search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:48
MENU CLOSE

Φάμελλος: Να δεσμευτείτε ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί ο Καραμανλής από τη Δικαιοσύνη – Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν απευθείας τον Μητσοτάκη

28.03.2024 21:36
famellos

Να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μία προανακριτική για τον κ. Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη κάλεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Διευκρινίζοντας πως μόνο η συγκρότηση δεν αρκεί γιατί η κυβέρνηση είναι ικανή αφού συγκροτηθεί η προανακριτική να τον αθωώσει δια του πορίσματος μετά τις ευρωεκλογές.

Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Φάμελλος κάλεσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι «θα επιτρέψετε να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη» ο Κ. Καραμανλής για όλα, χρησιμοποιώντας όλο το ανακριτικό υλικό, χωρίς περιορισμούς σε μάρτυρες, και κυρίως «χωρίς να ανησυχείτε για κομματικά κίνητρα, χωρίς να ανησυχούμε κι εμείς για συγκάλυψη». «Έτσι δεν θα επιτρέψουμε καμία αθώωση με πολιτική υστεροβουλία» ανέφερε.

Στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος απέδωσε την κύρια και βασική ευθύνη, τόσο για το «έγκλημα» των Τεμπών και την «συγκάλυψη» που ακολούθησε , όσο και για τις υπόλοιπες υποθέσεις παραβίασης του Κράτους Δικαίου, όπως οι υποκλοπές και η διαρροή των προσωπικών δεδομένων στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση είπε, «έχει μαζέψει στο βιογραφικό της πολλές σκοτεινές και μαύρες σελίδες, τα Τέμπη, η συγκάλυψη, το μπάζωμα, η παραποίηση ντοκουμέντων, υποκλοπές, διαρροή προσωπικών δεδομένων, κι όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, έναν οργανωμένο μηχανισμό εντός του Μαξίμου και της ΝΔ που παραβιάζει συντονισμένα το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα».

Ως προς την Προανακριτική, τόνισε πως χθες ο πρώην υπουργός Μεταφορών κάλεσε την αντιπολίτευση να υποβάλει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είχε πει ότι θα απορριφθεί εκ νέου, κι ενώ τόνισε ο κ. Φαμέλλος, προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί να υποβληθεί νέο αίτημα Προανακριτικής για το ίδιο θέμα, μετά την απόρριψή του. Άρα, συμπέρανε «υλοποιείται ένα σχέδιο αθώωσης του Κώστα Καραμανλή».

«Προκλητικός και αμετανόητος ο Κ. Καραμανλής»

Σε σχέση με την χθεσινή ομιλία του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε ότι εμφανίστηκε «προκλητικός» και «αμετανόητος», «κατώτερος των περιστάσεων», αλλά και πως δήλωσε ψευδώς ότι δεν κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία, όμως δεν κατηγορήθηκε γι αυτό, αλλά για το ότι καλύπτεται από την διάταξη περί ευθύνης υπουργών.

Εισαγωγικά στην ομιλία του αναφερόμενους στους λόγους κατάθεσης και συνυπογραφής της πρότασης μομφής, ανέφερε πως «σήμερα εδώ μας έφεραν 1,3 εκ. υπογραφές πολιτών, μας έφερε το 90% της κοινωνίας που δε σας πιστεύει πια και δεν σας εμπιστεύεται για την αμερόληπτη απόδοση δικαιοσύνης».

Η κοινωνία, είπε, «μας έφερε εδώ και η αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών» και «η ραγδαία πτώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και δημοσκοπικών», αυτές  οι αλλαγές «ώθησαν και πίεσαν για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο».

Υπογράμμισε δε ότι τα όσα περιέγραψε «οδήγησαν στις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών». «Η κοινωνία πέτυχε να παραιτηθούν γιατί έχει απονομιμοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης ειδικά απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών» πρόσθεσε.

Απεύθυνε δε στον πρωθυπουργό το ερώτημα γιατί παραιτήθηκαν οι δύο υπουργοί κκ. Μπρατάκος και Παπασταύρου, «δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους, στράβωσε κάτι, ή δεν γνωρίζατε για την συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία;».

Επίσης, σημείωσε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας προσδοκώντας να μετρήσουν τη στήριξη της συμπολίτευσης αλλά «δεν περιμέναμε ότι θα φυλλοροήσετε πριν καν μιλήσετε». «Καταφέραμε να σας φέρουμε για να απολογηθείτε για σοβαρές παραβιάσεις στο κράτος δικαίου», είπε ακόμα, «γιατί είχατε προσβάλει τη βουλή και την κοινωνία με την απουσία σας στη συζήτηση του πορίσματος».

«Δε θα πάρουμε άδεια για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα»

Παράλληλα, απαντώντας στα ερωτήματα της κυβέρνησης γιατί κατατέθηκε τώρα αυτή η πρόταση δυσπιστίας, σημείωσε «δε θα πάρουμε την άδειά σας για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα. Δεν απολογούμαστε σε κανέναν, λογαριασμό δίνουμε στην κοινωνία, όχι όπως η κυβέρνηση που δίνει λογαριασμό σε οικονομικά συμφέροντα και ημέτερους».

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα για το τι θα κρίνει την επιτυχία της διαδικασίας, σημείωσε πως ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης «δε σημαίνει ότι θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας». Κι αυτό διότι, όπως τόνισε, «στην κοινωνία υπάρχει βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης, που δεν είναι του Καραμανλή είναι δικό σας κ. Μητσοτάκη».

Επίσης, αναφέρθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη καλώντας τον πρωθυπουργό να τον θέσει ενώπιων των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών για να επαναλάβει τη δήλωσή του. Ενώ, τέλος διερωτήθηκε και για το χθεσινό χειροκρότημα στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως οι βουλευτές θα έπρεπε να μένουν σιωπηλοί.

Διαβάστε επίσης:

«Αυτά έχει η πολιτική» – Το πρώτο σχόλιο Μητσοτάκη για τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου – Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: «Πυρήνας διαφθοράς το Μαξίμου- Είστε απλός ενοικιαστής κ. Μητσοτάκη – Ο λαός θα σας βγάλει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:46