search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:41
MENU CLOSE

ΝΥΤ: Τα επικρατέστερα σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν- Πυρετός διπλωματικών επαφών – Η στάση της Ρωσίας

17.04.2024 15:37
iran israil 987- new

Τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν με drones παρουσιάζουν σε εκτενή ανάλυσή τους οι New York Times. Οι επιλογές αυτές κινούνται από την αποτροπή μιας νέας επίθεσης στο μέλλον μέχρι την αποφυγή ενός μεγάλης κλίμακας πολέμου, με στόχο να πετύχουν διαφορετικά στρατηγικά αποτελέσματα

«Το Ισραήλ δεν θέλει το Ιράν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να επιτεθεί σε ισραηλινό έδαφος ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα κατά των ιρανικών συμφερόντων σε τρίτη χώρα. Αλλά την ίδια στιγμή το Ισραήλ δεν θέλει και δεν αντέχει μια μεγάλης κλίμακας σύρραξη με το Ιράν την ώρα που πολεμάει στη Γάζα και έχει αψιμαχίες με τους δορυφόρους της Τεχεράνης στα σύνορά του» έλεγαν ισραηλινοί αξιωματούχοι στους ΝΥΤ.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ εξετάζουν επιλογές τόσο ισχυρές ώστε να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα περάσουν αναπάντητες, αλλά όχι τόσο δυνατές ώστε να προκληθεί μεγάλη κλιμάκωση.

Τα 4 σενάρια -τα υπέρ και τα κατά

– Ένα επιθετικό χτύπημα σε ιρανικό στόχο, όπως η βάση των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά εκτός Ιράν, σε μια χώρα όπως η Συρία. Το μειονέκτημα είναι ότι μια τέτοια επιλογή είναι ασύμμετρη σε σχέση με την ευθεία επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.

– Ένα χτύπημα σε συμβολικό στόχο στο έδαφος του Ιράν αλλά μια τέτοια κίνηση θα απαιτήσει διαβούλευση με τις ΗΠΑ με κίνδυνο να εξοργιστεί η Ουάσινγκτον που έχει εκφράσει τη διαφωνίες της με κάποιο τέτοιο χτύπημα.

– Μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές του Ιράν. Μια τέτοια κίνηση όμως θα εξέθετε πρόωρα τις δυνατότητες του Ισραήλ σε αυτό το είδος του πολέμου και δεν θα είναι παρόμοια απάντηση σε μια αεροπορική επίθεση όπως αυτή του Ιράν.

– Επίσπευση μικρών επιθέσεων στο έδαφος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών που θα εκτελεστούν από τη Μοσάντ. Για τέτοιες επιθέσεις ωστόσο, το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και άρα υπολείπονται της δημόσιας αναγνώρισης εντός χτυπήματος όπως αυτής του Ιράν.

Κατά το δημοσίευμα, τουλάχιστον δύο μέλη του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ τοποθετήθηκαν υπέρ της άμεσης απάντησης στο χτύπημα του Ιράν υποστηρίζοντας ότι μια ταχεία απάντηση με το επιχείρημα της αυτοάμυνας θα προσέδιδε νομιμότητα στο χτύπημα του Τελ Αβίβ. Κατά τους αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα τα δύο μέλη ήταν ο Μπένι Γκεντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ, δύο πρώην στρατιωτικοί που μπήκαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Παραμένει όμως άγνωστο γιατί τελικά δεν ελήφθη η απόφαση αυτή» προσθέτουν οι New York Times.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν τόσο δημοσίως όσο και με ιδιωτικές επαφές να πείσουν το Ισραήλ ότι δεν χρειάζεται να ανταποδώσει το χτύπημα του Ιράν υποστηρίζοντας ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να επικαλεστεί νίκη μετά την επιτυχή αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων και των drones που έστειλε η Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι που δηλώνουν ότι κατανοούν ότι μπορεί να είναι αδύνατο να αποτραπεί αντεπίθεση του Ισραήλ καθώς αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση που θα γίνει αντιληπτή από όλη την υφήλιο.

«Αυτοσυγκράτηση» συστήνει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Μόσχα είχε προειδοποιηθεί για τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, αλλά κάλεσε όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Πούτιν είχε καλέσει χθες όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που θα προκαλούσαν νέα αντιπαράθεση, η οποία, όπως προειδοποίησε, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σήμερα αν η Τεχεράνη, με την οποία η Μόσχα διατηρεί στενούς δεσμούς, είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία εκ των προτέρων για τις πυραυλικές επιθέσεις του Σαββάτου στο Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να πει επί του θέματος.

«Δεν θέλουμε καν να μιλήσουμε για την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης. Αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ, του Ιράν και ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει τις στενές, εποικοδομητικές επαφές εργασίας με το Ιράν», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Έχουμε επίσης εποικοδομητικές επαφές με το Ισραήλ».

«Διεξάγουμε διάλογο, συζητάμε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν λογική αυτοσυγκράτηση».

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή.

«Εάν μιλάμε για μια ‘απευθείας’ σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δεν θα αποκαλούσα την παρούσα σύγκρουση έμμεση» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Όταν καταστρέφεται το προξενείο μιας χώρας, δύσκολα μπορεί να ονομαστεί έμμεση σύγκρουση».

Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το μεσανατολικό

Εν τω μεταξύ, μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης των 27 Ευρωπαίων ηγετών που συναντιούνται στις Βρυξέλλες βρίσκεται φυσικά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπάρχουν τρεις άξονες συζήτησης: η κρίση Ιράν-Ισραήλ μετά τις ιρανικές επιθέσεις, η δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ο Λίβανος.

Σε ό,τι αφορά την κρίση Ιράν-Ισραήλ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τον ισραηλινό λαό και τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Οι «27» ηγέτες αναμένεται να καλέσουν το Ιράν και τους «δορυφόρους» του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις. Οι «27» προτρέπουν, επίσης, όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να απόσχουν από κάθε ενέργεια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή. Επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τους πυραύλους.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη και να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι.

Ο τρίτος άξονας συζήτησης είναι η παρατεταμένη κρίση στο Λίβανο που αφορά την πολιτική και οικονομική αστάθεια, τις συνθήκες ανασφάλειας και τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων που φιλοξενεί από τις γειτονικές χώρες.

Τη στιγμή που η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντική εισροή Σύρων προσφύγων από το Λίβανο, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ προς το Λίβανο, ιδίως ως προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.

Έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για βοήθεια στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν σήμερα έκκληση για 2,8 δισεκ. δολάρια σε χρηματοδότηση για τη στήριξη άνω των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έως τα τέλη του έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων και να αποφευχθεί ο επαπειλούμενος λιμός στη Γάζα.

Η έκκληση που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε ότι το ποσό είναι απαραίτητο για να βοηθηθούν 3,1 εκατ. άνθρωποι, να «περιοριστούν τα δεινά των ανθρώπων και να αποφευχθεί η απώλεια και άλλων ανθρώπινων ζωών».

Ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης –782,1 εκατ. δολάρια— θα δοθεί για επισιτιστική βοήθεια για 2,2 εκατ. ανθρώπους στη Γάζα και για 400.000 ανθρώπους στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την έκκληση αυτή.

Οι έξι και πλέον μήνες πολέμου έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα που σε κάποιες περιοχές υπερβαίνουν τα επίπεδα λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ για θέματα αρωγής δήλωσε χθες ότι τα Ηνωμένα Έθνη πασχίζουν να αποτρέψουν τον λιμό στη Λωρίδα της Γάζας και ότι ενώ έχει σημειωθεί βελτίωση στον συντονισμό με το Ισραήλ, ακόμα υπάρχουν προβλήματα στις παραδόσεις βοήθειας στον θύλακα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία, που δεν τον γνωρίζει ούτε ο θυρωρός

Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανείς πλημμύρες και στο Πακιστάν, τουλάχιστον 65 νεκροί (photos/videos)

Μίκουλας Τζουρίντζα: «Το Ιράν να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ισραήλ», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:40