube / BBC

Το κύκλωμα στο μαιευτήριο

Η θετή μητέρα της Έιμι της εξομολογήθηκε πως δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και από μια φίλη της έμαθε πως υπήρχε ένα ανεπιθύμητο παιδί στο τοπικό μαιευτήριο. Χρειαζόταν να πληρώσει τους γιατρούς και να πάρει το νεογέννητο μωρό για να το μεγαλώσει σαν δικό της.
Η θετή μητέρα της Άνο αφηγείται την ίδια ιστορία.
Καμία από τις δύο οικογένειες που πήραν την Έιμι και την Ανο μόλις είχαν γεννηθεί δεν γνώριζε πως ήταν δίδυμα και παρόλο που είχαν πληρώσει πολλά χρήματα για να πάρουν τα μωρά, υποστηρίζουν πως δεν ήξεραν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη.
Στη Γεωργία επικρατούσε τότε χάος και από την στιγμή που η υιοθεσία των δύο κοριτσιών έγινε με μεσολάβηση εργαζόμενων στο μαιευτήριο, υποστηρίζουν πως την θεωρούσαν νόμιμη.
Οι δίδυμες δεν είχαν πάρει απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα: αν οι βιολογικοί γονείς τους τις είχαν πουλήσει για να βγάλουν χρήματα.

ΥouTube / BBC


Η Έιμι ήθελε να ψάξει την μητέρα που την έφερε στον κόσμο, αλλά η Άνο δεν ήταν τόσο σίγουρη πως ήθελε να την γνωρίσει. «Γιατί θέλεις να γνωρίσεις το άτομο που μπορεί να μας πρόδωσε;», ρώτησε την αδελφή της.
Όμως η Έιμι βρήκε στο Facebook μια ομάδα που ασχολείται με την επανένωση οικογενειών στη Γεωργία και συγκεκριμένα με περιπτώσεις παιδιών που έχουν δοθεί παράνομα για υιοθεσία και αναζητούν τους βιολογικούς γονείς τους. Μοιράστηκε τη δική της ιστορία με τα μέλη της ομάδας.
Απάντησε μια νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία, που της είπε πως η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια στο Μαιευτήριο Κίρτσχι, το 2002 και οι γιατροί την ενημέρωσαν πως τα παιδιά πέθαναν στη γέννα. Αλλά η νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία επισήμανε πως είχε κάποιες αμφιβολίες για το τι είχε συμβεί με τα δίδυμα.
Οι δίδυμες ήρθαν σε επαφή με τη νεαρή από την Γερμανία, μέσω Facebook, έκαναν τεστ DNA και διαπίστωσαν πως η γυναίκα αυτή ήταν αδελφή τους και ζούσε με τη βιολογική μητέρα τους, την Άζα, στη Γερμανία.

ΥouTube / BBC


Η Έιμι ήθελε να συναντηθεί με την Άζα. Η Άνο ήταν επιφυλακτική. «Μπορεί να μας πούλησε, δεν θα μας πει την αλήθεια», υποστήριζε η Άνο. Αλλά τελικά συμφώνησε με την αδελφή της να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

ΥouTube / BBC

Ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη Γεωργία

Η ομάδα στο Facebook που βοήθησε τις δίδυμες να μάθουν την αλήθεια λέγεται «Vedzeb», που στα γεωργιανά σημαίνει «Ψάχνω». Έχει αμέτρητες καταχωρήσεις από μητέρες που υποστηρίζουν πως όταν γέννησαν οι γιατροί τους είπαν πως τα παιδιά τους είχαν πεθάνει, για να διαπιστώσουν αργότερα ότι οι θάνατοι δεν είχαν καταγραφεί και τα παιδιά τους μπορεί να είναι εν ζωή. Υπάρχουν κι άλλες καταχωρήσεις, από παιδιά όμως η Έιμι και η Άνο, που ψάχνουν τους βιολογικούς γονείς τους.
Η ομάδα αυτή έχει περισσότερα από 230.000 μέλη και σε συνεργασία με άλλες ιστοσελίδες, έχει ανοίξει ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της Γεωργίας.
Η ομάδα δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Ταμούνα Μουσερίντζε, το 2021, όταν κι εκείνη διαπίστωσε πως ήταν υιοθετημένο παιδί κι έψαξε και βρήκε πως το πιστοποιητικό γέννησης είχε λάθος στοιχεία.

Αναζητώντας την πραγματική οικογένειά της οδηγήθηκε στην αποκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου με εμπορία βρεφών, που αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια μαύρη αγορά βρεφών και παράνομες υιοθεσίες, που είχε εξαπλωθεί σε όλη τη Γεωργία, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, μέχρι το 2006. Η δημοσιογράφος πιστεύει πως το κύκλωμα ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση της μαφίας και εμπλέκονταν διάφορα άτομα από όλη την κοινωνία- από οδηγούς ταξί και γιατρούς, μέχρι υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Ταμούνα Μουσερίντζε με την ομάδα που έφτιαξε βοήθησε χιλιάδες οικογένειες να επανενωθούν. «Το μέγεθος είναι αδιανόητο, κλάπηκαν περισσότερα από 100.000 παιδιά», λέει… Αλλά η ίδια δεν έχει βρει ακόμα τους βιολογικούς γονείς της.

Διαβάστε επίσης

Σουέζ: Στο μισό η κίνηση των εμπορικών πλοίων λόγω των επιθέσεων των Χούθι

«Φεγγάρι του Λύκου»: Πανέμορφες εικόνες από την Πανσέληνο του Ιανουαρίου

Ιράκ: Drone έπληξε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09