search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:22
MENU CLOSE

Ισραήλ: Ένταση στο πολεμικό συμβούλιο για την απάντηση στο Ιράν – Πιέζει ο Γκαντς για άμεσο χτύπημα, «φρένο» από Νετανιάχου

15.04.2024 16:27
netanyahu

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα κατά το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ καθώς διεξήχθη μια έντονη συζήτηση σχετικά με το πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση του Σαββάτου στο Ιράν.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο παραμένει αποφασισμένο να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά καθώς συνεδριάζει εκ νέου τη Δευτέρα το απόγευμα, τα μέλη του συνεχίζουν να συζητούν για το χρονοδιάγραμμα και το εύρος μιας τέτοιας απάντησης. Εκτός από μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξετάζει επίσης διπλωματικές επιλογές για να απομονώσει περαιτέρω το Ιράν στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Μπένι Γκαντζ, βασικό μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, πίεσε για ταχύτερη απάντηση στην επίθεση του Ιράν, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέχρι στιγμής έχει πατήσει «φρένο» για τη λήψη μιας απόφασης.

Ο Γκαντζ πιστεύει ότι όσο περισσότερο το Ισραήλ καθυστερεί την απάντησή του στην επίθεση του Ιράν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη, ανέφεραν οι πηγές. Πολλές χώρες ήδη προειδοποιούν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση με στρατιωτική απάντηση.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ γνωρίζει ότι η χώρα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει διεθνή υποστήριξη και στήριξη από τους συμμάχους της και δεν θέλει να το απεμπολήσει. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την πρώτη επίθεση του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος να μείνει αναπάντητη.

Μεταξύ των στρατιωτικών επιλογών που εξετάζονται, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξετάζει μια επίθεση σε μια ιρανική εγκατάσταση που θα έστελνε ένα μήνυμα, αλλά θα απέφευγε να προκαλέσει θύματα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αυτό θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, εξ ου και η συνεχιζόμενη συζήτηση. Η χρονική στιγμή της απόφασης παραμένει ασαφής.

Πίεση για αποκλιμάκωση

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει διεθνή πίεση για αποκλιμάκωση μιας δύσκολης κατάστασης μετά την επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο.

Η επίθεση ήρθε ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το οποίο σκότωσε τουλάχιστον επτά αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι, ανώτατου διοικητή των Ελίτ Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), και του ανώτερου διοικητή Μοχάμαντ Χάντι Χατζί Ραχίμι.

Μια πολύωρη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά της Τεχεράνης δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι θα έπρεπε να θεωρήσει τα γεγονότα του Σαββάτου ως «νίκη», καθώς οι επιθέσεις του Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς, και αντίθετα απέδειξε την «αξιοσημείωτη ικανότητα του Ισραήλ να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις».

Ωστόσο, ο Γκαντς προέτρεψε για την ανάγκη «να οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και να πληρώσει ένα τίμημα το Ιράν, με τρόπο και σε μια στιγμή που μας ταιριάζει».

Καθυστερεί η χερσαία επίθεση στη Ράφα

Το Ισραήλ επρόκειτο να κάνει τα πρώτα του βήματα προς μια χερσαία επίθεση στη Ράφα αυτή την εβδομάδα, τα σχέδια αυτά αναστέλλονται σύμφωνα με δύο ισραηλινές πηγές στο CNN.

Η επίθεση ώθησε το Ισραήλ να καθυστερήσει τα σχέδιά του για μια επίθεση στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν επί του παρόντος καταφύγιο. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είχε σχεδιάσει να ρίξει φυλλάδια σε μέρη της πόλης τη Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη νότια πόλη, αν και ο χρόνος των εκκενώσεων αμάχων και της επερχόμενης χερσαίας επίθεσης παραμένει ασαφής αυτή τη στιγμή. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε τη σημασία της εισβολής στη Ράφα προκειμένου να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς, παρά τη σημαντική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν μια συνολική χερσαία επίθεση. Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα και μια επερχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα επηρεάζουν επίσης τη συζήτηση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Μια στρατιωτική απάντηση που κινδυνεύει να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση με το Ιράν θα τραβούσε τη διεθνή προσοχή αλλά και τους πόρους του στρατού μακριά από τη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Χώρισε ο Χαβιέρ Μιλέι – Η ανακοίνωση στο Twitter

Γερμανία: «Επιδημία» παραιτήσεων από δημάρχους – Καθημερινό φαινόμενο οι απειλές από ακροδεξιούς

Νέα επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ – Άνδρας επιτέθηκε σε ιερέα μέσα σε εκκλησία (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58