search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:42
MENU CLOSE

Ανάβρα: Tο χωριό-«θαύμα» με τη μηδενική ανεργία!

09.03.2024 07:00
anavra-new

Την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα για ένα χωριό-«θαύμα» στην Ισπανία, που είχε καταφέρει να μηδενίσει την ανεργία.

Το χωριό ονομαζόταν Μαριναλέντα, βρισκόταν στη Δυτική Ανδαλουσία και το μηδενικό ποσοστό ανεργίας στους κατοίκους της την καθιστούσε ξεχωριστή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Το χωριό είχε μηδενική ανεργία την ίδια στιγμή που στην Ανδαλουσία υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνεργοι, 2 εκατομμύρια φτωχοί, 50 χιλιάδες αγρότες χωρίς γη και 500 χιλιάδες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Επιπλέον, κάθε εργαζόμενος αμειβόταν με 1.200 ευρώ το μήνα, δουλεύοντας 6,5 ώρες την ημέρα και έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα με το αν απασχολούνται στα κτήματα με την καλλιέργεια κυρίως οσπρίων και λαχανικών ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης προϊόντων.

Γιατί τα αναφέρουμε όμως όλα αυτά; Μα γιατί και στην Ελλάδα υπήρξε το αντίστοιχο χωριό, η Ανάβρα!

Πού βρίσκεται η Ανάβρα

Η Ανάβρα απέχει 72 χιλιόμετρα από τον Βόλο. Αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα και συνορεύει με τους δήμους Αλμυρού από την πλευρά της Μαγνησίας, Δομοκού από την πλευρά του νομού Φθιώτιδας και Ναρθακίου από την πλευρά του νομού Λάρισας.

Η έκταση της κοινότητας είναι 122,020 τ.χλμ.. Η περιοχή της Ανάβρας είναι δασωμένη, ενώ κοντά στο χωριό βρίσκονται οι πηγές του Ενιπέα.

Πώς εξελίχθηκε σε χωριό πρότυπο

Πάμε να δούμε όμως πώς το παραμελημένο, απομακρυσμένο χωριό της Ανάβρας Μαγνησίας έγινε μια πλήρως λειτουργική κοινότητα, με μηδενική ανεργία, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της επαρχίας.

Χρειάστηκε το όραμα ενός ανθρώπου για να πάρει τα πάνω της η περιοχή. Η αγάπη του τέως δημάρχου της Ανάβρας, Δημήτρη Τσουκαλά, για τον τόπο από τον οποίο κατάγεται ήταν η κινητήριος δύναμη που τον έκανε να εγκαταλείψει τη ζωή στην Αθήνα και να επιστρέψει στη γενέτειρά του με στόχο την αναδιαμόρφωσή της.

«Είχα κέφι, μεράκι και όρεξη. Ήθελα να προσφέρω και όχι να πάρω. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να οργανώσω την κτηνοτροφία της περιοχής εκμεταλλευόμενος τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υπήρχαν» αναφέρει o κ. Τσουκαλάς μιλώντας στο παρελθόν στο fortunegreece.com, επισημαίνοντας πως το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε με επιτυχία καθιστώντας την περιοχή της Ανάβρας, ως case study, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, αλλά και άλλους κλάδους.

«Δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το να καταγράψω τα προβλήματα και τα πλεονεκτήματα της περιοχής και να εστιάσω στην ανάδειξη των δυνατών της σημείων. Η Ανάβρα δεν είχε κάτι άλλο πέρα από κτηνοτροφία. Ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες και καταρτίσαμε ένα σχέδιο που στόχο είχε τη δημιουργία ενός πρότυπου κτηνοτροφικού χωριού».

Χρειάστηκαν περίπου οχτώ χρόνια για να στηθούν οι στέρεες βάσεις που απαιτούνταν για την ποιοτική ανάπτυξη του χωριού και τη δημιουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων.

«Στην αρχή η αντίδραση του κόσμου ήταν μεγάλη. Δεν με ήθελαν, πρώτον γιατί δεν έμενα εκεί και δεύτερον επειδή δεν ήμουν κτηνοτρόφος και θεωρούσαν ότι δεν μπορούσα να καταλάβω το πώς λειτουργούσε ο κλάδος τους».

Η ιστορία όμως φαίνεται να δικαίωσε τον κ. Τσουκαλά, αφού με το πέρασμα των χρόνων κέρδισε την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Ανάβρας, οι οποίοι του χάρισαν την ψήφο τους σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Πώς ξεκίνησε η πτώση

Ωστόσο, η Ανάβρα από το 2011, όταν και εντάχθηκε με τον «Καλλικράτη» στον Δήμο Αλμυρούέχασε αρκετά από τα προνόμιά της καθώς μέχρι τότε η κοινότητα ήταν αυτόνομη και οικονομικά και διοικητικά.

«Καταφέρναμε να διαχειριζόμαστε τα του οίκου μας με δικά μας έξοδα και να λειτουργούμε με αυτάρκεια. Για δέκα ολόκληρα χρόνια η Ανάβρα ήταν πρώτη σε ανάπτυξη στην Ευρώπη και τρίτη στον μεσογειακό νότο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο έγινε γνωστή. Αν δεν υπήρχε ο “Καλλικράτης” η Ανάβρα σήμερα θα ήταν παγκόσμιο φαινόμενο» καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο υποδομών, η Ανάβρα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες πόλεις. Διαθέτει αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν τον χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο, διώροφο πάρκινγκ 60 θέσεων, γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο καθώς και ένα περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.

Χωριό πρότυπο

Η Ανάβρα εξελίχθηκε σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση.

Διαβάστε επίσης:

Λίμνη Δόξα: Ο «παράδεισος» της Κορινθίας βγαλμένος από πίνακα ζωγραφικής

Πού βρίσκεται το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας; – Άνοιξε το 1785!

Ευρωστίνη: Ο «μικρός παράδεισος» 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα με τη μαγευτική φύση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:41