search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:34
MENU CLOSE

Οι Ρώσοι στις κάλπες για να νομιμοποιήσουν την παντοδυναμία Πούτιν

15.03.2024 12:16
russia_election_new

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών είναι δεδομένα και η διαδικασία έχει νόημα μόνον ως τρόπος νομιμοποίησης της παντοδυναμίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το είχε πει ξεκάθαρα στους New York Times, τον περασμένο Αύγουστο: «Οι προεδρικές εκλογές μας δεν συνιστούν πραγματικά δημοκρατία, αλλά μια γραφειοκρατική διαδικασία με κόστος» και πρόβλεψε ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί με πάνω από το 90% των ψήφων.

Αλλά επειδή μάλλον δεν ακούστηκε και πολύ κομψή η δήλωση Πεσκόφ, επανήλθε για να διευκρινίσει –μιλώντας στο πρακτορείο TASS– ότι «το επίπεδο συσπείρωσης γύρω από τον πρόεδρο είναι άνευ προηγουμένου».

Απάθεια και συσπείρωση

Η πραγματικότητα είναι πως η διάλυση της ρωσικής αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει μία απάθεια στη ρωσική κοινή γνώμη. Οι περισσότεροι Ρώσοι εξάλλου δεν έχουν ζήσει μία δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας μεταξύ αντίπαλων πολιτικών κομμάτων και η καταστολή της αντιπολίτευσης κρατά την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μακριά από την πολιτική. 

Τα περισσότερα think tanks λειτουργούν κάτω από το αυστηρό βλέμμα του Πούτιν. Πάντως το Levada Center, μη κυβερνητικός οργανισμός παρακολούθησης των εκλογών, εκτιμά ότι το ποσοστό των Ρώσων που εγκρίνουν τα πεπραγμένα του Πούτιν υπερβαίνει το 80%, με αυξητικές τάσεις σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος, σύμφωνα με τους αναλυτές του Levada, τους οποίους επικαλείται το Politico, συσπείρωσε τους Ρώσους γύρω από τον πρόεδρο, παρόλο που οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Χορογραφία

Η ψηφοφορία έχει αρχίσει στην Ρωσία και θα διαρκέσει τρεις μέρες. Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στην Χερσόνησο Καμτσάτκα, στην ρωσική άπω ανατολή και θα κλείσουν στο δυτικότερο άκρο της Ρωσίας, στον θύλακα του Καλίνιγκραντ, στις 8 το βράδυ της Κυριακής.

Για το αποτέλεσμα δεν έχει κανένας αμφιβολίες: ο Πούτιν θα εκλεγεί για πέμπτη φορά πρόεδρος, με τους θεωρητικά συνδιεκδικητές της προεδρίας να μην συνιστούν απειλή.

Εξάλλου και ο ίδιος ο τρόπος που επέλεξε για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές, δείχνει πως ο ηγέτης του Κρεμλίνου ενορχηστρώνει την εικόνα της παντοδυναμίας. Ήταν σε μία τελετή βράβευσης στρατιωτών που συμμετείχαν στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου μιλούσε σε ένα πηγαδάκι και τον πλησίασε ένας αξιωματικός από το Ντονιέτσκ. «Σας χρειαζόμαστε, η Ρωσία σας χρειάζεται», είπε στον Πούτιν και του ζήτησε να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Οι πάντες στο πηγαδάκι συμφώνησαν.

Ο Πούτιν κούνησε το κεφάλι και είπε: «Είναι ώρα αποφάσεων. Θα είμαι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Το Κρεμλίνο δεν συνηθίζει να αφήνει στην τύχη την χορογραφία, όταν πρόκειται για την εικόνα του προέδρου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται ήδη στο τιμόνι της Ρωσίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη μετά την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν στα χρόνια της ΕΣΣΔ. Είναι πρόεδρος από το 2000, εκτός από μία περίοδο τεσσάρων χρόνων που ήταν πρωθυπουργός, επειδή το Σύνταγμα είχε όριο τις δύο προεδρικές θητείες. Αλλά στο μεταξύ φρόντισε να αλλάξει και τους κανόνες του παιχνιδιού για να μην είχε πρόβλημα στις φετινές εκλογές. Έτσι ο 71χρονος σήμερα Πούτιν μπορεί να είναι υποψήφιος για άλλη μία εξαετή θητεία, το 2030, όταν θα είναι 78 ετών.

Οι μη αντίπαλοι

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα της κάλπης, οι ρωσικές αρχές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ποσοστά συμμετοχής, καθώς ένα υψηλό ποσοστό θα προβληθεί ως απόδειξη της δημοφιλίας του Πούτιν. Στις εκλογές του 2018 η συμμετοχή έφτασε στο 68%.

Στις περιοχές της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, που αποκαλούνται «νέες περιφέρειες», οι κάλπες άνοιξαν δέκα μέρες νωρίτερα και τα social media κατακλύζονται από διαφημίσεις με τις οποίες καλούνται οι πολίτες να σπεύσουν στις κάλπες. Όσοι  επιλέξουν να πάνε μέχρι τα εκλογικά τμήματα έχουν μια … προσομοίωση επιλογής.

Εκτός από τον Πούτιν μπορεί να ψηφίσουν τον Νικολάι Χαριτόνοφ, υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα τρεις δεκαετίες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Λεονίντ Σλούτσκι, του εθνικιστικού κόμματος LDPR, που διαδέχτηκε τον βετεράνο Ζιρινόφσκι ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια και ο Βλάντισλαβ Ντανάνκοφ, υποψήφιος του κόμματος Νέοι Άνθρωποι, που είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα που εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο.

Παρότι θεωρητικά οι τρεις αντίπαλοι του Πούτιν έχουν εντελώς διαφορετικές πολιτικές θέσεις, υποστηρίζουν τις πολιτικές του Κρεμλίνου.

Ένας άλλος πολιτικός που εμφανίστηκε ως πιθανός αντίπαλος του Πούτιν, ο Μπόρις Ναντέζντιν, δημοτικός σύμβουλος στη Μόσχα, συγκέντρωσε τις υπογραφές υποστήριξης που χρειάζονταν για να θέσει υποψηφιότητα, αλλά η αρμόδια εκλογική επιτροπή έκρινε ότι το 15% των υπογραφών ήταν πλαστογραφημένες και τον έβγαλε εκτός κούρσας. Ο Ναντέζντιν είναι ένας πολιτικός που καλείται συχνά σε τηλεοπτικά σόου και έχει ασκήσει κριτική στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αντιπολίτευση ήλπιζε προς στιγμήν ότι βρήκε στο πρόσωπό του μία αξιοπρεπή υποψηφιότητα. Τελικά έμεινε εκτός κούρσας.

Ίντριγκα

Η μόνη πολιτική έκπληξη σε αυτές τις προεδρικές εκλογές είναι το πόσοι θα ακούσουν την έκκληση της Γιούλια Ναβάλναγια, της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι, που κάλεσε τους υποστηρικτές του να σπεύσουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής για να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Πούτιν.

«Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την εκλογική διαδικασία για να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε και είμαστε πολλοί», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. Η Ναβάλναγια επισήμανε ότι με την μαζική προσέλευση στις κάλπες μια συγκεκριμένη ώρα, οι υποστηρικτές του Ναβάλνι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους σιωπηλά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι κάλπες δεν θα οδηγήσουν σε καμία πραγματική αλλαγή. 

Η πρωτοβουλία της Ναβάλναγια απέκτησε και ονομασία: «Μεσημέρι Κατά του Πούτιν». Είναι βέβαιο πως τα δυτικά ΜΜΕ θα έχουν στήσει κάμερες και ανταποκριτές στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής για να καταγράψουν την κίνηση σε εκλογικά τμήματα. Αλλά τα ρεπορτάζ των ξένων ανταποκριτών δεν αφορούν κανέναν στην Ρωσία

«Σαφέστατα η δράση “Μεσημέρι Κατά του Πούτιν” δεν θα οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος. Είναι μάλλον μια απόπειρα να καταδειχτεί πόσοι άνθρωποι στην Ρωσία εκφράζουν απόψεις κατά του πολέμου και κατά του Πούτιν», δήλωσε στο Politico ο Λιούμποφ Σόμπολ, ένας Ρώσος πολιτικός που ζει στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ οι άνθρωποι του προέδρου εργάζονται πυρετωδώς για την επινίκιο συναυλία, που θα γίνει στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, την Δευτέρα, λίγες ώρες αφότου θα έχουν κλείσει οι κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Η πεντάμορφη και το τέρας: Μπορεί να υπάρξει ένας αδύνατος έρωτας;

Φονικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ: Τρεις νεκροί, μεγάλες καταστροφές – Συγκλονιστικές εικόνες (photos/videos)

Ερυθρά Θάλασσα: Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο ανοικτά της Υεμένης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:34