search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:10
MENU CLOSE

Ολοκληρωτικός πόλεμος προς τις ευρωεκλογές, απομακρύνεται η προανακριτική, οι προτάσεις Κασσελάκη για Δικαιοσύνη, η απροθυμία των αποδήμων

29.03.2024 06:01
mitsotakis – kasselakis- androulakis 765- new

Καλημέρα σας

Πρόβα τζενεράλε ήταν η τριήμερη σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης – και η οποία απορρίφθηκε ως αναμενόταν.

Πρόβα για τις ευρωεκλογές και τι θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομήντα μέρες μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Εκεί που το κλίμα ήταν σχετικά χαλαρό, καθότι οι ευρωεκλογές έχουν πάντα πιο μικρό ενδιαφέρον από τις εθνικές, τώρα πλέον η αναμέτρηση θα είναι «ολοκληρωτική».

Όλο αυτό βοηθάει τα μεγάλα κόμματα, έναντι των μικρότερων – έτσι λειτουργεί η πόλωση. Αλλά ταυτόχρονα είναι και παγίδα. Διότι ένα κακό ή μέτριο αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποδοθεί στον χαλαρό χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Θα είναι δηλαδή κανονική «βαθμολογία» και η αξιολόγηση των επιδόσεων που θα έχουν τα κόμματα θα είναι αυστηρή και εφ’ όλης της ύλης που λέμε.

Η ιδέα για προανακριτική

Αυτή την περίεργη ιδέα, περί «προανακριτικής επιτροπής δύο ημερών», φαίνεται ότι την έχει πάρει στα σοβαρά ο ΣΥΡΙΖΑ και τη λέει ως πρόταση για τη διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, για το δυστύχημα των Τεμπών.

Και καλεί την κυβέρνηση να συναινέσει σε αυτό.

Προβλέπω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία σε κάτι τέτοιο. Όχι μόνο συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά ούτε συμφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τι θα παρουσιάσει στο τέλος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράκαμψη του άρθρου 86 του συντάγματος δεν μπορεί να γίνει. Και πάντως δεν μπορεί να γίνει με αυτή την ιδέα, που σκαρφίστηκαν κάποιοι στην Κουμουνδούρου.

Με τον τρόπο που είπε για την προανακριτική πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «τεκμηριώστε αδίκημα και το συζητάμε»- βλέπω ότι δύσκολα θα συγκροτηθεί τέτοια επιτροπή στη Βουλή, έτσι ή αλλιώς.

Χαμηλή συμμετοχή αποδήμων

Δεν ξέρω αν φταίει αυτή η δυσώδης υπόθεση με τα emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά η προθυμία των αποδήμων να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, αξιοποιώντας την επιστολική ψήφο, είναι χλωμή.

Φάνηκε αυτό και από τις περιοδείες που έκαναν στελέχη της κυβέρνησης (κυρίως) και της ΝΔ σε διάφορες χώρες με έντονο ομογενειακό στοιχείο.

Για παράδειγμα ο Θόδωρος Λιβάνιος στην Αυστραλία μίλησε μπροστά σε λίγες δεκάδες άτομα, παρότι οι πόλεις από τις οποίες πέρασε αριθμούν ως και εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων.

Τα ίδια και η Νίκη Κεραμέως, η οποία προτίμησε να πάει Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά. Στη βόρεια Αμερική βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, έχοντας τις ίδιες προσλαμβάνουσες.

Στην Ευρώπη τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα ίσως, αλλά γενικά δεν τρελαίνονται οι απόδημοι να σπάσουν τα κοντέρ συμμετοχής.

Όσο μάλιστα επιμένει να τους στέλνει emails η Ασημακοπούλου, έστω και για να δικαιολογηθεί, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.

Αντιδράσεις για Ζαγοράκη

Η φημολογούμενη ή (δρομολογημένη ήδη?) μεταγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι το επόμενο εσωκομματικό μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ.

Για ένα μεγάλο μέρος του Κινήματος, μία τέτοια κίνηση από τον Νίκο Ανδρουλάκη αποτελεί κόκκινο πανί.

Κανείς δεν επιβεβαιώνει επισήμως, ούτε και διαψεύδει όμως το… ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τον αρχηγό της ομάδας του euro2004 και επί δέκα χρόνια τώρα ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Για να προλάβουν λοιπόν την ενδεχόμενη μεταγραφή, στελέχη κυρίως παπανδρεϊκής προέλευσης, με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη να παίζει σημαντικό ρόλο, κάνουν την Κυριακή διάφορες συντονισμένες συζητήσεις για να καθορίσουν και αντιδράσεις στην περίπτωση που δουν ότι το ΠΑΣΟΚ πάει για… αυτογκόλ!

Αντεπίθεση Κασσελάκη με μέτωπο για «Δικαιοσύνη»

Εκδήλωση για τη δικαιοσύνη ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μαθαίνω δε ότι το ζήτησε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης εδώ και μέρες. Ζήτησε για την ακρίβεια να οργανωθεί το συντομότερο μία μεγάλη συζήτηση, ει δυνατόν και την επόμενη εβδομάδα. ‘Ώστε να είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει, μετά την απόλυσή του από το στρατό. Δύσκολο το βλέπω, αλλά το προσπαθούν εκεί στην Κουμουνδούρου να το κάνουν γρήγορα.

Δεν επέλεξε τυχαίο το πεδίο της δικαιοσύνης ο Κασσελάκης.

Το θέμα είναι επίκαιρο και έχει ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.

Η υπόθεση των Τεμπών και οι καταγγελίες της Ευρωπαίας εισαγγελέως, το ψήφισμα της ευρωβουλής για το κράτος δικαίου, οι νέοι ποινικοί κώδικες του Γιώργου Φλωρίδη, το προβληματικό σωφρονιστικό σύστημα και όλα αυτά, αποτελούν ζέοντα και πρόσφορα για αντιπολίτευση θέματα.

Πληγές στις σχέσεις του Νίκου

Έχασε φιλίες – κάποιες φιλίες που είχε ή νόμιζε ότι είχε – ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτές τις μέρες με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης.

Αυτοί οι «φίλοι» λοιπόν, που είχαν βάλει προϋπόθεση για τη «φιλία» να μην είναι σκληρός με την κυβέρνηση, αλλά να έχει περίπου μονομέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν του συγχωρούν διάφορα που είπε στη Βουλή – πέρα απ’ όσα έκανε με την πρωτοβουλία του να συσπειρώσει όλη την αντιπολίτευση στο θέμα των Τεμπών. Κυρίως εκείνα για τη «μονταζιέρα» και τη διαρροή των συνομιλιών.

Υποψιάζομαι ότι αυτές οι πληγές που θεώρησαν ότι άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα φανούν στην πορεία. Προς τις εκλογές σε πρώτη φάση…

Διαβάστε επίσης:

Η επιλογή Μητσοτάκη για επίθεση, οι δύο εκδοχές της προανακριτικής που θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για Καραμανλή και ο έξαλλος Φλωρίδης

Η… φωτοβολίδα για τα «συμφέροντα», η επίδραση της πρότασης δυσπιστίας, ο ανόητος λογογράφος του Κασσελάκη και το ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Η πιεστική πρόταση δυσπιστίας, η στάση του Καραμανλή, η ιδέα των διεθνών παρατηρητών, οι «300» του Κασσελάκη και ο συγγραφέας Δουδωνής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:58