search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:17
MENU CLOSE

Netzah Yehuda: Ποια είναι η ακροδεξιά ομάδα που σπέρνει τον τρόμο στη Δυτική Όχθη και γιατί μπαίνει σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ

22.04.2024 16:37
west bank

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε μια ισραηλινή στρατιωτική μονάδα που κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ενδέχεται να επιβληθούν άμεσα, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα.

Η ομάδα κρούσης Netzah Yehuda, ή «Judea Forever», είναι μια μονάδα για υπερορθόδοξους Εβραίους στρατιώτες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ισραηλινή ομάδα νομικής υπεράσπισης, ένας στους πέντε στρατιώτες που καταδικάστηκαν για βλάβη Παλαιστινίων ή την περιουσία τους από το 2010 προερχόταν από τη Netzah Yehuda, καθιστώντας τη μονάδα με το υψηλότερο ποσοστό καταδίκης για τέτοιες υποθέσεις.

Ο Ori Givati, διευθυντής της Breaking the Silence, μιας ισραηλινής ομάδας πρώην στρατιωτών που επικρίνουν την κατοχή του Ισραήλ, είπε ότι οι καταχρήσεις στρατιωτών εναντίον Παλαιστινίων είναι συστηματικές λόγω έλλειψης λογοδοσίας.

Ποια είναι η ακροδεξιά ομάδα

Η μονάδα Netzah Yehuda είναι ένα τάγμα πεζικού που ιδρύθηκε περίπου πριν από ένα τέταρτο του αιώνα για να ενσωματώσει στο στρατό υπερορθόδοξους Εβραίους άνδρες.

Η κυβέρνηση δημιούργησε το τάγμα ως ένα μονοπάτι για αυτές τις ομάδες να υπηρετήσουν στο στρατό, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν τις θρησκευτικές τους πρακτικές, όπως να τους δίνουν χρόνο για προσευχές και μελέτη και να περιορίζουν τις αλληλεπιδράσεις τους με γυναίκες στρατιώτες.

Δολοφονίες «χωρίς πραγματικό λόγο»

Την Κυριακή, ο ηγέτης του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος Merav Michaeli ζήτησε την εξάρθρωση της στρατιωτικής μονάδας Netzah Yehuda, λέγοντας ότι σκοτώνει Παλαιστίνιους «χωρίς πραγματικό λόγο».

«Οι κυρώσεις είναι μια αναγνώριση της πραγματικότητας και μια κατανόηση ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ στα εδάφη δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο Michaeli στο X.

«Η βίαιη και διεφθαρμένη συμπεριφορά του τάγματος Netzah Yehuda και των γύρω του είναι γνωστή εδώ και χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα για να το σταματήσει».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ερευνητικός ειδησεογραφικός οργανισμός ProPublica ανέφερε ότι μια ειδική ομάδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, γνωστή ως Israel Leahy Vetting Forum, είχε κάνει συστάσεις για πολλές ισραηλινές στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες οι οποίες δεν δικαιούνται να λαμβάνουν βοήθεια από τις ΗΠΑ, μετά από ισχυρισμούς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα επεισόδια που αποτέλεσαν αντικείμενο καταγγελιών έλαβαν χώρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κυρίως συνέβησαν πριν από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το δημοσίευμα.

Πριν από τον πόλεμο της Γάζας, η βία είχε ήδη αυξηθεί στη Δυτική Όχθη και έκτοτε έχει κλιμακωθεί με συχνές ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές, εφόδους ισραηλινών εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά και παλαιστινιακές επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων.

Το 2022, ο διοικητής του τάγματος του Netzah Yehuda επιπλήχθηκε και δύο αξιωματικοί απολύθηκαν για το θάνατο ενός ηλικιωμένου Παλαιστινιο-Αμερικανού που είχαν συλλάβει οι στρατιώτες της μονάδας στη Δυτική Όχθη, ένα περιστατικό που προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Aυτοψία διαπίστωσε ότι ο Άσαντ πέθανε από καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από το άγχος λόγω των βασανιστηρίων που υπέστη.

Η υπόθεση τράβηξε την προσοχή λόγω της διπλής ιθαγένειάς του, της ηλικίας του και της απαίτησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για έρευνα για τον θάνατό του.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι στρατιώτες τον φίμωσαν προσωρινά με μια λωρίδα υφάσματος και του έδεσαν τα χέρια λόγω της άρνησής του να συνεργαστεί.

Υπήρξαν πολλά άλλα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, μερικά από τα οποία καταγράφηκαν σε βίντεο, στα οποία στρατιώτες του Netzah Yehuda κατηγορήθηκαν για κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο ισραηλινός στρατός παγίως στηρίζει το τάγμα καθώς ισχυρίζεται ότι το Netzah Yehuda είναι μια ενεργή μονάδα μάχης που λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Τα βραβεία του Politico για την «Τάξη του 2024» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – H Καϊλή και ο «αγνοούμενος εν ώρα υπηρεσίας» Λαγός

Βρετανία: Έτσι παγίδευσε έναν έφηβο στην ανατολική Αφρική, επί 16 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών (Photo)

Με τις αγορεύσεις δικηγόρων ξεκινά δίκη του Τραμπ για τον χρηματισμό της πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31