search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:29
MENU CLOSE

Ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού

29.02.2024 19:55
ΖΑΗΑRIAS_ZOUPES

Η αλήθεια είναι πως όταν μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άκουγα κάποιες αναλύσεις, δεν τις καταλάβαινα.

Λεγόταν για παράδειγμα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε ηττημένος από το Συνέδριο γιατί δεν αποφασίστηκε τελικά να γίνουν εκλογές και πάλι. Είναι φανερό ότι αυτό δεν ίσχυε αφού ο Σ. Κασσελάκης «τα πήρε όλα» και εν πάσει περιπτώσει επιμένει για εκλογές αυτός που λέει ότι καταστρέφεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Πρόεδρος είναι σχεδόν επικίνδυνος, πολύ περισσότερο όταν αυτό το ζητάει και ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Αυτός ήταν ένας λόγος που περίμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας της OPINION POLL που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.500 νοικοκυριών αμέσως μετά την λήξη του Συνεδρίου.

Νομίζω πως τα αποτελέσματα είναι πολύ κατατοπιστικά και οι αριθμοί είναι σκληροί. Ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 80% πιστεύει ότι ο Σ. Κασσελάκης ενδυναμώθηκε ως Πρόεδρος, δείχνοντας ότι η αίσθηση που είχαμε ως θεατές για το τι συνέβαινε σε ένα Συνέδριο είναι η εικόνα και στο σύνολο της τωρινής εκλογικής βάσης. Είναι δε εντυπωσιακό ότι η παρέμβαση Α.Τσίπρα εμφανίζεται να κρίνεται θετικά μόλις από το 33.5% ενώ αντίθετη άποψη έχει το 61%.

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε τελείωσε. Ότι ο Σ. Κασσελάκης αφού επικράτησε κατά κράτος στις εκλογές για Πρόεδρος, επικράτησε και σε μια κόντρα απέναντι όχι στην κ. Γεροβασίλη, αλλά τον Α. Τσίπρα. Δεν μπορεί να ξέρει κάποιος τι θα συμβεί, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, αν θα καταφέρει να δώσει κάποια δυναμική στο κόμμα του. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμάται. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει το όνομα του κόμματός του ή αν θα προχωρήσει σε ιδεολογικές και πολιτικές αλλαγές, αν θα ξεπεράσει τον «άγαρμπο τρόπο» των παρεμβάσεών του ή αν στην επικοινωνιακή δυνατότητά του προστεθεί και ουσία πολιτικής. Ξέρω πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επιπλέον 0.6% μέσα σε ένα δεκαήμερο φωτιάς εσωκομματικά, όταν και το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο διάστημα έχασε 0.7%.

Τι έχουμε; Ένα πολιτικό τοπίο στο οποίο εμφανίζεται απόλυτα κυρίαρχη η Ν.Δ αλλά με φθορές και επικίνδυνη πολιτική περικύκλωση οχτώ κομμάτων που «πυροβολούν» αδιακρίτως, με μια κοινωνία αγχωμένη και εκνευρισμένη βασικά λόγω ακρίβειας, αλλά και άλλων χειρισμών (π.χ εξεταστική για Τέμπη κ.ά) . Έχουμε παράλληλα τέσσερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Κ.Ε, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) που οι επιδόσεις τους δεν έχουν στατιστικά ασφαλείς αποστάσεις, με τον Κ. Βελόπουλο να έχει σημαντικά υψηλούς ρυθμούς αύξησης με εισπράξεις από παντού και ταυτόχρονα 20% περίπου αναποφάσιστων ψηφοφόρων και 25% γκρίζα ζώνη. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια ρευστοποίηση που αξίζει να παρακολουθήσουμε στις 100 μέρες που μένουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν οδηγούμαστε προς εκλογές που μπορεί να αναδειχθούν διάφορα παράδοξα.

Ένα θέμα που έχει αξία είναι αν θα δούμε μια εικόνα δύο παικτών που θα εκφράσουν ένα «διπλό λαϊκισμό- αντισυστημισμό», ένα δεξιόστροφο και ένα αριστερόστροφο. Ο ένας αναδύεται. Είναι ο Κ. Βελόπουλος που μένει να φανεί ότι μπορεί να προσδώσει κι άλλη δυναμική στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, αν θα αντέξει.

Ο άλλος πιθανά να είναι ο Σ. Κασσελάκης που θα πρέπει να τον παρακολουθήσουμε. Αν πάντως συμβεί αυτό, πολλά κόμματα θα πρέπει να ξαναδούν τον ρόλο τους στο νέο τοπίο που ενδεχομένως δημιουργείται και έν από αυτά θα είναι προφανώς το ΠΑΣΟΚ.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το επόμενο διάστημα θα είναι ενδιαφέρον για τις πολιτικές διεργασίες και τους πολιτικούς συσχετισμούς. 

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL – Πολιτικός Αναλυτής

Διαβάστε επίσης:

Ο λαϊκός παράγοντας και το χρέος της προοδευτικής παράταξης

«Για μια ισχυρή δημόσια Παιδεία»

Συγκλονίζουν βίντεο-ντοκουμέντα από τα Τέμπη: «Βοήθεια, είμαστε από κάτω» – Οι ανατριχιαστικές κραυγές δευτερόλεπτα μετά τη φονική σύγκρουση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:29