search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:00
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: «Γόρδιος δεσμός» ο Νετανιάχου, το Ιράν, η Γάζα και οι ΗΠΑ

17.04.2024 10:01
israil-iran

Ο Μπένζαμιν Νετανιάχου κέρδισε πολιτικό χρόνο μετά τις επιθέσεις του Ιράν το Σαββατοκύριακο και προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί διπλωματικά και στρατιωτικά, αλλά δέχεται πιέσεις να μην οδηγήσει την κατάσταση σε νέα κλιμάκωση.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις σε καταυλισμούς προσφύγων στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά αδυνατεί να κάμψει την αντίσταση των Παλαιστίνιων μαχητών, όπως δείχνει η αναζωπύρωση των μαχών.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το πογκρόμ των Εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο ένοπλης αντίστασης.

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν σε απάντηση για τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ, όπως προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Σάλιβαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις «για να εξακολουθήσει να παρεμποδίζει τις κακόβουλες και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».

Πιέσεις στον Νετανιάχου, ο οποίος πάντως σχεδιάζει τα αντίποινα

Την ίδια ώρα το Ισραήλ «ζυγίζει» την απάντηση προς την Τεχεράνη, εξετάζοντας όλες τις στρατιωτικές και διπλωματικές δυνατότητες που έχει. Ωστόσο το πολεμικό συμβούλιο συνεδρίασε για πέμπτη φορά μετά τα ιρανικά αντίποινα χωρίς να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι περιορισμένης κλίμακας, όπως ανέφεραν πηγές στο CNN. Περιφερειακοί ηγέτες και σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου δέχεται εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, καθώς η γενική κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη.

Οι εσωτερικοί σύμμαχοι του Νετανιάχου, που τον κρατούν στην εξουσία, όπως οι υπερεθνικιστικές Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πιέζουν για άμεση και μεγάλης κλίμακας στρατιωτική απάντηση στο Ιράν. Στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη να δοθεί κάποια απάντηση στο Ιράν. Αλλά ο χρόνος που θα επιλεγεί και το είδος της ισραηλινής απάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Από δυτικούς αναλυτές επισημαίνεται ότι το Ισραήλ «δεν θα τηλεγραφήσει τα σχέδιά του, όπως έκανε το Ιράν».

Ο καθηγητής Χασάν Μπαράρι, από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, επισήμανε στο Al Jazeera ότι χωρίς την παρέμβαση κάποιου ισχυρού παίχτη από τη διεθνή κοινότητα το Ισραήλ και το Ιράν θα παραμείνουν στον φαύλο κύκλο των επιθέσεων και των αντιποίνων. Και επισήμανε ότι από την πλευρά της Δύσης «έχουμε διπλά στάνταρτ», καθώς αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η επίθεση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.

Μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

Στο μεταξύ στην ευρύτερη περιοχή η ένταση παραμένει υψηλά. Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν την Τρίτη τουλάχιστον δύο ρουκέτες από την Γάζα στο νότιο Ισραήλ, που δεν προκάλεσαν θύματα ή ζημιές.

Ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα επιχειρεί γύρω από τη Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, όπου μάλιστα έδωσε εντολή στους Παλαιστίνιους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

Συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιων μαχητών συνεχίζονται επίσης στην κεντρική Γάζα, ενώ παρατηρούνται μετακινήσεις παλαιστινιακών ομάδων από τα κεντρικά προς το βόρειο και νότιο τμήμα της Γάζας, με στόχο να χτυπήσουν τις ισραηλινές μονάδες.

Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται απόδειξη της αποτυχίας του ισραηλινού στρατού να επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της εξουδετέρωσης των παλαιστίνιων μαχητών, ύστερα από έξι μήνες σφοδρών συγκρούσεων και ανελέητου βομβαρδισμού της περιοχής, που έχει στοιχίσει την ζωή περίπου 34.000 Παλαιστίνιων, από τους οποίους οι περισσότεροι άμαχοι.

Τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκαν 18 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους τουλάχιστον 7 παιδιά, από ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, στην κεντρική Γάζα και στον καταυλισμό Γιάμπνα, στην περιοχή της Ράφα.

Πογκρόμ των Εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Κλιμάκωση της έντασης παρατηρείται και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εβραίοι έποικοι με την υποστήριξη του στρατού έχουν επιδοθεί σε πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων. «Οι έποικοι είναι εξοπλισμένοι από το ισραηλινό κράτος. Λειτουργούν υπό την αιγίδα και με την προστασία του στρατού», δήλωσε ο Μουίν Ραμπάνι, αρχισυντάκτης του Jadaliyya Magazine στο Al Jazeera.

Οι έποικοι έχουν «ξεριζώσει» επτά κοινότητες και εκδίωξαν χιλιάδες Παλαιστίνιους από τις εστίες τους από τον Οκτώβριο του 2023 ως σήμερα, με συστηματικές επιθέσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch (HRW).

«Έποικοι και στρατιώτες έχουν εκκενώσει ολόκληρες παλαιστινιακές κοινότητες, κατέστρεψαν όλα τα σπίτια και είχαν την υποστήριξη των ισραηλινών αρχών», ανέφερε ο Μπιλ φαν Έσβελντ, διευθυντής της HRW για τα δικαιώματα των παιδιών.

To Al Jazeera Arabic έχει ανεβάσει βίντεο που δείχνουν εκσκαφείς του στρατού που καταστρέφουν σπίτια Παλαιστινίων αμάχων στη Μπάνι Ναϊμ, ανατολικά της Χεβρώνας και στη Μπέιν Χανίνα, βορείως της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa οι Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν επίσης σπίτια στην πόλη Τουμπάς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και έκαναν επιδρομές στα χωριά Μάρντα και αλ Καντέρ.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να παγιδεύσουν έναν εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τουμπάς, όπως φαίνεται και από βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.


Διαβάστε επίσης:

«Βούλιαξε» το Ντουμπάι από τις καταρρακτώδεις βροχές – «Θάλασσα» το αεροδρόμιο, προβλήματα στις πτήσεις – Συγκλονιστικές εικόνες (photos/videos)

Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Ρουάνγκ, απομακρύνεται πληθυσμός από την περιοχή (Photo/Video)

Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» του γαλαξία μας, και είναι… κοντά στη Γη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34