search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:46
MENU CLOSE

Μπαράζ νομοσχεδίων από τον Χατζηδάκη – Μεταρρύθμιση της λειτουργίας των εταιρειών του Υπερταμείου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2324
07-03-2024
08.03.2024 06:36
kostis-chatzidakis-new

Τρία νέα νομοσχέδια αναμένεται να φέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τους επόμενους μήνες, που θα αφορούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα δίνουν νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις στις επιχειρήσεις, αλλά και θα επιτρέπουν αλλαγές στις εταιρείες του Υπερταμείου, δηλαδή τη δημιουργία «μικρών ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ.

Πρόκειται για έναν ριζικό μετασχηματισμό της λειτουργίας και της διοίκησης των δημόσιων επιχειρήσεων, όπου ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις εισηγμένες, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, τόσο μέσα από το νέο μοντέλο ανάπτυξής τους όσο και από το νέο πλαίσιο με τις αλλαγές που προβλέπονται για τη διαχείριση των υδάτων, επαναπροσδιορίζοντας τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.

Ειδικά για την ΕΤΑΔ, θα προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακίνητα που προσφέρονται και είναι πιο ώριμα προς εκμετάλλευση και στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα. Επίσης θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

Θυμίζουμε ότι οι λοιπές θυγατρικές του Υπερταμείου είναι: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (OKAA), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, Διώρυγα της Κορίνθου, ΔΕΘ Ηelexpo, Ελληνικές Αλυκές, ΔΑΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ.

Στο πρότυπο της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τον Χατζηδάκη, το νέο σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί άμεσα, θα προβλέπει κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. «Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα άλλωστε είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ο νέος νόμος για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με στόχο οι θυγατρικές να λειτουργούν σαν «μικρές ΔΕΗ».

«Θα εισηγηθούμε στη Βουλή να προσλαμβάνονται τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας και από τον ιδιωτικό τομέα, με διαδικασίες διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που θα γίνονται οι προσλήψεις, ώστε να υπάρχει μεν η εμπλοκή του ΑΣΕΠ, αλλά όχι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Θα υπάρξουν αλλαγές και στις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας. Θα προχωρούν όλα με διαφάνεια, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Το νέο νομοσχέδιο παίρνει «σάρκα και οστά» την περίοδο ακριβώς που δρομολογείται η δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στο πλαίσιο του Υπερταμείου και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.

Το νέο Επενδυτικό Ταμείο σχεδιάζεται να ιδρυθεί με κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και με σύγχρονο management, το οποίο θα ασκείται (με βάση τις πληροφορίες) από τον επενδυτικό κολοσσό της BlackRock, με στόχο να ενεργοποιήσει και να «αναθερμάνει» τη λειτουργία των αργοκίνητων ΔΕΚΟ.

Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα κινητροδοτεί επενδύσεις στις οποίες έχει το προβάδισμα ο ιδιωτικός τομέας, ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, σε νέες τεχνολογίες, αλλά και σε «πράσινες» επενδύσεις.

Ενίσχυση κινήτρων

Ο Χατζηδάκης ανήγγειλε την κατάθεση άλλων δύο νομοσχεδίων – πέρα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο – που αφορούν:

1. Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.

2. Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις, επίσης με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την Ε.Ε. και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες» είπε.

Το νέο σχέδιο αναμένεται να διευρύνει το πλαίσιο των συγχωνεύσεων και να δίνει κίνητρα για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. 4935/22 δίνει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως είναι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για εννέα φορολογικά έτη, εκπτώσεις δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση εταιρικών συμμετοχών, αλλά και απαλλαγή του 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος για την εταιρεία που προκύπτει από εταιρικό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και η κοινοτική οδηγία για το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών – μελών.

Το νέο πλαίσιο μάλιστα θα προβλέπει ρυθμίσεις και για διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνοντας «Αϊ-Γιώργη» για τον «δράκο» της ακρίβειας

Ασυγκράτητο ράλι ακρίβειας

Νέος ποινικός κώδικας: Οι ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ στο Δημόσιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09