search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:15
MENU CLOSE

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Ανησυχία από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ – 22 θάνατοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά

27.01.2024 14:27
covis test

Ανησυχία προκαλούν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο iGAS. Από τους 89 ανθρώπους που νόσησαν, από την αρχή του 2023 έως τις 11 Γενάρη, οι 22 πέθαναν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το εν λόγω διάστημα έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, από τα οποία τα 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειονότητά τους κάτω των 10 ετών.

Μεταξύ των περιστατικών, περιλαμβάνονται 22 θάνατοι – οι 10 σε παιδιά ηλικίας 12 μηνών ως 8 ετών και οι 12 σε ενήλικες στην πλειονότητά τους με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες. Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά.

Η καταγραφόμενη αύξηση κρουσμάτων iGAS ακολούθησε μια περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS.

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στον λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Περίοδος: Γιατί τα συμπτώματα επιδεινώνονται τον χειμώνα

Γλαύκωμα: Συμβουλές προστασίας από την τύφλωση – 250.000 ασθενείς στην Ελλάδα, οι μισοί είναι αδιάγνωστοι

Πατούλης: Είναι ανάγκη να εντατικοποιηθεί  ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και του Covid-19

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:10