search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 07:55
MENU CLOSE

Νεκρός στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι, «ο άνθρωπος που φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν» (photos/videos)

16.02.2024 13:31
navalny162

Ο υπ’ αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σήμερα σε ηλικία 47 ετών, σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα…

«Αδιαθεσία…»

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν επίσημα οι ρωσικές φυλακές, ο επικριτής του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε μέσα στη φυλακή και συγκεκριμένα στη σωφρονιστική αποικία στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σκληρά και απομακρυσμένα μέρη της χώρας, την σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 στο Χαρπ που φέρει επίσης το όνομα «Πολικός Λύκος».

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024 στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο3 ο καταδικασμένος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από σύντομο περπάτημα και αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης» αναφέρει η ανακοίνωση για τον θάνατο του Ναβάλνι.

«Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία (FSIN) πραγματοποιεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε σχέση με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, στην πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου. «Απ’ όσο γνωρίζουμε, τώρα, σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες κανόνες, η FSIN ασχολείται με όλους τους ελέγχους, τις διευκρινίσεις κλπ. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων από τους οποίους καθοδηγείται η Υπηρεσία», δήλωσε ο Πεσκοφ στους δημοσιογράφους.

«Αν αληθεύει, τότε τον σκότωσε ο Πούτιν»

Η εκπρόσωπος του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, έγραψε στο Χ ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Η Γιάρμις έγραψε ότι ο δικηγόρος του Ναβάλνι ταξιδεύει προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο όπου κρατείτο ο Ναβάλνι.

Την ίδια δήλωση με την Γιάρμις έκανε και ο βοηθός του Ναβάλνι: “Οι ρωσικές αρχές δημοσιοποιούν μια ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν αληθεύει”, έγραψε στο Χ ο Λεονίντ Βολκόφ.

“Δεν έχουμε καμία βάση να πιστεύουμε την κρατική προπαγάνδα”, έγραψε ο Βολκόφ προσθέτοντας ότι “αν αληθεύει η είδηση, τότε ο Πούτιν είναι αυτός που σκότωσε τον Ναβάλνι“.

Σκληρές συνθήκες και απομόνωση

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Ναβάλνι έκανε την πρώτη του εμφάνιση μέσω βίντεο από την ημέρα που μεταφέρθηκε στο Χαρπ και μίλησε σε δημοσιογράφους.

«Οι συνθήκες εκεί είναι σκληρές, με ειδικό καθεστώς στη ζώνη του μόνιμου παγετού. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε εκεί και τα ταχυδρομεία δεν λειτουργούν» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι συνεργάτες του Ναβάλνι.

Ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και ακτιβιστής, είχε καταδικαστεί από την ρωσική δικαιοσύνη σε 19 χρόνια κάθειρξη για «εξτρεμισμό».

Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.

Η φυλάκιση δεν είχε κάμψει την αποφασιστικότητά του. Κατά την διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και στα μηνύματα που ανέβαιναν στα κοινωνικά μέσα από τους συνηγόρους, ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον «παππού τον κρυμμένο στο καταφύγιο».

Στην δίκη του για «εξτρεμιστική δράση» κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα.

Σε μηνύματά του στο Ιντερνετ αναφέρεται ειρωνικά στον εκφοβισμό που του επιφυλάσσουν οι σωφρονιστικές αρχές.

Σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του στα κοινωνικά μέσα, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στην Ρωσία κατά την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν, αφού όλες οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν δολοφονηθεί, ριχτεί στην φυλακή ή εξαναγκαστεί σε εξορία, ενώ η καταστολή κάθε αντίπαλης φωνής συνεχίζεται.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη το 2021 ενώ ανάρρωνε μετά από απόπειρα δολοφονίας του με δηλητήριο που σύμφωνα με τον ίδιο του χορηγήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ναβάλνι πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου είχε τεθεί σε απομόνωση 10 ημερών. Κι αυτό, επειδή όπως είχε πει η εκπρόσωπός του, δεν δήλωσε το όνομά του με τον προσήκοντα τρόπο σε φρουρό.

Ο Ναβάλνι υπήρξε επικριτής του Κρεμλίνου και πολλές φορές είχε διατυπώσει κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά.

Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπός του, είχε δηλώσει τότε στην πλατφόρμα Χ ότι ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι τέθηκε σε απομόνωση και ότι είχε περάσει 283 ημέρες σε τέτοιες συνθήκες.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του ήταν κατασκευασμένες, με στόχο να τον κρατήσουν μακριά από την πολιτική ζωή.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ρωσικές αρχές απήγγειλαν νέες κατηγορίες για «βανδαλισμό»….

Σφοδρός πολέμιος του Πούτιν

Ο Αλεξέι Ναβάλνι γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1976 και ήταν γνωστός δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής.

Μάλιστα, ήταν ένα από τα πιο γνωστά πολιτικά πρόσωπα της Ρωσίας, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη καθώς καυτηρίαζε τις πρακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν και έκανε ευθέως αναφορές για διαφθορά στο Κρεμλίνο.

Ο Ναβάλνι, που θεωρούνταν ίσως ο ισχυρότερος αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε καταδικαστεί για απάτη, καθώς και για μια σειρά άλλων κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης, του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς (FBK, αναγνωρισμένη ως εξτρεμιστική οργάνωση στη Ρωσική Ομοσπονδία και απαγορευμένη).

Στο παρελθόν, είχε οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και των συμμάχων του, ενώ συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας.

Να σημειωθεί ότι το 2012, η Wall Street Journal τον χαρακτήρισε ως «τον άνθρωπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο».

Για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, ενώ στη συνέχεια η δημοτικότητά του εκτοξέτυηκε μέσω του YouTube όπου μετρούσε 2,9 εκατομμύρια συνδρομητές.

Το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, «κόμμα απατεώνων και κλεφτών», σύνθημα το οποίο είχε σημαντική απήχηση στο ρωσικό λαό. Το 2011, ίδρυσε το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς.

Να σημειωθεί ότι ο Ναβάλνι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές και είχε καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, μία φορά τον Ιούλιο του 2013 και άλλη μια φορά τον Δεκέμβριο του 2014. Οι διάρκειες των ποινών ήταν 5 και 3,5 χρόνια, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και υποστηρικτές του, οι κατηγορίες εναντίον του ήταν κατασκευασμένες λόγω του ακτιβισμού του.

Να τονιστεί ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι καταδίκες παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι για δίκαιη δίκη.

Επιπλέον, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ τον θεωρούσε πολιτικό κρατούμενο.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ναβάλνι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του επετράπη να έχει επαφή μόνο με την οικογένεια του.

Τον Μάρτιο του 2017, οι Ναβάλνι και το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς δημοσίευσαν ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για διαφθορά.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017.

Έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αλλά η έφεση του απορρίφθηκε.

Ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του συνελήφθησαν και έπεσαν θύματα επιθέσεων σε αρκετές περιπτώσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία. Τον Μάιο του 2018, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση επειδή συμμετείχε σε μη αδειοδοτημένη διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα.

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση έπειτα από ύποπτη δηλητηρίασή του κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Δημοσιέυματα έκαναν λόγο για πιθανή δηλητηρίασή του από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έστειλε αποστολή γιατρών στη Ρωσία και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από αρκετές εβδομάδες.

Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη κατευθείαν από τις αρχές.

Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι.

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, συνελήφθη επίσης από την αστυνομία, προτού αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.

Στις 17 Ιανουαρίου 2021 ο Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσία αεροπορικώς και συνελήφθη στον έλεγχο των διαβατηρίων.

Στις 2 Φεβρουαρίου αντικαταστάθηκε η προηγούμενη με αναστολή καταδίκη του από δικαστήριο της Μόσχας με ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα εξέτιε ποινή 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας.

Ο ίδιος κατήγγειλε το βασανισμό του κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο με τη στέρηση του ύπνου. Επίσης, οι ρωσικές αρχές του αρνήθηκαν ιατρική βοήθεια.

Στις 31 Μαρτίου ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι κατέρχεται σε απεργία πείνας και η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «σκοτώνει αργά τον Ναβάλνι με βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή».

Ο Ναβάλνι, που έχει υποστεί αμέτρητες διώξεις και φυλακίσεις είχε μεταφερθεί τους τελευταίους μήνες σε απομονωμένο, σωφρονιστικό κατάστημα σε περιοχή της Αρκτικής στη βόρεια Ρωσία.

Ο Ναβάλνι –που εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών– είχε εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στη σωφρονιστική αποικία IK-3 στο Χαρπ, στην περιοχή Γιαμάλ-Νένετς, σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας, έπειτα από εβδομάδες που αγνοούνταν τότε η τύχη του. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του είχε υποστεί σημαντικές βλάβες, λόγω των πολλαπλών διώξεων, με την οικογένεια και τους πολιτικούς φίλους του να εκφράζουν διαρκώς ανησυχία.

Παρά τις πολλές προσπάθειες για αποφυλάκισή του, όλα τα αιτήματα είχαν απορριφθεί…

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η Μαρίνα Βούλγαρη, εγγονή του Έλληνα ιδρυτή του οίκου Bvlgari

Iσραήλ: Ο Νετανιάχου απορρίπτει τη διεθνή αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης

Γάζα: Η διεθνής κοινότητα θεατής της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης των τελευταίων 50 χρόνων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 07:53