search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:22
MENU CLOSE

Μουσείο του Λούβρου: Ακτιβίστριες για το κλίμα πέταξαν ντοματόσουπα στη Μόνα Λίζα

28.01.2024 13:02
mona_lisa

Συναγερμός σήμανε, το πρωί της Κυριακής, στο Μουσείο του Λούβρου όταν ακτιβίστριες για το κλίμα πέταξαν ντοματόσουπα σε έναν από τους διασημότερους πίνακες στον κόσμο, τη Μόνα Λίζα.

«Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο», φώναξαν οι δύο γυναίκες μετά την ενέργειά τους:

Το διάσημο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι το οποίο αγόρασε ο βασιλιάς Φραγκίσκος της Γαλλίας το 1518 και εκτίθεται στο Λούβρο είχε δεχθεί ανάλογη επίθεση τον Μάιο του 2022. Τότε, ένας άνδρας ντυμένος ως ηλικιωμένη γυναίκα, σηκώθηκε ξαφνικά από ένα αναπηρικό αμαξίδιο και προσπαθήσει να σπάσει το προστατευτικό γυαλί, πετώντας… μια τάρτα. 

Ο πίνακας, που προστατεύεται με ειδικό τζάμι, δεν έχει υποστεί ζημιά.

Από τον Βαν Γκογκ στον Κλιμτ και στον Βελάσκεθ

Το 2022, εκτός από τη Μόνα Λίζα, επίθεση δέχτηκε και ο διάσημος πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Ηλιοτρόπια». Ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Just Stop Oil πέταξαν στον πίνακα σούπα ντομάτας. Ακολούθησε ο πίνακας «Θάνατος και Ζωή» του Γκούσταβ Κλιμτ στο μουσείο Λεοπόλντ της Αυστρίας. Σε αυτή την περίπτωση οι ακτιβιστές θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα για την κλιματική αλλαγή πετώντας του πετρέλαιο. Τον Νοέμβριο του 2023, μέλη της ίδια ακτιβιστικής ομάδας συνελήφθησαν αφού πρώτα έσπασαν το γυαλί που προστατεύει διάσημο πίνακα του  Ντιέγκο Βελάσκεθ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε καθολική εκκλησία στον Βόσπορο

ΗΠΑ: Στην Τουρκία η Νούλαντ μετά την πώληση μαχητικών F-16

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση πυραύλων κρουζ προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:22