search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:34
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ρώσοι «ήξεραν που θα επιτεθούμε» για την αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού

10.04.2024 09:54
zelenski_new

Τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η αντεπίθεση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του το περασμένο καλοκαίρι εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι η επιχείρηση μπορεί να ήταν καταδικασμένη από την αρχή.

«Οι Ρώσοι γνώριζαν πού θα επιτεθούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Axel Springer. «Πώς το ήξεραν; Πώς πήραν αυτές τις πληροφορίες; Δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Η ιστορία θα το δείξει». Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι τα σχέδια της Ουκρανίας βρίσκονταν «στο τραπέζι του Κρεμλίνου ακόμη και πριν ξεκινήσει η αντεπίθεση».

Κατά το ίδιο διάστημα, ο επικεφαλής της κατασκοπείας της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, δήλωσε στο CBC News – χωρίς να επεκταθεί στο θέμα – ότι το Κίεβο είχε αποδείξεις ότι η Ρωσία γνώριζε τα σχέδιά του. «Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και λαμβάνουμε κάποια μέτρα», δήλωσε, ενώ ακόμα παραμένει ασαφές πόσο εκτεταμένη μπορεί να ήταν αυτή η διαρροή και ποιες άλλες πληροφορίες θα μπορούσαν να έχουν συμπεριληφθεί.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για μια αντεπίθεση το 2024. «Και αυτή η αντεπίθεση πρέπει να μας δώσει κάποια αποτελέσματα», πρόσθεσε. Στα τέλη Φεβρουαρίου, είχε δηλώσει ότι λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τα σχέδια του 2024, από όσους ήταν ενήμεροι για την αντεπίθεση του 2023. «Αλλά όσο λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα σχέδια του ουκρανικού στρατού, τόσο πιο γρήγορα η νίκη και το απροσδόκητο αποτέλεσμα για τους Ρώσους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του ο Ζελένσκι δεν συμφώνησε με εκτιμήσεις – κυρίως από τη Δύση – ότι η περσινή αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε, αν και αναγνώρισε ότι η προσπάθεια ήταν μάλλον περιορισμένη: «Η περσινή αντεπίθεση δεν ήταν τόσο επιτυχής. Είναι αλήθεια ότι δεν πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν «πολλοί λόγοι» γι’ αυτό και λέγοντας ότι ορισμένα από τα ζητήματα ήταν σφάλμα της Ουκρανίας και ότι τα στρατεύματα «δεν ήταν επίσης “κατάλληλα εξοπλισμένα“».

Δυτικοί αναλυτές αποδίδουν τα μάλλον πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης σε διάφορους λόγους: εν μέρει στις καθυστερήσεις στην εκπαίδευση και στα όπλα, που παρείχε το ΝΑΤΟ, στην έλλειψη έμπειρων στρατιωτών, καθώς πολλοί είχαν «κολλήσει» στη μάχη του Μπαχμούτ, στην οργανωμένη άμυνα της Ρωσίας και στο εκτεταμένο δίκτυο ναρκών που οι Ρώσοι είχαν αναπτύξει κατά μήκος του μετώπου.

Διαβάστε επίσης

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Μιζούρι – Tο συγκλονιστικό τελευταίο μήνυμα του Μπράιαν Ντόρσι (photos/videos)

Γάζα: «Άδειασμα» Νετανιάχου από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα – «Δεν έχει οριστεί ημερομηνία» (video)

ΗΠΑ: Σκοταδιστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αριζόνα  για τις αμβλώσεις – Οργισμένη αντίδραση Μπάιντεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:28