search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:27
MENU CLOSE

Πού βρίσκεται το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας; – Άνοιξε το 1785!

24.02.2024 07:00
kafeneio-new

Στην κορυφογραμμή του Νότιου Πήλιου, σε υψόμετρο 310 μέτρων με θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, ο Λαύκος. Η πρόσβασή του γίνεται από το χωριό Μετόχι ή παραλιακά από το χωριό της Μηλίνας.

Ο Λαύκος αποτελεί ένα ιδιαίτερο χωριό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί διαθέτει μία εντυπωσιακή μεγάλη πλατεία, πετρόκτιστες βρύσες και πλακόστρωτα καλντερίμια μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει γνήσια πηλιορείτικα αρχόντικα.

Δευτέρον, στο χωριό βρίσκεται το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας, το καφενείο του Φορλίδα, από το 1785 παρακαλώ! Είναι ένα παραδοσιακό καφενείο το οποίο δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού αποτελώντας εδώ και 2,5 αιώνες το σημείο κατατεθέν του.

Μάλιστα, εκεί έπιναν τον καφέ τους ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης.

Το καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα ξεκίνησε να λειτουργεί στον Λαύκο το 1785. Από εκείνη τη χρόνια λειτουργεί αδιάκοπα, με επτά γενιές της οικογενείας Φορλίδα να περνούν διαδοχικά από την ιδιοκτησία του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κατάφεραν να το κλείσουν ούτε δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ένας εμφύλιος, αλλά, ανέστειλε τη λειτουργία του μόνο δυο φορές. Μια φορά λόγω εργασιών ανακαίνισης και για μερικούς μήνες την περίοδο της πανδημίας.

Στη μέση του, το καφέ διαθέτει μία ξυλόσομπα, η οποία συνεχίζει να ζεσταίνει τον χώρο από το άνοιγμά του. Το εσωτερικό έχει παραμείνει λιτό και απλό, με ένα απαλό γαλάζιο να δεσπόζει σε τοίχους και ταβάνι.

Το καφενείο παλαιότερα λειτουργούσε και ως κουρείο, χασάπικο, ταβέρνα και στον πάνω όροφο λειτουργούσε χάνι. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην οροφή τα μεταλλικά τσιγκέλια από τα οποία κρεμούσαν τα κρέατα.

Ο Λαύκος αποτελεί προορισμό για όλες τους μήνες του χρόνου, τόσο λόγω της υπέροχης αρχιτεκτονικής του, αλλά και του καφενείου, που αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά για την περιοχή. Αξίζει σίγουρα να τον επισκεφτείτε!

Διαβάστε επίσης:

Παλαιός Παντελεήμονας: Εσύ γνωρίζεις που βρίσκεται το «μπαλκόνι του Ολύμπου»;

Ιόνιο: Το νησί με τους «κρυφούς» καταρράκτες που… θυμίζουν Γαλάζια Λίμνη

Ευρωστίνη: Ο «μικρός παράδεισος» 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα με τη μαγευτική φύση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:25