ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:41
MENU CLOSE

Κλιμάκωση από Κρεμλίνο - Μιλά για πρώτη φορά για πόλεμο

22.03.2024 17:11

Σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της η Μόσχα σήμερα για πρώτη φορά έκανε λόγο για «πόλεμο» στην Ουκρανία, αφήνοντας στην άκρη τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που είχε επιβάλλει σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας.

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Πεσκόφ είπε: «De jure πρόκειται για ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά de facto έχει μετατραπεί σε πόλεμο».

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Δύση έχει εξαπολύσει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, αλλά σε μεγάλο βαθμό τα Μέσα έκαναν λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Η λέξη “πόλεμος” χρησιμοποιείται σε διαφορετικά πλαίσια. Συγκρίνετε το περιεχόμενό αυτών που λέω τις υποθέσεις που αναφέρετε», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ποινικές υποθέσεις που ασκήθηκαν εναντίον διαδηλωτών κατά του πολέμου.

Η Ρωσία ψήφισε σαρωτικούς νόμους στρατιωτικής λογοκρισίας τις ημέρες μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία που της επιτρέπουν να στέλνει τους επικριτές της επίθεσης στη φυλακή για χρόνια εάν διαπιστωθεί ότι διέδωσαν «ψευδείς πληροφορίες» ή «απαξίωσαν» τις ένοπλες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, «κυνική» χαρακτήρισε τη δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, σημείωσε ό,τι η Μόσχα αναγνωρίζει ό,τι πρόκειται για  «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας».

Ακολούθως προσέθεσε ό,τι αυτό δείχνει, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντικής μας ετοιμότητας.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε άγχος στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, εάν θέλουμε ειρήνη και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ότι «η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενο ότι είναι σε πόλεμο».

Διαβάστε επίσης:

Κέιτ Μίντλετον: Επέστρεψε στα βασιλικά της καθήκοντα, αλλά όχι στις δημόσιες εμφανίσεις

Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν στο Ισραήλ – Νετανιάχου: Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα με ή χωρίς την υποστήριξή σας

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – «Είναι υποκριτική» λέει η Μόσχα

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:41
Exit mobile version