search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:54
MENU CLOSE

Διόνυσος: Ο οικισμός-«φάντασμα» στη Σητεία με τη «σκοτεινή» ιστορία (Videos)

06.04.2024 07:00
dionisos-new

Πολλοί θα τον χαρακτήριζαν οικισμό-όνειρο, άλλοι οικισμό-«φάντασμα». Χτισμένος (κυριολεκτικά) δίπλα στη θάλασσα ήταν έτοιμος να υποδεχτεί χιλιάδες τουρίστες στα τέλη του 1997, όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του.

Ο οικισμός με το όνομα «Διόνυσος» ετοιμαζόταν να γίνει ένα τουριστικό θέρετρο που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί η Σητεία, αλλά τελικά τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμεναν πολλοί. Ή μάλλον ένας. Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Τροχανάς.

Πώς ξεκίνησε το φιλόδοξο σχέδιο

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο κ. Τροχανάς παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας αυτού του οικισμού.

Ο επιχειρηματίας παρουσίασε τον SOE (έτσι ονομαζόταν ο ομίλος του Μιχάλη Τροχανά) ως ένα «πρότυπο» ομίλο που συγκέντρωνε χρήματα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για την κατασκευή οικισμών στην Κρήτη και στην Αττική.

Η επένδυση θα στηριζόταν στα χρήματα των μικρομετόχων που θα έδιναν τις οικονομίες τους και ταυτόχρονα θα φρόντιζαν να εγγραφούν και άλλοι με το σύστημα πυραμίδας. Το «όραμα» αυτό κατέρρευσε μαζί με το γενικευμένο κραχ της Σοφοκλέους.

Η δημιουργία του οικισμού και το πρόωρο τέλος

Ο οικισμός ολοκληρώθηκε το 1997, ωστόσο έμεινε ακατοίκητος. Το επιχειρηματικό σχέδιο δεν προχώρησε τότε μετά από δικαστικές διαμάχες μεταξύ των μετόχων.

Υπολειτούργησαν κάποιες λίγες υποδομές, μία πισίνα, καφέ και κάποιες βίλες, στις οποίες πήγαν για παραθερισμό οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή λίγοι τουρίστες στους οποίους ενοικιάστηκαν.

Πολλοί από τους μικρομετόχους δεν είναι πλέον στη ζωή και οι νέοι επενδυτές υποσχέθηκαν όχι μόνο να λειτουργήσουν τον οικισμό, αλλά και να τον επεκτείνουν. Το πρώτο «πράσινο φως» για αυτό το σκοπό δόθηκε το 2016 από την Περιφέρεια Κρήτης με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Προς το παρόν πάντως το έργο δεν έχει ενεργοποιηθεί-προχωρήσει παρά τα πρώτα θετικά βήματα για επέκτασή του.

Για την ιστορία ο πληθυσμός του τουριστικού – παραθεριστικού συγκροτήματος μπορεί να ανέλθει σε 3.700 άτομα. Αναλυτικά, το αποκαλούμενο Αιγαιοπελαγίτικο Χωριό θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 940 ατόμων. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές υπολογίζονται σε 1.450 άτομα, οι τουρίστες σε 940 άτομα και οι μονίμως εργαζόμενοι στον οικισμό σε 370 άτομα.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν όντως κάποια στιγμή μπορέσει ο συγκεκριμένος οικισμός και «ξαναζωντανέψει».

*Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου

Διαβάστε επίσης:

Λίμνη Δόξα: Ο «παράδεισος» της Κορινθίας βγαλμένος από πίνακα ζωγραφικής

ΒΙΟ.ΜΕ.: Πώς ένα εργοστάσιο κατάφερε να λειτουργεί χωρίς αφεντικά

Ανάβρα: Tο χωριό-«θαύμα» με τη μηδενική ανεργία!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58