search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:09
MENU CLOSE

Ανησυχία για τις αθρόες απολύσεις σε ΜΜΕ, διεθνώς, σε μια εξόχως εκλογική χρονιά

25.04.2024 12:33
media_2504_1460-820_new
credit: AP

Με το «χαίρετε» του 2024 «πέρασαν» στην ανεργία χίλιοι δημοσιογράφοι, είτε σε παραδοσιακές εφημερίδες, είτε σε ιστοσελίδες, είτε σε free press εκδόσεις (έντυπες και ηλεκτρονικές), σύμφωνα με αναφορές στον διεθνή Τύπου, έγχαρτο και ηλεκτρονικό.

Στο μεταξύ, το 2023 σημειωθήκαν τουλάχιστον 8.000 περικοπές θέσεων εργασίας στον δημοσιογραφικό κλάδο. Κι αυτές μόνον σε ΗΠΑ, Η.Β. και Καναδά.

Τα σημάδια είναι ανησυχητικά και επειδή το 2024 θεωρείται από πολιτικούς παρατηρητές και ειδικούς αναλυτές του κλάδου των ΜΜΕ ως η απόλυτη εκλογική χρονιά, κατά την οποία περισσότεροι από δύο δισ. άνθρωποι θα πάνε (ή έχουν ήδη πάει) στις κάλπες σε όλο τον κόσμο, σε τουλάχιστον 64 χώρες.

Παρόλα αυτά ενώ σε άλλες εποχές όπως αυτή (η εκλογική) που διανύουμε, οι εκδοτικοί οργανισμοί, παραδοσιακά, θα ενίσχυαν τις αίθουσες ειδήσεών τους, «οι θέσεις εργασίας μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό, απειλώντας τον κλάδο των ΜΜΕ ενημέρωσης και, τελικά, τη δημοκρατία» τονίζει δημοσίευμα της νοτιοαφρικανικής δωρεάν ηλεκτρονικής εφημερίδας Daily Maverick, η οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε κοινωνικό πείραμα για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στην διογκούμενη κρίση στον χώρο των ΜΜΕ, αναστέλλοντας για μια μέρα την έκδοσή της.

Οι περικοπές έχουν επηρεάσει κυρίως τα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά το μήνα που διανύουμε σημειώνεται κλιμάκωση των απολύσεων στο Η.Β. με τους ειδησεογραφικούς ομίλους GB News, Open Democracy και τους παραδοσιακούς The Mail και The Times να κάνουν απολύσεις, σχεδόν μαζί με την Wall Street Journal στις ΗΠΑ. Απολύσεις σημειώθηκαν και στα περιοδικό Pink News, i-D και Desing Week αλλά και στους διεθνείς τίτλους Vice και Business Insider.

Στα υπόψη το πρόσφατο σήμα κινδύνου από ΗΠΑ και Η.Β. για την αποστροφή των νεώτερων ηλικιακά προς τις ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τύπος 2023: Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά από το 2018

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ο λόγος που ήρθε σε ρήξη με τον ΣΚΑΪ επί εποχής Big Brother

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08