search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:30
MENU CLOSE

Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για την απάντηση στο χτύπημα του Ιράν – Ενισχύουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης οι ΗΠΑ (videos)

17.04.2024 07:15
airplane_israel_new

Το πράσινο φως για απάντηση στην επίθεση του Ιράν, άναψε χθες (16/4) το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, χωρίς όμως να αποφασιστεί το πότε.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά φαίνεται οι προτάσεις για πλήγμα σε ευαίσθητους στόχους του Ιράν απορρίφθηκαν.

Παράλληλα, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Ο ισραηλινός στρατός θα αντεπιτεθεί στο Ιράν, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα, δήλωσαν πηγές στην «Jerusalem Post».

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αντεπιτεθεί, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να επιδιώκει να περιορίσει την επίθεση για να αποφύγει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Ο αρχηγός του στρατού, Herzi Halevi, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην αντιαεροπορική συστοιχία Arrow, του Τάγματος 136, άφησε να εννοηθεί ότι ο χρόνος της επίθεσης δεν είναι πολύ άμεσος.

Οι επιλογές για το Ισραήλ κυμαίνονται από το να προχωρήσουν σε επιθέσεις χτυπώντας τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, χτυπώντας εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων που εμπλέκονται άμεσα στο χτύπημα του Ιράν, μέχρι πιο περιορισμένες επιλογές -δολοφονώντας συγκεκριμένα άτομα ή τιμωρώντας αξιωματούχους μαζί με τους συνεργάτες τους-, ή ένα μείγμα κάποιων από τα παραπάνω με μια μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Από την πλευρά του, το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως αν το Ισραήλ επιχειρήσει το παραμικρό, η απάντησή του θα είναι «σοβαρή» και «οδυνηρή».

ΗΠΑ: «Περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν θα είναι περιορισμένης έκτασης, σύμφωνα με πηγές του CNN.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι φαίνεται πως το Ισραήλ εξετάζει ένα «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν.

Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδια.

«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια προειδοποίηση, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, στρατιωτικό και διπλωματικό, σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Οι ΗΠΑ «είναι πεπεισμένες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση» εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει, είπε αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τώρα ανοίγει μια σειρά από άλλες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές».

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει και από τις δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους καθώς η εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να οδηγηθούμε σε σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει ενημερώσει επίσημα τις ΗΠΑ για το οποιοδήποτε χτύπημα στο Ιράν ενώ και το πολεμικό συμβούλιο έχει αποφασίσει πως θα γίνει επίθεση αλλά δεν έχει καταλήξει στο πως και στο πότε θα συμβεί αυτό.

Αυξάνει τις κυρώσεις η Ουάσινγκτον

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ το σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα.

«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν.

Ακόμη, κατέστησε σαφές πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν.

«Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν με δικές τους κυρώσεις», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που μοιάζει να συντονίζει τα βήματα με τις Βρυξέλλες.

Αυτοσυγκράτηση ζητεί ο Πούτιν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε στον πρόεδρο του Ιράν τη θέση του ότι όλα τα μέρη στη Μέση Ανατολή θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω αντιπαράθεση

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο Πούτιν συζήτησε λεπτομερώς την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία την 1η Απριλίου, η οποία αποδίδεται στο Ισραήλ, που δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ο Ραΐσι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με πυραύλους και drone ήταν «αναγκαστική και περιορισμένη» και τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει περαιτέρω κλιμάκωση, όπως ανέφερε το RIA Novosti.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι στενοί σύμμαχοι, με τη μία χώρα να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από την άλλη.

Διαβάστε επίσης:

Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν, χωρίς να έχει αποφασιστεί χρόνος και τρόπος

Μπάιντεν: Yποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά και πάση θυσία αποφυγή μιας σύρραξης με το Ιράν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:28