search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:54
MENU CLOSE

Γιατί η ευθύνη για τη σφαγή στα Παλαιστινιακά Εδάφη βαραίνει πλέον τον Λευκό Οίκο

16.04.2024 04:41
airdrops

Τα δεινά των Παλαιστίνιων στη Γάζα – σχεδόν 34.000  νεκροί, από τους οποίους πολλά παιδιά, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι, εκατομμύρια στο χείλος του λιμού – είναι μια εικόνα που υπερβαίνει ακόμα και τις ανοχές των Αμερικανών.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι υπερεθνικιστές σύμμαχοί του στην κυβέρνηση αδιαφορούν για τις αμερικανικές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Επιπλέον, με την κλιμάκωση που επιδίωξε και επέτυχε με το Ιράν, ο Νετανιάχου κατάφερε να αποτρέψει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης από τη γενοκτονία στην Γάζα.

Η δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό το Ισραήλ, που έχει πάρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – η μεγαλύτερη αμερικανική βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου – αντανακλά τις εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι New York Times, «πρέπει να επικρατήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αυτού που δωρίζει και αυτού που παίρνει τα φονικά όπλα των ΗΠΑ, καθώς η προμήθεια όπλων γίνεται με βάση όρους που αντικατοπτρίζουν τις αμερικανικές αξίες και το διεθνές δίκαιο».

«Ο κύριος Νετανιάχου και οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του έχουν σπάσει αυτή την σχέση και μέχρι να αποκατασταθεί, η Αμερική δεν μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει το Ισραήλ με τα όπλα που χρησιμοποιεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς», γράφουν οι New York Times.

Δεν τίθεται ερώτημα κατά πόσο το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα, απέναντι σε έναν ορκισμένο εχθρό, ούτε αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να επιτρέψει στον κ. Νετανιάχου να συνεχίσει το κυνικό διπλό παιχνίδι του», επισημαίνουν οι ΝΥΤ.

Το άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική συστημική εφημερίδα αντανακλά συγχρόνως και την αγωνία που επικρατεί σε μια μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης και του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η υπέρβαση των εσκαμμένων από την ισραηλινή ηγεσία. Είναι κοινή παραδοχή ότι ο πόλεμος του Νετανιάχου αφορά πρωτίστως την πολιτική του επιβίωση. Αλλά είναι πλέον πρόβλημα για τους Αμερικανούς το ότι χρησιμοποιεί τα όπλα που παίρνει για να πολεμήσει την Χαμάς για να καταδικάσει συλλήβδην τον παλαιστινιακό λαό σε αφανισμό.

Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Μπάιντεν να εντείνει τις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στην λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση των ομήρων και την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων.

Ειδάλλως θα πληρώσει ακριβό τίμημα στις προεδρικές κάλπες και αυτό το γνωρίζουν οι επιτελείς στον Λευκό Οίκο. Γι’αυτό και δημοσιεύματα, όπως αυτών των ΝΥΤ έχουν ιδιαίτερη σημασία. Παρόλο που η μαζική επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης συνέβαλε στο να αποσπαστεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Διαβάστε επίσης:

Στο πλευρό του Ισραήλ η EE: Η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει τα αντίποινα του Ιράν – Η αναφορά στην Τουρκία

Αργεντινή: Χώρισε ο Χαβιέρ Μιλέι – Η ανακοίνωση στο Twitter

Γερμανία: «Επιδημία» παραιτήσεων από δημάρχους – Καθημερινό φαινόμενο οι απειλές από ακροδεξιούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34