search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:24
MENU CLOSE

Τιτανικός: Σαν σήμερα το 1912 βυθίστηκε – Oι θρύλοι, οι μύθοι και η ταινία

15.04.2024 11:39
titanic new

Σαν σήμερα, 112 χρόνια πριν, το θρυλικό υπερωκεάνιο «Τιτανικός» προσκρούει σε παγόβουνο και βυθίζεται. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην ιστορία.

Το βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο που ανήκε στον στόλο της White Star Line, έφτασε στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Η βύθισή του, οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.505 ανθρώπους.

Ήταν το μεγαλύτερο πλοίο εν πλω όταν εισήλθε σε υπηρεσία.

Ο Τιτανικός ήταν το δεύτερο από τρία υπερωκεάνια της κλάσης Olympic που χρησιμοποιούσε η White Star Line (Τα άλλα δύο ήταν το RMS Olympic και το RMS Britannic (Βρεταννικός), και κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Harland and Wolff στο Μπέλφαστ με ναυπηγό αρχιτέκτονα τον Τόμας Άντριους.

Ο Άντριους έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο. Στο παρθενικό του ταξίδι μετέφερε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα.

Οι θρύλοι για το ναυάγιο

Σύμφωνα με έναν από τους πολλούς θρύλους που συνοδεύουν την ιστορία του υπερωκεανείου, ένας μέλος του πληρώματός του είπε σε μία από τους επιβάτες, την κυρία Σίλβια Κάλντγουελ καθώς εκείνη επιβιβαζόταν για το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού τον Απρίλιο του 1912: «Ο Θεός ο ίδιος δεν θα μπορούσε να βυθίσει αυτό το πλοίο».

Ο «αβύθιστος» Τιτανικός δεν ήταν απλώς ένα νέο και εντυπωσιακό υπερωκεάνειο. Ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της παγκόσμιας ναυτιλίας την εποχή εκείνη.

Δυστυχώς, η τραγική συνέχεια δεν επιβεβαίωσε σε τίποτα τη φήμη του, σοκάροντας την υφήλιο.

Η περίφημη ταινία

Ο Τιτανικός (αγγλικά: Titanic) είναι αμερικανική δραματική, αισθηματική ταινία εποχής του 1997 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζέιμς Κάμερον, βασισμένη στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, αυτό του υπερωκεάνιου Τιτανικός που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 1912.

Πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ, δύο νεαρών ατόμων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που ερωτεύονται πάνω στο πλοίο, ενώ αυτό κάνει το μοιραίο του ταξίδι.

Παρόλο που οι δύο αυτοί κεντρικοί ήρωες είναι φανταστικοί, αρκετοί χαρακτήρες βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα. Η Γκλόρια Στιούαρτ υποδύεται την ηλικιωμένη Ρόουζ, που αφηγείται την ιστορία και ο Μπίλι Ζέιν τον αρραβωνιαστικό της νεαρής Ρόουζ.

Η αγάπη του Κάμερον για τα ναυάγια οδήγησε στη δημιουργία του Τιτανικού και εμπνεύστηκε την ερωτική ιστορία με σκοπό να δεσμεύσει το κοινό με την πραγματική τραγωδία.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1995, όταν ο Κάμερον τράβηξε κάποια πλάνα από τον πραγματικό Τιτανικό.

Έτσι ξεκίνησε η ανακατασκευή του πλοίου και με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδημιούργησαν το βύθισμα.

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από την Paramount Pictures που ανέλαβε τη διανομή της ταινίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη 20th Century Fox που ανέλαβε τη διανομή στον υπόλοιπο κόσμο.

Μέχρι τότε ήταν η πιο ακριβή παραγωγή που έγινε ποτέ, με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια δολάρια. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1996 και ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο του 1997.

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 19 νεκροί σε κατολίσθηση – Δύο αγνοούμενοι (videos)

Oxfam: Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνουν τις ανισότητες στις χώρες που δανείζουν

Times of Israel: Εντάσεις στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:22