search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στις παραιτήσεις Μπρατάκου – Παπασταύρου και την ταύτιση Μητσοτάκη – Καραμανλή βλέπουν τα βασικά «κέρδη» της μομφής

29.03.2024 06:43
famellos new

Θετικά αποτιμά η Κουμουνδούρου την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας και την συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεσή της από κοινού με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – το ΠΑΣΟΚτου οποίου ο πρόεδρος είχε την πρωτοβουλία, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τη μάχη στην Ολομέλεια (και μάλλον δεν είχαν την αίσθηση ότι αναλώνονται σε … «κοκορομαχία»), μεταξύ άλλων με το αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή υπό τον όρο ότι ο πρώην υπουργός μεταφορών θα παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη.

Κι αυτό διότι η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε μεγάλο βάρος στην προσπάθεια να εκτεθεί ενώπιον της κοινής γνώμης τόσο ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής που διακήρυξε ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία βουλευτική ασυλία, όσο και ο πρωθυπουργός.

Στον τελευταίο επικέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη βασική ευθύνη καθώς όπως είπε ο Σωκράτης Φάμμελος  «όλα τα σκάνδαλα δείχνουν Μητσοτάκη κι ένα οργανωμένο μηχανισμό εντός του κόμματος της ΝΔ που παραβιάζει το κράτος δίκαιου» και δεν αρκεί ένας αποδιομπαίος τράγος, «ακόμα και αν είναι ο κ. Καραμανλής». Για αυτό, είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε δια στόματος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ως μόνη πολιτική διέξοδο τη διενέργεια εκλογών. Ώστε να γίνει πραγματικά αμερόληπτη έρευνα για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται».

«Πετύχαμε την αποκάλυψη της κυνικότητας και της συγκάλυψης»

Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προφανώς στα άλλα κόμματα που συνυπέγραψαν ή στήριξαν την πρόταση δυσπιστίας ανέμεναν ότι θα πέσει η κυβέρνηση ή ότι δε θα συσπειρωθεί.

Ωστόσο θεωρούν ότι πιέστηκε και πως οι «προκλητικές» και «κυνικές» όπως λένε, εμφανίσεις Καραμανλή αλλά και Φλωρίδη αποδυνάμωσαν περαιτέρω την εικόνα της στην κοινωνία, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης και τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

Η εκτίμηση είναι ότι εμπεδώθηκε η αίσθηση ότι «υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης», πως αναδείχθηκαν ζητήματα και ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα –«πετύχαμε αυτές τις 3 μέρες να αποκαλυφθεί και η κυνικότητα και η συγκάλυψη» – ενώ υπήρξαν και απώλειες.

Οι «παραιτήσεις» που έδειξαν ότι «η κυβέρνηση φυλλοροεί»

Στο πλαίσιο της διαδικασίας και λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού προέκυψαν οι παραιτήσεις των δύο υπουργών Σταύρου Παπασταύρου (υπουργός Επικρατείας) και Γιάννη Μπρατάκου (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο να επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση φυλορροεί» υπό την πίεση μάλιστα της κοινωνίας και όχι της αντιπολίτευσης. Προηγήθηκε δημοσίευμα το οποίο αποκάλυπτε την συνάντηση των κορυφαίων υπουργών την περασμένη Κυριακή με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, εκδότη του Βήματος του οποίου το πρωτοσέλιδο στάθηκε η αφορμή για την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη να προτείνει πρόταση μομφής.

«Η κοινωνία πέτυχε να παραιτηθούν σήμερα και ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου. Γιατί η κοινωνία έχει απονομιμοποιήσει την πολιτική της Κυβέρνησης ιδιαίτερα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μοιράζονται την ευθύνη, είναι δεμένοι χέρι – χέρι»

Σημαντικό θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να έρθει στη Βουλή ως απολογούμενος. Θεωρούν ότι εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και την κοινωνία, ενώ δεν έδωσε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που του τέθηκαν, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τα άλλα κόμματα. Κυρίως εμφανίστηκε να παρέχει κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή καθώς «μοιράζονται την ευθύνη» όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ. Σε ανάλογο πνεύμα, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε σε ανάρτησή του πως Μητσοτάκης και Καραμανλής «είναι δεμένοι χέρι – χέρι στη Συγκάλυψη των Τεμπών».

Στα θετικά, η αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνει και το γεγονός του κοινού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα πεδίο που εντοπίζονται κοινές θέσεις και προσεγγίσεις, το Κράτος Δικαίου στο οποίο εμπίπτουν τα Τέμπη, η διαρροή προσωπικών δεδομένων και οι υποκλοπές. Και επί της ουσίας ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε, ότι αυτό που ώθησε στην συνεργασία των συγκεκριμένων κομμάτων είναι οι αλλαγές στους κοινωνικούς συσχετισμούς, υπό την έννοια ότι υπήρξε το 1,3 εκ. υπογραφών στο ψήφισμα Καρυστιανού, το 90% των πολιτών (που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις) δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ότι μπορεί να εγγυηθεί την αμερόληπτη απόδοση δικαιοσύνης και σημειώνεται ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη.

Πήρε πίσω ο Παππάς τα περί «προσυνεννόησης»

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες ήταν από εκείνα τα στελέχη που προσμέτρησαν με ιδιαίτερη θέρμη στα θετικά της μομφής, τη συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων, αναγκάστηκε σε αναδίπλωση μετά την δήλωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης περί προσυνεννόησης των κομμάτων για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας και μάλιστα προ του δημοσιεύματος του Βήματος. Μετά την διάψευση και το «άδειασμα» από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά και τις κυβερνητικές επιθέσεις προχώρησε χθες το πρωί σε νέες δηλώσεις λέγοντας ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση, αλλά ωρίμανση της ιδέας για πρόταση μομφής στις αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Όλα όσα κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρόταση δυσπιστίας – Τα σχέδια της επόμενης μέρας 

Μετράει πληγές η κυβέρνηση από την πρόταση δυσπιστίας – Η απομάκρυνση των δύο υπουργών και το μήνυμα στα «συμφέροντα» 

Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:23