search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:45
MENU CLOSE

Παλαιός Παντελεήμονας: Εσύ γνωρίζεις που βρίσκεται το «μπαλκόνι του Ολύμπου»;

27.01.2024 07:00
palaios-new

Εάν βρεθείς ποτέ στην Πιερία και στα γύρω μέρη τότε σίγουρα αξίζει να κάνεις μία στάση στο χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα.

Η λέξη γραφικό είναι λίγη για να περιγράψει τη μαγεία του συγκεκριμένου χωριού, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι νότια της Πιερίας, 400 χλμ απόσταση από την Αθήνα και μόλις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα, καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοί του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα, μέσα από τον οποίο θα περάσετε για να φτάσετε στον Παλαιό οικισμό.

Τη δεκαετία του 1980 όμως η κατάσταση αντιστράφηκε, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Το παραδοσιακό τοπικό χρώμα του οικισμού, καθώς και η μικρή απόσταση που τον χώριζε από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης βοήθησαν σημαντικά στο να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή. Το απότελεσμα είναι να αποτελεί σήμερα πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Μάλιστα, όταν ο καιρός είναι καλός και υπάρχει καθαρός ορίζοντας μπορείτε να δείτε τη Θεσσαλονίκη, αλλα και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λόγους που χαρακτηρίζεται «μπαλκόνι του Ολύμπου».

Πώς το χωριό απέκτησε καλλιτεχνικό ενδιαφέρον

Στις αρχές του 1980 γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Μέγας Αλέξανδρος» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία, απέσπασε το 1980 το «Χρυσό Λιοντάρι» στο Φεστιβάλ Βενετίας, «Τα Ματωμένα Χώματα» του Κώστα Κουστομύτη και «Το Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το κατάλληλο μέρος για ηρεμία και χαλάρωση

Τα όμορφα δρομάκια του, τα αναστηλωμένα πέτρινα αρχοντικά του αλλά και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο και παραδοσιακές ταβέρνες.

Λίγο πιο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το μοναδικό σχολείο της περιοχής. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία αλλά και διαδρομές 4Χ4.

Διαβάστε επίσης:

Νυμφαίο: Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης και… όχι άδικα!

Ιόνιο: Το νησί με τους «κρυφούς» καταρράκτες που… θυμίζουν Γαλάζια Λίμνη

Η ελληνική πόλη που αξίζει να επισκεφθείς όλο τον χρόνο!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:45