search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:08
MENU CLOSE

Ένα νησί στην Τανζανία που είναι υπόδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

22.03.2024 15:24
island

Το νησί Θάντα, μια λωρίδα άμμου ανοιχτά των ακτών της Τανζανίας, έχει χώρο μια λίγους εκλεκτούς φιλοξενούμενους, αλλά είναι συγχρόνως η κατοικία χιλιάδων πλασμάτων. Πρόκειται για ένα υπερπολυτελές κατάλυμα που ενοικιάζεται στο σύνολό του με τις τιμές να ξεκινούν από τις 33.000 δολάρια τη βραδιά. Αλλά οι ενδιαφερόμενοι το μοιράζονται με τα πλάσματα της Μητέρας Φύσης, που ζουν στους τροπικούς και μεταξύ αυτών είναι το μεγαλύτερο ζώο των θαλασσών, ο φαλαινοκαρχαρίας.

Το νησί Θάντα βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας με ελικόπτερο από το Νταρ ες Σαλάαμ, την μεγαλύτερη πόλη της Τανζανίας. Η Θάντα είναι τμήμα ενός τεράστιου ιδιωτικού χώρου προστασίας της άγριας φύσης, όπου εφαρμόζεται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα αποκατάστασης του οικοσυστήματος. Κι αυτό ακριβώς είναι η ανταμοιβή για τους επισκέπτες του τουριστικού θερέτρου και για τις κοινότητες στα γύρω νησάκια.

Το υπερπολυτελές κατάλυμα στο νησί Θάντα είναι «παιδί» των Σουηδών επιχειρηματιών Νταν και Κρίστιν Όλοφσον, που λειτουργούν το Thanda Island Hotel από το 2016.

«Ήθελαν να δημιουργήσουν το απόλυτο καταφύγιο», λέει η γενική διευθύντρια, Αντιγόνη Μέντα, που εξηγεί ότι οι πιο συχνοί επισκέπτες είναι μεγάλες οικογένειες και ομάδες φίλων που διαμένουν στο νησί από πέντε ως οκτώ βράδια.

Στο νησάκι υπάρχει μία βίλα και δύο ανοιχτά σαλέ στην παραλία. «Η έμπνευση για την βίλα προέρχεται από το παραθαλάσσιο σπίτι των Κένεντι», λέει η Αντιγόνη Μέντα, αναφερόμενη στο συγκρότημα το Κέιπ Κοντ, που ανήκε στην οικογένεια του JFK. «Συνδυάζει την απόλαυση της παραλίας, με τη νοσταλγία και την αίσθηση της ανατολικοαφρικανικής λάμψης».

Η εγκατάσταση στο νησί Θάντα έχει τέτοιες υποδομές που την καθιστούν όσο γίνεται περισσότερο αυτάρκη. Υπάρχει μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, σύστημα συγκέντρωσης των βρόχινων νερών, η ενέργεια εξασφαλίζεται από ηλιακό πάρκο στην Τανζανία και τα οργανικά απόβλητα γίνονται κομπόστ.

Η βιωσιμότητα της τουριστικής επένδυσης στο νησί είναι στην ουσία μία προσπάθεια που εντάσσεται στη λειτουργία του θαλάσσιου πάρκου της περιοχής, το οποίο χαίρονται οι εκλεκτοί επισκέπτες του Thanda Island Hotel.

Εκτός από τις πεντακάθαρες παραλίες, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διάφορα θαλάσσια σπορ και κυρίως να κάνουν καταδύσεις για να θαυμάσουν τον βυθό και τα πλάσματα που φιλοξενεί. Οι φαλαινοκαρχαρίες, οι φυσητήρες και κάποια είδη καρχαριών κολυμπούν ήρεμα δίπλα στα σκάφη με τα οποία γίνονται εκδρομές γύρω από το νησί. Τα είδη αυτά προστατεύονται στο θαλάσσιο πάρκο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί τους. Στις παραλίες του νησιού γεννούν επίσης πέντε είδη χελωνών.

Τα οφέλη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης καρπώνονται και οι κοινότητες στα γειτονικά νησιά, που ζουν κυρίως από το ψάρεμα, αφού έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί των ψαριών στο θαλάσσιο πάρκο εμπλουτίζοντας και τους χώρους αλιείας. Επιπλέον οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις τουριστικές υποδομές στο νησί Θάντα είναι κάτοικοι των γειτονικών νησιών, ενώ η επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το Thanda Island Hotel υποστηρίζει διάφορες μικρές επιχειρήσεις στα νησιά.

Η Τσέρι Ρόμπινσον, διευθύντρια της εταιρίας Tastemakers Africa, λέει ότι η «πραγματική δυναμική» της Τανζανίας βρίσκεται στις παράκτιες ζώνες. «Μία ολιστική προσέγγιση στον βιώσιμο τουρισμό βρίσκει πραγματικά τα βήματά της στην ήπειρο, γιατί μεγάλο μέρος του τουρισμού συνδέεται με το περιβάλλον», δήλωσε στο CNN η Τσέρι Ρόμπινσον.

Διαβάστε επίσης:

Η Οδύσσεια ενός 8χρονου αγοριού από το Μάλι – Ταξίδεψε μόνο του 3.500 μίλια για να πάει σχολείο στην Ευρώπη

Πώς είναι να ζεις στην πιο ζεστή πόλη του κόσμου – Τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον (Videos)

Στην Τουρκία στις 23 Απριλίου ο Πούτιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09