search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:54
MENU CLOSE

Μετράει πληγές η κυβέρνηση από την πρόταση δυσπιστίας – Η απομάκρυνση των δύο υπουργών και το μήνυμα στα «συμφέροντα» 

29.03.2024 06:38
nd 1 new

Λαβωμένη βγήκε η κυβέρνηση από την τριήμερη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, αφού παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμμία αριθμητική απώλεια – αντίθετα πήρε και μία ψήφο παραπάνω- ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποπέμψει δυο υπουργούς της κυβέρνησης του και στενούς του συνεργάτες  λέγοντας ότι “έτσι είναι η πολιτική”. 

Ο λόγος που ο υπουργός υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης ήταν η “κοινωνική επίσκεψη”, που έκαναν στο βράδυ της Κυριακής στο σπίτι γνωστού επιχειρηματία τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης  πιέζουν την κυβέρνηση για να την ρίξουν.

“Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα” τόνιζαν κυβερνητικές πηγές θέλοντας με αυτό τον τρόπο  να κλείσουν το θέμα το οποίο εμφάνιζε  την κυβέρνηση αλλά να λέει δημοσίως και αλλά να κάνει παρασκηνιακά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κατονομάσει από το βήμα της Βουλής τα επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία αναφέρεται, διευκρινίζοντας ωστόσο τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να κυβέρνηση.

“Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας “δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξούσιων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν” πρόσθεσε με έμφαση.

Το γεγονός αυτό επισκίασε όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία αν και στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα αυτό. 

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι την θέση των δύο στελεχών δεν αποκλείεται να πάρουν ο γενικός Γραμματέας στην Βουλή  Γιώργος Μυλωνάκης  και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης . 

Το κλίμα αντιπαράθεσης, η ένταση και οι διαπληκτισμοί που υπήρξαν πάντως στο κοινοβούλιο δείχνουν το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα το επόμενο διάστημα και εν όψει των ευρωεκλογών. 

Η τακτική που ακολούθησε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δείχνει πολλά.   Κατ αρχήν επιχείρησε να συνδέσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας ότι προτείνει να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας και χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως «πρόθυμο» που  μεταλλάσσει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμάτων.

Παράλληλα έβαλε στο  στόχαστρο τον  ΣΥΡΙΖΑ  και τον Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή κυρίως τη δήλωση του για άμεση προσφυγή σε εκλογές, με τη συνδρομή διεθνών παρατηρητών.

“Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89 – ’90, ούτε το 2000 για να έρθει να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης” δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο Κ. Μητσοτάκης.  “Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή του πολιτεύματος. Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι ότι είναι φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Κάθε μέρα εξακοντίζει και μια σαχλαμάρα” πρόσθεσε. 

Σε ό,τι  φορά την ουσία της συζήτησης – δηλαδή  το θέμα των Τεμπών –  ο πρωθυπουργός δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο . Επανέλαβε τα όσα ήδη  είναι γνωστά για το πως έγινε το τραγικό δυστύχημα , για τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση ενώ  αναφέρθηκε  στα όσα γίνονται σήμερα στον ελληνικό σιδηρόδρομο. 

Διαβάστε επίσης

Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας (Video)

Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει το γάντι σε ΝΔ και Καραμανλή – Θα ζητήσει άμεσα προανακριτική επιτροπή

Πρόταση δυσπιστίας: Η ένταση με την ομιλία Καραμανλή και η γαλάζια στήριξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 13:50