search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:54
MENU CLOSE

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Καλοδεχούμενη η διερεύνηση» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διαρροή email χιλιάδων αποδήμων

04.03.2024 16:07
anna misel asimakopoulou

Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τα email που έστειλε σε απόδημους Έλληνες του εξωτερικού, λίγη ώρα μετά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η κα Ασημακοπούλου αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με την Αρχή σε ό,τι της ζητηθεί.

«Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια», γράφει στην ανάρτησή της.

Η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου

Με ιδιαίτερα αμήχανο τρόπο προσπάθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί με τα επίμαχα e-mail που έστειλε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σε ψηφοφόρους του εξωτερικού, γεγονός που προκάλεσε μείζονες αντιδράσεις και μεταξύ των απόδημων Ελλήνων, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Παύλος Μαρινάκης χρησιμοποίησε την απάντηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, Θανάση Μπαλέρμπα, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έδωσε ποτέ και σε κανέναν καταλόγους ψηφοφόρων με τα e-mails τους, ως την επίσημη θέση της κυβέρνησης, παραπέμποντας διά τα περαιτέρω – δηλαδή, για τις καταγγελίες των πολιτών – στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις ανεξάρτητες αρχές και το έργο τους.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να αποσυνδέσει από το θέμα αυτό το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση και τονίζοντας ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί μια ιστορική τομή για τη χώρα και το αδιάβλητο της διαδικασίας είναι απολύτως διασφαλισμένο. «Η σύνδεση που επιχειρείται είναι λάθος», τόνισε ο Π. Μαρινάκης, την ώρα, πάντως, που η αντιπολίτευση φέρνει το θέμα στη Βουλή, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και το αν θα είναι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο, τόνισε ότι η κ. Ασημακοπούλου είναι μια ευρωβουλευτής «που έδωσε μάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χώρα και όχι για το κόμμα της», φράση που μπορεί να ερμηνευτεί ως μια πρώτη κάλυψη προς την ευρωβουλευτή.

Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την ιστορία των e-mails που έστειλε η ευρωβουλευτής της NΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.

Η κυρία Ασημακοπούλου επιμένει να αρνείται ότι πήρε παρανόμως στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έσπευσε να δηλώσει ότι με βάση την ενημέρωση που έχει από το ΥΠΕΣ κανένας κατάλογος με απόδημους Έλληνες δεν δόθηκε σε κανέναν ευρωβουλευτή.

Πάντως η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έχει αποφύγει μέχρι τώρα να τοποθετηθεί η ίδια, αφήνοντας τον γενικό γραμματέα του υπουργείου να δηλώνει ότι δεν έχουν δοθεί στοιχεία.

Σε δηλώσεις της στα «Παραπολιτικά 90,1» (και στην εκπομπή μπρα ντε φέρ) η κυρία Ασημακοπούλου έδωσε και πολιτική διάσταση στο όλο θέμα που προέκυψε λέγοντας ότι η αντιπολίτευση θέλει αφενός να πλήξει την διαδικασία της επιστολικής ψήφου και αφετέρου να χτυπήσει και την ίδια επειδή υπήρξε προβεβλημένη ευρωβουλευτής που αντέδρασε στην προσπάθεια να προκληθεί στην Ευρώπη θέμα κράτους δικαίου με το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, έχω αντιπαρατεθεί με όλη αυτή την ομάδα η οποία θέλει να δημιουργήσει θέματα κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Έχω υπάρξει πολύ προβεβλημένη σε αυτή μου την αντίδραση και προσπαθούν να δημιουργήσουν πάλι ένα θέμα κράτος δικαίου.

Όλη  αυτή είναι μία κακόβουλη παραφιλολογία που δεν έχει στόχο να πλήξει εμένα αλλά την διαδικασία της επιστολικής ψήφου και το κάνουν αυτό διότι ξέρουν ότι οι απόδημοι είναι όλοι εκνευρισμένοι  με την αντιπολίτευση που δεν ήθελε να τους δώσει αυτό το δικαίωμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι υπάρχει πρόβλημα».

«Από το Υπουργείο Εσωτερικών πήρα στοιχεία μόνο το 2019»

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πάρει τίποτα από το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα, που να αφορά καταλόγους αποδήμων ελλήνων και η μόνη φορά που πήρε εκλογικό κατάλογο χωρίς όμως προσωπικά δεδομένα, δηλαδή e-mail και τηλέφωνα  ήταν το 2019 όταν ήταν επισήμως υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Από το υπουργείο εσωτερικών πήρα ότι παίρνει ο κάθε υποψήφιος όταν πολιτεύεται. Εγώ από το υπουργείο Εσωτερικών το 2019 που ήμουνα υποψήφια όπως γίνεται με όλους τους υποψήφιους πήρα τους εκλογικούς καταλόγους που δεν είχαν δίπλα ούτε τηλέφωνα ούτε e-mails. Αυτό όμως το 2019. Από το υπουργείο Εσωτερικών τώρα δεν έχω πάρει κανένα υλικό και δεν θα μπορούσα να το πάρω γιατί το υλικό αυτό δίνεται όταν είσαι υποψήφιος και  έχεις ανακοινωθεί. Δεν έχω πάρει τίποτα από το υπουργείο εσωτερικών που να έχει σχέση με τους απόδημους, με την επιστολική ψήφο. Δεν έχω πάρει τίποτα απολύτως».

Σε ερώτηση πού βρήκε e-mail προκειμένου να επικοινωνήσει με απόδημους έλληνες οι οποίοι έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές η κ. Ασημακόπουλου απάντησε: «Εγώ κάνω τη δουλειά μου και η δουλειά μου ως ευρωβουλευτής είναι να προτρέπω τους ανθρώπους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Έστειλα λοιπόν ένα e-mail σε ανθρώπους που είχα βρει τα στοιχεία τους, είμαι 10 χρόνια στην πολιτική και πέντε χρόνια ευρωβουλευτής.

Στέλνω newsletters σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου, μου έχουν δώσει την κάρτα τους και τα στοιχεία τους. Επειδή δεν ήξερα αν όλοι αυτοί θέλουν να τους στέλνω προεκλογικό υλικό τους ρώτησα.

Βρήκα τα στοιχεία εκεί όπου τα βρίσκει όλο το πολιτικό σύστημα. Έρχεται ένας άνθρωπος, μου δίνει την κάρτα του τον καταχωρώ, βρίσκω στο internet λίστες επιφανών επαγγελματιών Ελλήνων στο Βέλγιο ή οπουδήποτε αλλού. Ψάχνουμε για ελληνικά ονόματα παντού. Πάντως δεν πήρα τίποτα από το υπουργείο εσωτερικών».

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ φέρνουν το θέμα στη Βουλή

Την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων για την εξυπηρέτηση της προεκλογικής εκστρατείας της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ζητά με ερώτηση της στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, τονίζοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για τα ελλείμματα της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου από την κυβέρνηση. 

Η κ. Πούλου καλεί μάλιστα, την κυβέρνηση να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει και για τη συνολική διασφάλιση το αδιάβλητου χαρακτήρα των ευρωεκλογών στη χώρα μας, που «φαίνεται να δέχεται ισχυρό πλήγμα, και ποιος θα αναλάβει την πολιτική και πιθανές διοικητικές ευθύνες».

«Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι ουδέποτε είχαν δώσει στην κα Ασημακοπούλου στοιχεία επικοινωνίας τους (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), αλλά ούτε και τη συγκατάθεσή τους για την επεξεργασία τους και για την αποστολή των εν λόγω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», αναφέρει στην ερώτησή της με τις καταγγελίες να εμπλέκουν άμεσα και το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποιήθηκαν από την ευρωβουλευτή της ΝΔ βρίσκονταν αποκλειστικά στη διάθεση του. «Οι ενδείξεις διαρροής των προσωπικών δεδομένων αποδήμων Ελλήνων από το υπουργείο Εσωτερικών εγείρουν βάσιμα ερωτήματα και προβληματισμό, τόσο για τα ελλείματα της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου που υλοποιεί η κυβέρνηση, όσο και για την πιθανή διάθεσή τους για ψηφοθηρική χρήση σε υποψήφια ευρωβουλευτή και γενικά για κομματική εκμετάλλευση».

Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσαν στη βουλή και τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, κάνοντας λόγο για «τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα». 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών  Νίκη Κεραμέως να αναλάβει τις προφανείς – τουλάχιστον πολιτικές – ευθύνες που υπάρχουν για την μη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων και την καλούν να απαντήσει –μεταξύ άλλων- σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση των συνθηκών διαρροής των προσωπικών δεδομένων και για την απόδοση των ανάλογων διοικητικών ή και ποινικών ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ερωτήσεις και στην Κομισιόν από ευρωβουλευτές

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στην ευρωπαϊκή επιτροπή, «για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών»

Διαβάστε επίσης:

Το άρθρο 16 και η… κωλοτούμπα

Αγωνιώδης αντιπερισπασμός από τη ΝΔ για το θέμα Ασημακοπούλου: Κατηγορεί τον Αρβανίτη ότι έγραψε το ψήφισμα της Ευρωβουλής

Νομοθετική πρωτοβουλία για το ψήφισμα Καρυστιανού ζητάει ο Βασίλης Κόκκαλης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:51