search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:13
MENU CLOSE

Προειδοποιήσεις Μπλίνκεν στο Ισραήλ – Νετανιάχου: Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα με ή χωρίς την υποστήριξή σας

22.03.2024 16:34
blinken

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο σε μια συνάντηση την Παρασκευή ότι η ασφάλεια του Ισραήλ και η θέση του στον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο και «ίσως να μην το καταλάβετε μέχρι να είναι πολύ αργά», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Axios.

Η αυστηρή προειδοποίηση του Μπλίνκεν αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η στρατηγική του Ισραήλ στη Γάζα, ή η έλλειψή της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αέναη κατοχή και εξέγερση στον θύλακα.

Παρασκηνιακά, ο Μπλίνκεν είπε στον Νετανιάχου και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ότι ήρθε στο Ισραήλ ως φίλος καθώς τους τελευταίους πέντε μήνες υπερασπίζεται το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο.

Αλλά προειδοποίησε ότι στην τρέχουσα φάση, χωρίς σαφές σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου, το Ισραήλ θα μείνει με μια μεγάλη εξέγερση που δεν μπορεί να διαχειριστεί.

«Χρειάζεστε ένα συνεκτικό σχέδιο ή θα κολλήσετε στη Γάζα», είπε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην παρούσα φάση, η Χαμάς θα διατηρήσει τον έλεγχο στη Γάζα ή διαφορετικά θα υπάρξει αναρχία, κάτι που απλώς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερη τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νετανιάχου είπε μετά τις δηλώσεις του Μπλίνκεν: «Θα έχουμε τα χέρια μας γεμάτα για δεκαετίες».

Ο Νετανιάχου είπε σε δήλωση μετά τη συνάντηση ότι μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών ότι εκτιμά τις Η.Π.Α. και την υποστήριξη στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Είπα στον Μπλίνκεν ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού από εμπόλεμες ζώνες στη Γάζα και την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών και ότι αναλαμβάνουμε δράση προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αλλά είπα επίσης στον Μπλίνκεν ότι δεν μπορούμε να νικήσουμε τη Χαμάς χωρίς να μπούμε στη Ράφα και να διαλύσουμε τα υπόλοιπα τάγματα εκεί. Του είπα ότι ελπίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε μόνοι μας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ευθέως τον Νετανιάχου κατά μιας χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν βρει καταφύγιο.

Διαβάστε επίσης:

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – «Είναι υποκριτική» λέει η Μόσχα

Γερμανία: Πυραυλική ασπίδα ζητά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής – «Έχουμε 5-8 χρόνια»

Ένα νησί στην Τανζανία που είναι υπόδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34