search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:53
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει – Να δεσμευτεί ο Μητσοτάκης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

28.03.2024 19:06
XARITSHS
Eurokinissi

Να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα συμφωνήσει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις επικλήσεις στη Δικαιοσύνη, κάλεσε ο Αλέξης Χαρίτσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να παραιτηθεί άμεσα, εγκαλώντας τον για ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική συμπεριφορά, παραπέμποντας στη γνωστή δήλωση για τα «μπάζα».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς τεκμηριώνοντας τους λόγους για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας την οποία αυτή συνυπέγραψε αναφέρθηκε σε κρίση Δημοκρατίας με «καθοριστική ευθύνη» της κυβέρνησης της Δεξιάς.

Μιας κυβέρνησης, είπε, που «πορεύτηκε με αλαζονεία και με έπαρση, έχει αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες της, έχει πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια που έχουν κοστίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών»

Πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή συνθήκη «η χώρα μας να εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό χάρτη ταυτισμένη με τη συγκάλυψη, την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, την παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, τον ασφυκτικό έλεγχο στα ΜΜΕ, την καταρράκωση του κράτους δικαίου».

Είναι «μια κυβέρνηση που είναι υπόλογη για τη σκανδαλώδη διαχείριση μια εθνικής τραγωδίας που οδήγησε 57 ανθρώπους στο θάνατο» τόνισε, «και αυτή η επιλογή μας φέρνει σήμερα εδώ».

«Αυτή η επιλογή οδήγησε για πρώτη φορά στα 50 χρόνια της Γ’ Ελληνικής δημοκρατίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση της δεξιάς πρέπει να φύγει, πρέπει να πέσει, να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας, της προσβολής στη δημοκρατία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί έναν ολόκληρο χρόνο επιχείρησε να θάψει την υπόθεση των Τεμπών επιστρατεύοντας τα πάντα, από την θεωρία του ανθρώπινου λάθους, τα υποκριτικά δάκρυα – «ποιος δε θυμάται το σκηνοθετημένο υπουργικό», είπε – το μπάζωμα του χώρου, όπως λέει το πόρισμα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων μέσα σε 6 μέρες, και το κουκούλωμα της Εξεταστικής.

Τόνισε πως σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση, τόσο για την τραγωδία καθαυτή όσο και κυρίως γι’ αυτά που ακολούθησαν, «μια πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης που μας αφήνει όλους άφωνους».

Ούτε ο πιο καχύποπτος, είπε, «δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι την πρώτη κιόλας μέρα κάποιοι φρόντιζαν παρασκηνιακά για την επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της τραγωδίας,» και θα έπαιρναν τους ηχογραφημένους διαλόγους από το κέντρο του ΟΣΕ βολική κοπτοραπτική, «για να πείσουν ότι για τον θάνατο των 57 ανθρώπων μοναδικός υπεύθυνος ένας ανεύθυνος σταθμάρχης». Είναι, «εξοργιστικό ότι μια κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε μια παραποιημένη συνομιλία για να εξυπηρετήσει την πολιτική της επιβίωση» και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι αυτό.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κάλεσε να μην κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις «ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της διότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της για τον κ. Καραμανλή γιατί προστατεύεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών». Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι, είπε, «να δεσμευτείτε ότι θα συμφωνήσετε σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής» αντί «να έρθει όπως μαθαίνουμε για να προσβάλει τη νοημοσύνη μας και να μας πει ότι υπάρχουν κάποια σκοτεινά κέντρα και κάποια οικονομικά συμφέροντα που θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησής του», μια κυβέρνηση όπως είπε που έχει απολαύσει πρωτοφανή υποστήριξη από επιχειρηματικά συμφέροντα και ασυλία από τα ΜΜΕ.

«Δε γίνεται άλλο ανεκτή αυτή η υποκρισία και προσβολή στη μνήμης των θυμάτων» τόνισε.

Σε άλλο σημείο, απαντώντας στις κυβερνητικές αναφορές περί πολέμου που δέχεται από οικονομικά συμφέροντα είπε πως «η κυβέρνηση και εξυπηρετεί συμφέροντα και υποτάσσεται σε αυτά».

Σύγχρονος δημόσιος σιδηρόδρομος

Η σημερινή πρόταση δυσπιστίας, πρόσθεσε, «αφορά μια πολιτική που οδηγεί τη χώρα στο σημείο μηδέν εκεί που μας έχει οδηγήσει ο συνδυασμός σκληρού νεοφιλελευθερισμού και πολιτικού αυταρχισμού, έχει επιπτώσεις στην ποιότητας της ζωής μας».

Σημείωσε πως, στο τραπέζι πρέπει να τεθεί πλέον και η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αντιστροφή τους προτείνοντας ως Νέα Αριστερά έναν σύγχρονο ενιαίο δημόσιο μεταφορικό φορέα στον σιδηρόδρομο» καλώντας τους εργαζόμενους και την κοινωνία να υποστηρίξουν την προοπτική αυτή.

Αιχμές για Κασσελάκη – Παππά

Κατέγραψε, ως το μόνο ελπιδοφόρο στοιχείο της τελευταίας περιόδου του ότι «αρχίζει να κινείται μια νέα κοινωνική αντιπολίτευση, η οποία αντιστέκεται, διεκδικεί, μάχεται, απαιτεί δικαιοσύνη δημιουργεί με το παράδειγμά της έναν αντίπαλο πόλο στην κυβέρνηση αυτή η αντιπολίτευση πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δύναμη για να αλλάξει τη χώρα και την κοινωνία μας». Θέλουμε είπε, «η Νέα αριστερά να είναι καταλύτης για αυτή την αναγκαία αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη χώρα μας».

Και αφήνοντας αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Νίκο Παππά, είπε:

«Δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, δεν θεωρούμε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία “ανούσια κοκορομαχία”».

Δε συμμετέχουμε στον εκφυλισμό απολίτικων ρητορικών εκφράσεων και ρητορικών εξάρσεων όπως αυτές που ακούμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσφέρουν ένα καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση δυσπιστίας: Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή, η ώρα των πολιτικών αρχηγών – live

Στέφανος Κασσελάκης: Τρία ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό – «Ιδού η Ρόδος για όλα»

Διακοπές και… κωλύματα: Άνω κάτω έκανε τη Βουλή η Ζωή με τα καψόνια της, έμπλεξε στην κίνηση ο Χαρίτσης – Η στοίβα από έγγραφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:47