search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:12
MENU CLOSE

Beatles: Βρέθηκε το χαμένο μπάσο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ μετά από 51 χρόνια (Videos)

16.02.2024 18:05
PAUL-MAK-NEW

Ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ ξανάπιασε στα χέρια του το μπάσο που χρησιμοποιούσε παίζοντας μεγάλες επιτυχίες των Beatles, όπως τα τραγούδια Love me Do και She Loves You, 51 χρόνια αφότου εκλάπη από ένα βαν στο Λονδίνο.

Το μπάσο Höfner βρέθηκε στην αποθήκη μιας οικογένειας στο Σάσεξ, χάρη στην έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του «πρότζεκτ Το Χαμένο Μπάσο».

Ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ είχε αγοράσει την κιθάρα το 1961 και εκλάπη στο δυτικό Λονδίνο το 1972.

Εκπρόσωπος του ΜακΚάρτνεϊ δήλωσε ότι ο μεγάλους μουσικός «είναι απίστευτα ευγνώμων» για την επιστροφή του μπάσου στα χέρια του.

Το κυνήγι για τον εντοπισμό του μπάσου άρχισε όταν ο ΜακΚάρτνεϊ απηύθηνε έκκληση στην κατασκευάστρια εταιρία, Höfner για τον εντοπισμό του αγαπημένου μουσικού οργάνου. Κάπως έτσι οργανώθηκε το «πρότζεκτ Το Χαμένο Μπάσο» και δημοσιοποιήθηκε η έκκληση του ΜακΚάρτνεϊ. Προς έκπληξη όλων μία οικογένεια που ζει στο Σάσεξ, ήρθε σε επαφή με την ομάδα για να την ενημερώσει ότι στην αποθήκη του σπιτιού τους υπήρχε ένα παλιό ξεχασμένο μπάσο.

«Μετά την έναρξη, πέρυσι, του πρότζεκτ Το Χαμένο Μπάσο, το μπάσο του Πολ, του 1961, τύπου  Höfner 500/1, το οποίο είχε κλαπεί το 1972, του επεστράφη», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας που έκανε την έρευνα, προσθέτοντας ότι η αυθεντικότητα του οργάνου εξακριβώθηκε από την εταιρία κατασκευής «και ο Πολ είναι απίστευτα ευγνώμων προς όσους ενεπλάκησαν» στην προσπάθεια εντοπισμού του μπάσου.

Μιλώντας στο  BBC News, εκπρόσωπος της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ, ανέφερε ότι τους είχε ενθουσιάσει η ιδέα να προσπαθήσουν να επιλύσουν την υπόθεση, που την αποκαλούσαν «το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία του ροκ ΄ν ΄ρολ».

«Δεν υπήρχε ένα σημείο από το οποίο να αρχίσουμε, ούτε αποδείξεις», δήλωσε ο δημοσιογράφος Σκοτ Τζόουνς, ο οποίος μαζί με την σύζυγο και συνάδελφό του, Ναόμι, μπήκαν στην ερευνητική ομάδα μαζί με τον ειδικό σε τέτοια μουσικά όργανα, Νικ Γουάς.

«Είναι καταπληκτικό που το βρήκαμε αρκετά γρήγορα και μάθαμε ότι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ενθουσιάστηκε που την πήρε στα χέρια του».

Το μπάσο εντοπίστηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου, μετά από πληροφορίες ότι κάποιος το είχε κλέψει από ένα βαν, στο Λάντμπροουκ Γκρόουβ, τον Οκτώβριο του 1972. Στη συνέχεια πουλήθηκε σε κάποιο άτομα σε μία παμπ της περιοχής, κι από κει έφτασε στο Σάσεξ για να καταλήξει στην σοφίτα-αποθήκη της οικογένειας που το παρέδωσε. Το εντυπωσιακό είναι ότι το μπάσο φυλασσόταν στην αρχική του θήκη. Ειδικοί εξέτασαν  το μπάσο για να επιβεβαιώσουν ότι είναι το αυθεντικό όργανο που είχε αγοράσει ο ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος για να το ξαναχρησιμοποιήσει θα πρέπει να γίνουν μερικές επισκευές.

Το μπάσο είχε αγοραστεί για 30 λίρες στην Γερμανία, το 1961. Η σημερινή αξία του μουσικού οργάνου δεν έχει εκτιμηθεί, αλλά η ομάδα του «Χαμένου Μπάσου» πιστεύει ότι αξίζει πλέον περισσότερο από την πιο ακριβή κιθάρα που έχει πουληθεί ως σήμερα – μία κιθάρα του Kurt Cobain, που έπιασε τιμή 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία που έγινε το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι, «ο άνθρωπος που φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν» (photos/videos)

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την είδηση, λένε η εκπρόσωπος και ο βοηθός του

Ποιος ήταν ο Ναβάλνι και ποιοι επωφελούνται από το θάνατό του – Μετωπική σύγκρουση, «είχαν ήδη έτοιμη την καταδίκη της Ρωσίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:12