Κασσελάκης στο Talk Radio: «Δεν θα ψήφιζα τον Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πόστο» - «Υπήρξε άνοιγμα στις εκλογικές δαπάνες του ΣΥΡΙΖΑ πέρσι»
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να προορίζεται για πρόεδρος της Κομισιόν, αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η ΝΔ θα αποτύχει γιατί η ιδεολογία τους δεν φέρνει ομόνοια στον λαό και φτωχοποιεί ένα μεγάλο κομμάτι του και γι΄αυτόν τον λόγο υπάρχει και η δυσαρέσκεια στο 28%. Ήδη εμείς ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη», υποστήριξε ο Σ. Κασσελάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης πλέον είναι ο πρωθυπουργός του 28%» ενώ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι έτυχε να πολιτευτεί σε τιμητική θέση στο Επικρατείας. Το κόμμα που στήριξα είχε μια οδυνηρή ήττα και έτυχε να έχει και δεύτερη οδυνηρή ήττα, είπε και τόνισε ότι «έγινα πρόεδρος και δεν με έφερε κανείς. Όποιος θέλει να συνεργαστούμε στο κομμάτι της πολιτικής πρότασης εδώ είμαστε για συγκλίσεις».
Εσωκομματικά
Όσον αφορά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστολή των 70 μελών του που ζήτησαν την αποπομπή του Χρήστου Σπίρτζη, ο Σ. Κασσελάκης είπε ότι «υπάρχουν καταστατικές και συλλογικές διαδικασίες για τέτοια ζητήματα. Οποιαδήποτε ομάδα μελών μπορεί να προβεί στην Επιτροπή δεοντολογίας για να καταγγείλει ότι θέλει και μετά η Επιτροπή να αποφασίσει. Θα σεβαστώ την απόφαση της Επιτροπής αλλά θα παρότρυνα τον κύριο Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση με την ίδια θέρμη και στον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο στο κόμμα του».
«Διότι είναι πολύ εύκολο να βγαίνουμε στα κανάλια και να σχολιάζουμε τον τωρινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο της ανάταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ένα μειωμένους πόρους και πολύπλευρα ζητήματα, να σχολιάζεις απέξω οποιαδήποτε μπορεί να το κάνει. Το δύσκολο είναι να βοηθάς από μέσα» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «πριν από τις ευρωεκλογές του είχα αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα, δεν θα φανερώσω ιδιωτική συζήτηση με τον προκάτοχό μου. […] Σε γενικές γραμμές, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είχαν πλήρη γνώση για τα ζητήματα του κόμματος και για τα οικονομικά. Είναι λυπηρό κατά τη γνώμη μου ότι έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα πέρυσι στις εκλογές του Ιουνίου και μάλιστα ανάμεσα στη δεύτερη εκλογή και αναγκαζόμαστε αυτή την στιγμή αν αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη κατάσταση».
Περί Αυγής
«Επίσης η διαφημιστική σύμβαση που είχε η Αυγή από κάποια εξωτερικά επιχειρηματικά συμφέροντα δεν συνάδει με την κουλτούρα και την ιστορία της εφημερίδας» πρόσθεσε ο Σ. Κασσελάκης. «Είναι εύκολο να πεις μην κλείσεις κάτι και να μην αγοράζεις το φύλλο. Και η σύμβαση που ανέφερα είναι ο λόγος που έμεινε ανοιχτή για 4 μήνες. Η σύμβαση σταμάτησε την πρώτη Κυριακή που εξελέγην πρόεδρος. Ήταν σύμβαση που διήρκησε χρόνια. Δεν σύναψα εγώ αλλά όποιος είχε δικαιοδοσία πριν. Η Αυγή τη σύναψε και το αφήνω εκεί. Αυτά τα ζητήματα είναι γνωστά. Πρέπει να υπάρξει στήριξη στην τωρινή ηγεσία όπως αρμόζει στις αρχές της Αριστεράς», εξήγησε.
Σχετικά, δε, με τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες της «Αυγής», επισήμανε ότι «υπάρχει διοίκηση των 2 εταιρειών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διοίκηση των 2 εταιρειών. Διαχωρίζουμε τους ρόλους. […] Οι ευθύνες θα αναληφθούν από τους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή. Η οικονομική επιτροπή της κεντρικής επιτροπής τα αναλύει όλα».
«Πού είναι οι βουλευτές όλων των κομμάτων; Δεν έχω πρόβλημα να κριθούν όλοι και όλες αλλά να λεν το πρόβλημα με το όνομά του όταν υπάρχουν θέματα που έχουν ταλανίσει τον ελληνικό λαό», διερωτήθηκε ενώ σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν πλήρωναν τους εργαζόμενους αν και έχουν πάρει επιδότηση ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι «την απόφαση των πόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει η Πολιτική Γραμματεία στην επόμενη συνεδρίαση της».
Μεταναστευτικό
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «θεωρώ ότι είναι λιγότερο το μεταναστευτικό ως ζήτημα στις ευρωεκλογές σε σχέση με 5 χρόνια πριν. Το ζήτημα γι αυτές τις Ευρωεκλογές κατά την γνώμη μου, είναι η έλλειψη πλέον εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών στο διευθυντήριο των Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος προτιμά την εθνική κυριαρχία στα χέρια του και η ακροδεξιά είναι αυτή που πρωτοστατεί να επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στα χέρια της».
«Η αλληλεγγύη έφερε την ΕΕ σε ένα σημείο να γίνει το πιο πετυχημένο πολιτικό πείραμα. Θεωρούμε ως ΣΥΡΙΖΑ απαράδεκτο να γίνεται η ψυχή ταλαιπωρημένων ανθρώπων εμπορεύσιμο προϊόν και η χώρα που υπέγραψε στο σύμφωνο που υπέγραψε Μητσοτάκης αποθήκη ψυχών», σημείωσε και προσέθεσε ότι «επρεπε να υπάρχει αναγκαστική διανομή σε όλη την Ευρώπη. Αν ήμουνα πρωθυπουργός θα ασκούσα πολιτική πίεση και θα πιέζαμε και τους σοσιαλιστές να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση. Είναι αδιανόητο ο κ. Σολτς να στηρίζει την Φον ντερ Λαιεν στο μεταναστευτικό. Πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση».
Περί Κεντροαριστεράς
Αναφερόμενος στην κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Σ. Κασσελάκης επισήμανε ότι «δεν αποδέχομαι τη λέξη Κέντρο. Το μεγαλύτερο κόμμα είναι η αποχή. Η παραίτηση που υπάρχει. Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Αριστερά είναι να παροτρύνουμε τον κόσμο που απέχει να αισθανθεί ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. […] Τι είναι το Κέντρο; Κέντρο σημαίνει μετριοπάθεια ότι δεν είσαι δογματικός. Άλλο η φιλοσοφία σου να έχει ξεκάθαρη πυξίδα, όπως έχει η δική μας, και το λέω ξεκάθαρα ότι με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ένα Κράτος Δικαίου, με φθηνή στέγη, με αποκέντρωση, με καλή Παιδεία και Δημόσια Υγεία μπορούμε να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου που θα βελτιώσει όλη την οικονομία».
Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ένα άλλο κόμμα ο κ. Κασσελάκης απάντησε ότι «στο συνέδριο επανίδρυσης μπορεί να συμμετέχει ο κόσμος και να φτιάξει ένα νέο κόμμα που θα ανταποκρίνεται στο 2024. Θα είναι ένα άλλο κόμμα. Οι Σύνεδροι θα αποφασίσουν στο συνέδριο του Οκτώβρη. Πάντα σέβομαι τις αποφάσεις των μελών δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η πρόθεση όλων είναι να έχουμε ένα σύγχρονο κόμμα. το οποίο μπορεί να φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην κοινωνία μας».
Διαβάστε επίσης
Μέσα στις επόμενες ημέρες το πόρισμα για την πυρκαγιά στην Ύδρα
Ν. Υόρκη: Το Κυπριακό επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες