search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:07
MENU CLOSE

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

28.03.2024 22:52
vouli-1235

Καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσαν την Τρίτη από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για τα Τέμπη. Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε μέσα σε μεγάλη ένταση με την ομιλία του πρωθυπουργού μετά το σφυροκόπημα των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη σκιά των παραιτήσεων Παπασταύρου-Μπρατάκου.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 300 ψηφισάντων, 159 βουλευτές – οι 158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς – καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας ενώ οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν «υπέρ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης διήρκησε περισσότερο από 40 ώρες ενώ μίλησαν συνολικά 163 ομιλητές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα της επομένης. Η δεύτερη άρχισε το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα της επομένης. Η τελευταία συνεδρίαση άρχισε επίσης το πρωί σήμερα Πέμπτη, και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία, περί τις 11μμ. Αναλυτικά, στις τρεις ημέρες της συζήτησης, μίλησαν 118 βουλευτές εκ του καταλόγου, εννιά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, και ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τασούλας παρατήρησε επίσης, ότι πρόκειται για την πρόταση δυσπιστίας που διήρκησε χρονικά περισσότερο από κάθε άλλη.

Μετωπική σύγκρουση

Σε μια ομιλία που είχε αρκετές ιδιαιτερότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, τόσο όσον αφορά στην τραγωδία των Τεμπών, όσο και στα ευρύτερα ζητήματα που έθετε μέσω της πρότασης δυσπιστίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να υιοθετεί πλήρως το αφήγημα περί συμφερόντων που μάχονται την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να θέλει ακόμα και να πέσει κυβέρνηση, αλλά και σημειώνοντας ότι η πολιτική είναι εκείνη που θα πρέπει να διασφαλίζει τις διακριτές ευθύνες και όρια και ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες, και αυτό είναι και το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η χώρα και στο παρελθόν έχει ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις, εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων, λέγοντας, ωστόσο, ότι αυτή είναι η εικόνα μιας παλιάς Ελλάδας, και ξεκαθαρίζοντας σε πολύ υψηλούς τόνους ότι «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο». Μάλιστα, αναφερόμενος στην διαβόητη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο», είπε ότι τον κυβερνά ο λαός διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, προσθέτοντας ότι αν κάποιος εκδότης ή μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ο ίδιος και ας μετρηθεί και όχι να το κάνει διά πληρεξουσίων.

Όσον αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής, ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» λέγοντας ότι «αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε. Και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς». Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να συμπληρώσει ότι η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι υπουργοί «ευθύνονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε προκαταρκτική… αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη ο οποίος έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη; Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας δημόσιας σύμβασης και μιας τραγωδίας, τότε ρωτώ, όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας στην αγόρευση για το Μάτι είπε ότι αν είχαμε το 112, θα είχαν σωθεί ζωές, ζητήσαμε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον κ. Παππά;».

«Το 90% της κοινωνίας δε σας πιστεύει πια και δε σας εμπιστεύεται, η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα και η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και η ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη και των δημοσκοπικών σας ποσοστών», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Η αλλαγή στην κοινωνική συνείδηση οδήγησε και σε κάτι ακόμα, στις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών, η κοινωνία πέτυχε να παραιτηθούν σήμερα και ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου, γιατί η κοινωνία έχει απονομιμοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης ιδιαίτερα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών», τόνισε. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει στην ομιλία του κάποιες απαντήσεις για τους λόγους παραίτησης δυο κορυφαίων υπουργών. «Δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους; Ή δε γνωρίζατε ότι πήγαν στη συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία; Το ερώτημα λοιπόν είναι: γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου ή όχι; Αν γνωρίζατε ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή, αν δεν γνωρίζατε, δε γνωρίζετε τι κάνει κυβέρνηση και είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη».

Ειδικά για τον τέως υπουργό, τον κ. Καραμανλή, αφού τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο» και τον κάλεσε να βγει να πει πως δεν τον καλύπτει η διάταξη για την ασυλία υπουργών, ζήτησε «να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθεί» καλώντας όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν. 

«Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης»,  αναρωτήθηκε. «Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλό ενοικιαστής – ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε», πρόσθεσε.

«Η συλλογική σας φαυλότητα σας έφερε στο σημείο να με κατηγορήσετε ότι κίνητρό μου είναι η διαπλοκή, ποια διαπλοκή; Με ποια μιντια; Με ποια συμφέροντα; Εσείς κατηγορείτε εμένα. Αυτά που το πρωί της Κυριακής λέγατε θέλουν να σας ρίξουν και μετά έπιναν ποτάρες κάπνιζαν πούρα ή τους στείλατε να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης;; κι είμαστε εμείς η διαπλοκή κι όχι εσείς;» σημείωσε αναφερόμενος στις παραιτήσεις των Παπασταύρου-Μπρατάκου από την κυβέρνηση. «Αν ίσχυαν όσα λετε δεν θα είχαν παραιτηθεί στενοί σας συνεργάτες, πρώτα ανιψιός, μετά αυτός που πήρε θέση Μπρατάκος, Παπασταύρου, αλλά πυρήνας διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή ρωτούσαμε τι μετέφερε το τρένο και πως «έχει καταγγείλει λαθρεμπόριο των εμπορικών αμαξοστοιχιών». Τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα με φόβο.

H Ζωή Κωνσταντοπούλου ως η αρχηγός του μικρότερου σε δύναμη κόμμα θα έπρεπε να τοποθετηθεί πρώτη, ωστόσο δεν ήταν στην ώρα της στη Βουλή, δήλωσε κόλλημα και η συνεδρίαση διακόπηκε. Τελικά αποφασίστηκε να ξεκινήσει η συζήτηση με τους υπόλοιπους. Μετά τις τοποθετήσεις των Δημήτρη Νατσιού και Βασίλη Στίγκα, η συνεδρίαση διακόπηκε για δεύτερη φορά με την αντιπρόεδρο Όλγα Γεροβασίλη να αναφέρει ότι υπάρχει κίνηση στους δρόμους και καθυστέρησε να φτάσει στη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, γνωστοποίησε πως δεν παραχωρεί την σειρά του στην Ζωή Κωνσταντοπούλου κι έτσι μετά τον κ. Χαρίτση η συνεδρίαση διακόπηκε εκ νέου αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είχε φτάσει ακόμη στη Βουλή. Μετά από συνεχείς διακοπές η κα Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο βήμα με μια… στοίβα από έγγραφα.

Από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαίρεσε τη ζωή 57 ανθρώπων στα Τέμπη. «Οι τραυματίες, ο νεαρός που ακόμη 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής ή θανάτου. Ζητεί δικαίωση η Εριέτα που δεν βρέθηκε ίχνος της. Ζητούν δικαίωση τα τρία κορίτσια, ο Ντένις, η Μάρθη, η Έλενα που είχε ένα κακό προαίσθημα και είπε θα πάρω το τρένο για μεγαλύτερη ασφάλεια». Στη συνέχεια είπε πως «κανείς από τα θύματα δεν γνώριζε πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος, άκουγαν τις δικές σας διαβεβαιώσεις, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος 3 μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων».

Να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα συμφωνήσει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις επικλήσεις στη Δικαιοσύνη, κάλεσε ο Αλέξης Χαρίτσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να παραιτηθεί άμεσα, εγκαλώντας τον για ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική συμπεριφορά, παραπέμποντας στη γνωστή δήλωση για τα «μπάζα».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς τεκμηριώνοντας τους λόγους για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας την οποία αυτή συνυπέγραψε αναφέρθηκε σε κρίση Δημοκρατίας με «καθοριστική ευθύνη» της κυβέρνησης της Δεξιάς. Μιας κυβέρνησης, είπε, που «πορεύτηκε με αλαζονεία και με έπαρση, έχει αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες της, έχει πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια που έχουν κοστίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Aνεπάρκεια καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. «Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης».

Κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε ναι».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, εξαπέλυσε χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας Στην ομιλία του, χθες αντί για σήμερα, ημέρα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, καθώς αναχώρησε για την Κύπρο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης στο έγκλημα, αλλά και στην Εξεταστική Επιτροπή στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες και έκλεισε άρον άρον την διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Γεωργούλης: Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με το Πράσινο Κίνημα

Επέστρεψε στην Αθήνα ο Τάιλερ – Θα είναι παρών στην αυριανή ορκωμοσία του Κασσελάκη στη Θήβα (Video)

Ο Φάμελλος την κοπάνησε από τη Βουλή την ώρα των πολιτικών αρχηγών γιατί είχε γενέθλια – Έξαλλος ο Κασσελάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:03