search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 01:12
MENU CLOSE

Γερμανία: «Επιδημία» παραιτήσεων από δημάρχους – Καθημερινό φαινόμενο οι απειλές από ακροδεξιούς

15.04.2024 14:49
germany_carnival

Η Γερμανία διαθέτει πάνω από 11.000 δημάρχους, με τους περισσότερους από αυτούς να εργάζονται σε εθελοντική βάση, αμισθί. Τώρα, οι περισσότεροι θέλουν να παραιτηθούν καθώς πληθαίνουν οι απειλές για τη ζωή τους και δεν βρίσκουν τον λόγο να ρισκάρουν από την στιγμή που δεν πληρώνονται.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο μεγάλος κίνδυνος είναι στην Περιφέρεια και τις μικρές, τοπικές κυρίως, περιοχής, όπου ακροδεξιοί και όχι μόνο, απειλούν καθημερινά δημάρχους.

Ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος τόνισε πως «Οι δημοκράτες δεν πρέπει απλώς να σηκώνουν τους ώμους τους και να το αποδέχονται. Βλέπουμε δημάρχους και τοπικούς πολιτικούς να μην ασχολούνται πλέον με ορισμένα αμφιλεγόμενα θέματα, να διαγράφουν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και παραιτούνται από το αξίωμα ή την εντολή τους για να προστατέψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους από την εχθρότητα».

Το ζήτημα ήρθε στη Βουλή στις 11 Απριλίου όταν 80 επίτιμοι δήμαρχοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στη κυβέρνηση.

Γερμανία: Μια 5ετια με απειλές, εμπρησμούς και επιθέσεις με μαχαίρι

Ερευνα του ινστιτούτου Forsa, κατέγραψε πως το 40% των δημάρχων στις μικρές πόλεις έχει δεχθεί απειλές, είτε σωματικές, είτε λεκτικές, επειδή ορισμένοι δεν είναι ευχαριστημένοι με το έργο τους. Το ποσοστό αυτό το 2021 είχε φτάσει στο πικ του με 57%, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

Τονίζει επίσης ότι ένας στους 4 δημάρχους ή τοπικούς «άρχοντες» έχει παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω απειλών, με το 35% να θεωρεί πως η ακροδεξιά κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας, όπου τον Σεπτέμβριο θα γίνουν εκλογές σε τρεις περιφέρειες, λόγω παραιτήσεων.

Στον Μάικλ Μίλερ, δήμαρχο του Βαλτερσχάουσεν στην Θουριγγία, άφησαν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το σπίτι του, όπου έκαψαν το αυτοκίνητό του, με τις φλόγες να πλησιάσουν το σπίτι όπου βρισκόταν μαζί με τα δύο του παιδιά. Το περιστατικό έλαβε μέρος μία ημέρα αφότου κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει κατά της ακροδεξιάς.

Ο Αντρέας Χολσταϊν, δήμαρχος της πόλης Αλτένα, είχε μαχαιρωθεί στο παρελθόν από ακροδεξιό ο οποίος αντιδρούσε στα κύματα μεταναστών στη χώρα. 

Το 2019 είχε δολοφονηθεί ο Βάλτερ Λούμπκε, δήμαρχος στη πόλη Κασέλ της κεντρικής Γερμανίας, από έναν ακροδεξιό.

Οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν φρουρά κι έτσι γίνονται εύκολος στόχος. Γι’ αυτό και πιέζουν πλέον την κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε να τους προστατέψει από τέτοια φαινόμενα και να ανεβάσει το επίπεδο της ετοιμότητας.

Διαβάστε επίσης:

Νέα επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ – Άνδρας επιτέθηκε σε ιερέα μέσα σε εκκλησία (video)

Μέση Ανατολή: Πώς φτάσαμε στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ (video)

Τιτανικός: Σαν σήμερα το 1912 βυθίστηκε – Oι θρύλοι, οι μύθοι και η ταινία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06