search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:03
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ «βγάζει γλώσσα» στις ΗΠΑ, και υπερασπίζεται το υπερορθόδοξο τάγμα «Netzah Yehuda»

23.04.2024 12:09
israel_army_new

Την πλήρη στήριξη του στο τάγμα «Netzah Yehuda», που αποτελείται αποκλειστικά από υπερορθόδοξους Εβραίους και στο οποίο οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη δράση του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρείχε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ συναντήθηκε με τους στρατιώτες του τάγματος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι «όλες οι αμυντικές υπηρεσίες, οι IDF και το κράτος του Ισραήλ σας υποστηρίζουν, σας σέβονται και σας ενισχύουν στις επιχειρήσεις σας για την προστασία του κράτους του Ισραήλ». «Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν θα μας διδάξει ποια είναι η ηθική και οι κανόνες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «λάθη και σφάλματα συμβαίνουν όπου υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Όμως, το γεγονός ότι ένας ή δύο ή (κάποιοι) στρατιώτες κάνουν κάτι λάθος, αυτό δεν πρέπει να δυσφημεί (ολόκληρο) το τάγμα».

Το τάγμα, το οποίο αποτελείται από υπερορθόδοξες δυνάμεις και μέρος της ταξιαρχίας Kfir, επιχειρεί στην περιοχή Μπέιτ Χανούν εν μέσω του πολέμου, μετά από μήνες στα σύνορα με τη Συρία. Προηγουμένως, η Ταξιαρχία Kfir στάθμευε στη Δυτική Όχθη, όπου έγινε το επίκεντρο πολλών αντιπαραθέσεων που σχετίζονται με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τη βία κατά των Παλαιστινίων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είχε λάβει απόφαση για το αν θα περικόψει τα κονδύλια για ορισμένες ισραηλινές μονάδες ασφαλείας μετά από αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από τις 7 Οκτωβρίου, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάσει ως υπεύθυνο το τάγμα «Netzah Yehuda». Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσουμε περισσότερα, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να περιμένετε».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου επέκρινε έντονα τα σχέδια της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε ένα από τα τάγματα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η φερόμενη παραβίαση συνέβη πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και λέγεται ότι αφορούσε μέλη του τάγματος «Netzah Yehuda» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας! Ενώ ο στρατός μας πολεμά τα τέρατα της τρομοκρατίας, η πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις σε μια μονάδα των IDF είναι το αποκορύφωμα του χαμηλού ήθους και του ηθικού παραλογισμού», έγραψε ο Νετανιάχου στο X/Twtter, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα «δράσουν με κάθε κόστος» για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ισραηλινούς πολίτες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον είχε ερευνήσει μια σειρά από ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αμερικανική πηγή δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν στο Ισραήλ να εκταμιεύσει κονδύλια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει το τάγμα «Netzah Yehuda» να αγοράσει όπλα. Ωστόσο, το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει άλλες πηγές χρηματοδότησης πέραν της αμερικανικής βοήθειας για τον εξοπλισμό του τάγματος, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης

Τα βραβεία του Politico για την «Τάξη του 2024» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – H Καϊλή και ο «αγνοούμενος εν ώρα υπηρεσίας» Λαγός

Βρετανία: Έτσι παγίδευσε έναν έφηβο στην ανατολική Αφρική, επί 16 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών (Photo)

Με τις αγορεύσεις δικηγόρων ξεκινά δίκη του Τραμπ για τον χρηματισμό της πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31