Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
«Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.
«Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε. Ποτέ δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων. Ονειρεύομαι μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς. Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα και οι Έλληνες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερη ζωή. Οι συγκρίσεις με τις εποχές προ χρεοκοπίας είναι τελείως άστοχες», επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν έλλειμμα στο ισοζύγιο και για το αν η χώρα οδεύει σε νέα περίοδο λιτότητας, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός.
«Όχι. Υπάρχει ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, ναι βάζει αυστηρά πλαίσια στις δαπάνες, υπάρχουν όμως συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε οικονομικά. Υπάρχει όμως και μία ευελιξία, είναι σύνθετα τα ζητήματα», τόνισε.
»Δεν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι. Οι ανάγκες θα καλύπτονται στο απόλυτο. Η οικονομία θα αναπτύσσεται. Θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες και της κοινωνίας και σε άμυνα. Η χώρα δεν θα ξαναζήσει εποχές εποπτείας, ή έστω οικονομικής παρακολούθησης. Θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια», απάντησε.
Μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το αποτέλεσμα ήταν «κατώτερο των προσδοκιών μας».
«Έχουμε κερδίσει πέντε συνεχείς εκλογές και κερδίσαμε με πάνω από 14%. Η κάλπη ευνοούσε την ψήφο διαμαρτυρίας και την αποχή. Δεν πιστεύω ότι υπήρχε μεταρρυθμιστική κούραση. Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντας τετραετίας», επισήμανε, τονίζοντας πως η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα.
»Έχουμε κάνει δύσκολες παρεμβάσεις που μπορούν πάντα να προκαλούν αντιδράσεις. Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού είναι λογικό οι κυβερνήσεις να κρίνονται. Ο δικαστικός χάρτης ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή αυτή η μεταρρύθμιση. Βάλαμε τα θεμέλια για ένα οικοδόμημα που πρέπει να χτιστεί. Κάποια μέτρα είναι άμεσα, τις αυξήσεις τις είδαν οι πολίτες, αλλά κάποια άλλα χρειάζονται χρόνο υλοποίησης», συνέχισε.
Σε ερώτηση για τον εάν ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του στην Ελλάδα και να στραφεί στην Ευρώπη ή διεκδικήσει τρίτη θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη; Εχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023. Θα φάνταζε αλαζονικό με το τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν έχω κάποιο σχέδιο μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός έως την άνοιξη 2027 και σκοπεύω να τις εξαντλήσω. Θα διαψευστούν και πάλι όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές. Η ΝΔ προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».
«Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη», επανέλαβε στη συνέχεια σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου, τονίζοντας πως θα διαψευστούν όσοι προβλέπουν πρόωρες εκλογές.
«Η αυτοδυναμία δεν είναι ανέφικτη, ακόμα και με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Περιμένετε να δείτε τι θα κάνουμε την επόμενη τριετία και θα δείτε…», απάντησε.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε μια κατάσταση πολιτικής αφασίας, ούτε από το ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις που φέραμε. Άρα το “όχι” σε όλα, όπου παρουσιάζεται μια Ελλάδα φτωχή και ρακένδυτη δεν είναι ακριβής», σημείωσε, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών και το μότο της κυβέρνησης «Πιο γρήγορα πιο αποτελεσματικά», καθώς και για το εάν η μεσαία τάξη απαιτεί αλλαγή όπως μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα».
«Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες, ίσως κάποια στενοχώρησαν τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους», συνέχισε. »Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος γιατί θεωρούμε πως η πολιτική μας θα αποδώσει σε ορίζοντα τετραετίας».
«Είναι το πρώτο θέμα που μας λένε οι πολίτες και όλες οι κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν μία δύσκολη πραγματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια.
«Ζήσαμε μια αύξηση τιμών, στο πλαίσιο του διεθνούς πληθωρισμού, αλλά ξεκινώντας από χαμηλότερες απολαβές. Δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τους παρόχους ενέργειας π.χ και να επιστρέψουμε τα κέρδη στους πολίτες. Στα σούπερ μάρκετ, τους τελευταίους μήνες βλέπουμε σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση τιμών», συνέχισε.
«Ο πληθωρισμός νομίζω ότι θα βαίνει μειούμενος. Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μια νομισματική επιλογή. Στη χώρα καταφέραμε να διατηρούσε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες επιπτώσεις», πρόσθεσε αναφέροντας πως θα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη στήριξη του εισοδήματος ως «καλύτερη άμυνα για την ακρίβεια».
«Οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια επί 24ωρου. Υπάρχει στρέβλωση στις τιμές της Ευρώπης στην ενέργεια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως θα στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας ακριβώς το τι έγινε όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία και «πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ότι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία;».
«Κάτι δεν δουλεύει καλά, δεν δουλεύει καλά στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Δεν αναμένω ότι θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα αυτό, αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος σοβαρά να το αναδείξουμε ώστε να φροντίσουμε να μην έχουμε τέτοιες στρεβλώσεις ξανά στο μέλλον. Δεν τις είχαμε μέχρι τον Μάιο.
Το γεγονός όμως ότι έγινε αυτό μια φορά μας κάνει πολύ ανήσυχους. Εξάγουμε αυτή τη στιγμή ενέργεια στην στην Ουκρανία. Παλιά εισάγαμε ενέργεια από την Ουκρανία. Αυτό τραβάει ενέργεια από το σύστημα, ανεβάζει τις τιμές. Δεν θα πληρώσει όμως ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ενός ευρωπαϊκού μοντέλου. Βραχυπρόθεσμα, αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη», συνέχισε.
«Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος. Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλω να θυμίσω κιόλας ότι θα το ξαναπώ στις λιανικές τιμές η Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ήταν αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και 10 δισεκατομμύρια ευρώ δώσαμε συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια για να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν είχαμε τις μεγάλες στρεβλώσεις με την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και εγώ ήμουν αυτός ο οποίος έδωσε αγώνα στην Ευρώπη να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και από τη στιγμή που μπήκε αρχίσαμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση.
Τον ίδιο αγώνα θα δώσω και τώρα για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις, για να μην ξαναέχουμε του χρόνου το καλοκαίρι αντίστοιχα φαινόμενα.
Όπως ξέρετε, η Ευρώπη δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά τουλάχιστον οφείλει κάποιος να αναδείξει το πρόβλημα αυτό και να δούμε πως μπορούμε να το διορθώσουμε.
Την ίδια εποχή θέλω να θυμίσω ότι κάναμε και άλλες παρεμβάσεις. Προσφέραμε στους αγρότες μας ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο σε σταθερές τιμές για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να βγάλουμε αυτή την ανασφάλεια των τιμών από το κοστολόγιο των των αγροτών. Και νομίζω ότι συνολικά τα χρωματιστά τιμολόγια λειτούργησαν, βοήθησαν περισσότερο τον τον ανταγωνισμό έτσι ώστε να μπορεί πραγματικά να λειτουργεί όπως τον όπως τον είχαμε σχεδιάσει.
Και βέβαια όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, η ρυθμιστική αρχή έχει πάντα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει», πρόσθεσε.
«Στηρίζουμε τη βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος, αλλά προτεραιότητα είναι τα νοικοκυριά», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άλλη ερώτηση για το ενεργειακό κόστος.
Μάλιστα, όσον αφορά τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «ένα πολύ σημαντικό έργο» και πως οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν εάν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους δύο στόχους της κυβέρνησης:
Σε ερώτημα για τον τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση για να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ ακρίβειας και εισοδήματος, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι καλύτερα κάποιος να εργάζεται παρά να είναι άνεργος. Πλέον έχουμε εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους και αυτό θα αναγκάσει σε καλύτερες αμοιβές. Η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου θα ενισχύεται. Επέστρεψαν συνταξιούχοι στην αγορά εργασίας και παρόλα αυτά η ανεργία μειώθηκε».
«Θα υπάρξουν κίνητρα για να μην εγκλωβίζονται οι πολίτες στην επιδοματική πολιτική», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Eρωτώμενος για το ΕΣΥ και για το τι συμβαίνει με τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως παρά τις δυσκολίες της πανδημίας το Εθνικό Σύστημα υγεία ανταποκρίθηκε.
«Η μάχη κερδήθηκε, αλλά η πανδημία έφερε νέες ανάγκες. Έχουν ήδη αυξηθεί οι μισθοί των γιατρών. Στηρίζουμε τις παραμεθόριες περιοχές. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους γιατρούς να συμπληρώνουν το εισόδημά τους».
«Είναι λογικό να αναδεικνύετε τις αδυναμίες του συστήματος. Αλλά υπάρχει και μια πλευρά του ΕΣΥ που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Οι πολίτες φεύγουν ικανοποιημένοι από τα νοσοκομεία», ανέφερε.
Προανήγγειλε, μάλιστα, προσλήψεις τραυματιοφορέων και μεγάλες αλλαγές σε νοσοκομεία όπως το Αττικό, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι το «πιο σύγχρονο των Βαλκανίων».
Μιλώντας για τα αυξημένα ενοίκια και γενικότερα τη δυσκολία εύρεσης στέγης, ο πρωθυπουργός είπε: «Το ζήτημα των ενοικίων έρχεται στην επικαιρότητα με πολύ μεγάλη ένταση για αυτούς οι οποίοι νοικιάζουν. Ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας όμως καταφεύγει στο νοίκι και για αυτό και το πλέγμα των παρεμβάσεων που εξαγγείλαμε χθες κινείται σε πολλούς διαφορετικούς άξονες».
«Καταρχάς, θέλουμε να μπορούν οι συμπολίτες μας να αποκτούν σπίτι και να αποκτήσουν σπίτι πολλές φορές το εισόδημά τους δεν αρκεί για να καλύψουν τη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα σπίτι μου είχε τόσο μεγάλη επιτυχία και τόσο μεγάλη ζήτηση», πρόσθεσε.
«Τα ζητήματα στέγης δεν είναι μόνο ελληνικά. Εμείς αξιολογούμε συνέχεια τις παρεμβάσεις μας. Ναι θα προχωρήσουμε να αξιοποιήσουμε δημόσια γη. Πχ η εγκατάσταση της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς. Θα κάνουμε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας. Απλής αντιπαροχής. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε πολλά σημεία».
«Το ζήτημα των ενοικίων αντιμετωπίζεται από ένα πλέγμα παρεμβάσεων. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι για αυτό στηρίζουμε τα στεγαστικά δάνεια.
Ομως η αγορά των ακινήτων είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης γι’ αυτό και επιμένουμε σε παρεμβάσεις στοχευμένες στη βραχυχρόνια μίσθωση, να βάλουμε ένα φρένο», απάντησε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», για το οποίο το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του θα είναι πιο χαλαρά.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είπε, το βράδυ του Σαββάτου, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
«Όσο περισσότερα ακίνητα υπάρχουν διαθέσιμα, τόσο πιθανότερο είναι να πέσουν οι τιμές», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση για τα Airbnb, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «Δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα» που «δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να αυξήσουν το εισόδημά τους μέσω της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν».
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι υπάρχει μεγάλη φορολογική διαφάνεια από την οικονομική δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Ο αριθμός των διαμερισμάτων είναι μικρός σε σχέση με τα κλειστά διαμερίσματα» συνέχισε και διευκρίνισε πως «κάνουμε κάποια πρώτα σημαντικά βήματα και αν κρίνουμε πως χρειάζονται και άλλα θα τα εφαρμόσουμε».
«Θα θέλαμε περισσότερους τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα» ιδανικά, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας «κι αυτό προφανώς για τη βιωσιμότητα των προορισμών μας».
«Στόχος δεν είναι οι αφίξεις αλλά τα έσοδα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Εχει πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες το χρόνο. Κάνουμε παρεμβάσεις σε Σαντορίνη και Μύκονο για την κρουαζιέρα και θα σας το πω από τώρα, θα είναι 20€ (το άτομο). Δε γίνεται να βγαίνει κάποιος (σ.σ. από κρουαζιερόπλοιο) για 3-4 ώρες με αμφίβολο οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα», εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την καταστροφική πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στο Χαλάνδρι, και γενικότερα τις αστοχίες στις φωτιές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «ήταν αστοχία που ξέφυγε η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική και μπήκε στον αστικό ιστό. Κάνουμε έρευνα γιατί κάηκαν σπίτια στον αστικό ιστό».
»Είναι μια εικόνα που ακυρώνει ένα μέρος της προσπάθειας, αλλά όχι όλη την εικόνα. Drones λειτούργησαν, καθαρισμοί οικοπέδων λειτούργησαν. Του χρόνου ελπίζω να μην συμβεί κάτι. Γινόμαστε καλύτεροι όμως και επενδύουμε στο μέλλον. Η κυβέρνηση είναι εύκολο να μπει στο στόχαστρο και είναι δικαιολογημένη η κριτική. Όμως όλοι είδαν τη δουλειά που έχει κάνει η Πολιτική Προστασία», επισήμανε, αναφέροντας πως κρατά τη μεγάλη εικόνα.
«Φέτος, έχουμε σημαντικά μειωμένο αριθμό πυρκαγιών με βάση τα τελευταία 20 χρόνια. Οι Κλιματικές συνθήκες ήταν οι χειρότερες τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτά είναι αδιάψευστα στατιστικά. Εχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά», πρόσθεσε.
Για αισθητή βελτίωση στους αριθμούς της παραβατικότητας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις παραλίες και την εφαρμογή MyCoast, τονίζοντας πως οι «νόμοι ισχύουν για όλους» και πως «το κράτος έχει τη δυνατότητα να τους εφαρμόσει».
«Για τις παραλίες, η Ιταλία έχει παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ίσως πρέπει να πάρει κάποια μαθήματα από εμάς. Θυμάστε όταν κλείσαμε τα γήπεδα. Αλλά σήμερα έχουμε κάμερες και ηλεκτρονική ταυτοποίηση του εισιτηρίου. Δουλεύει το σύστημα ρολόι», ανέφερε.
«Για όσους παραβιάζουν τον ΚΟΚ, έχω ζητήσει από τα αρμόδια υπουργία να εξετάσουν το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες που θα ελέγχουν την παραβατικότητα στους δρόμους. Και θα πηγαίνει απευθείας η κλήση στον πολίτη», επισήμανε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον βαρύ φόρο αίματος στον ΒΟΑΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως έρχεται νέος ΚΟΚ. «Έχω ζητήσει άμεσες παρεμβάσεις στην οδική ασφάλεια. Είμαστε στα τελευταία στάδια του νέου ΚΟΚ», ανέφερε και διεμήνυσε πως έρχονται αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν φορούν κράνος.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ο ΒΟΑΚ είναι ένα από τα πιο δύσκολα έργα που έχει διαχειριστεί. «Μέχρι τέλος του χρόνου θα υπογράψουμε για σύνδεση των Χανίων με το Ηράκλειο», είπε.
Σε ερώτηση για τον τομέα των υποδομών και την ασφάλεια και ειδικότερα γύρω από τα έργα στην Πατρών – Πύργου, αλλά και την ενδυνάμωση του σιδηρόδρομου στη γραμμή της Πάτρας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Σαφώς και τα οδικά έργα είναι πιο εύκολα από τα σιδηροδρομικά. Το έργο της Πατρών -Πύργου είναι μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα».
»Εντός του επόμενου έτους θα έχει παραδοθεί. Θα επιφέρει τεράστια ανακούφιση στη Δυτική Ελλάδα. Σχεδόν μηδενίστηκαν τα θανατηφόρα όπου προχωρήσαμε αυτά τα έργα. Και στα σιδηροδρομικά θα προχωρήσουμε, παρά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.
Οσον αφορά στα έργα αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα που θα λύσουν και τα προβλήματα άδρευσης της περιοχής, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον κύριο Κουρέτα όσον αφορά στα έργα αποκατάστασης των ζημιών της Θεσσαλίας. Γίνονται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα. Από την Περιφέρεια γίνονται καθαρισμοί ήδη. Μετά, γίνονται έργα σε χειμάρρους στα βουνά και είναι αποδοτικά, έχουμε 200 εκατ. ευρώ στη διάθεσή μας. Τρίτον, για τα μεγάλα έργα υποδομής, γίνονται φράγματα στο Μουζάκι, στην Πύλη, να μελετήσουμε τη διώρυγα της Γυρτώνης και να δούμε και τη λίμνη Κάρλα. Αυτή η κυβέρνηση θα σχεδιάσει και θα αρχίσει να υλοποιεί τα έργα αυτά, για ν’ αρχίσουμε να λύνουμε το πρόβλημα της άρδευσης της Θεσσαλίας».
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως όσες δεν αποδόθηκαν για κάποιους τεχνικούς λόγους θα αποδοθούν στους δικαιούχους το προσεχές διάστημα.
Σε ερώτηση για την Παιδεία, τη συγχώνευση των τάξεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων και έχει δώσει αναλυτικές εξηγήσεις το Υπουργείο Παιδείας. Αν δεν κάνω λάθος, από τα 61.000 τμήματα συγχωνεύονται με κάτι λιγότερο από 1.000. Και αυτό γίνεται πάντα με σαφείς κανόνες και με σκοπό τον εξορθολογισμό και όχι την εξοικονόμηση. Έβλεπα τα στοιχεία και αν δεν κάνω λάθος οι αριθμοί των μαθητών που έχουμε στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο Λύκειο είναι μια αναλογία που είναι καλύτερη από αυτή που υπάρχουν σε ευρωπαϊκά σχολεία. Γιατί έχουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς απ ό, τι έχουμε στην Ευρώπη ανά μέσο όρο για τον αριθμό των μαθητών».
«Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που αντικαθιστούν, όπως ξέρετε, αναπληρωτές, έτσι ώστε να δίνουμε μια μονιμότητα στο προσωπικό μας και μια προβλεψιμότητα ως προς τη ζωή τους. Είναι πολύ δύσκολο για έναν αναπληρωτή να πηγαίνει από πόλη σε πόλη, από νησί σε νησί, χωρίς να γνωρίζει πού θα είναι μόνιμα τοποθετημένος», συνέχισε.
«Για το ζήτημα του κινητού εκεί θα επιμείνω πολύ και θα επιμείνω πολύ, διότι οι επιστήμονες μας λένε, χωρίς να υπάρχει καμία πια αμφιβολία, ότι το κινητό τηλέφωνο, ειδικά στο σχολείο, παρεμβαίνει με τη μαθησιακή διαδικασία και δημιουργεί ουσιαστική διάσπαση προσοχής. Όποιος είναι γονιός, νομίζω το ξέρει πολύ καλά αυτό. Δεν είναι ένα εύκολο μέτρο στην εφαρμογή. Θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν αντιδράσεις. Κάνουμε όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας το ενδεχόμενο να γίνουν λόκερ όπως στο εξωτερικό.
Ερωτώμενος για τη διάλυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την απορρόφηση των αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ., ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν δούλεψε».
Τόνισε, ωστόσο, πως πως υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τους πρυτάνεις ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.
Σε άλλη ερώτηση, για τις αυξήσεις στους ένστολους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «Είναι μικρές, αλλά είναι μια αρχή».
«Πρώτος αναγνώρισα ότι είναι κατώτερη κίνηση των προσδοκιών. Αλλά μετά από πολύ καιρό είναι μια αρχή. Ας κρατήσουμε αυτό», είπε.
Σε ερώτηση για τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής, ο Κυιράκος Μητσοτάκη απάντησε: «Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ποτέ ξανά».
Παράλληλα, τόνισε πως στην Ελλάδα δεν επικρατεί ανομία, καθώς υπάρχουν δήμοι που είναι καθ’ όλα σωστοί και νόμιμοι.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά και «να αποκρούσουμε τη λογική της προχειρότητας και της τσαπατσουλιάς», διεμήνυσε, τονίζοντας: «γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη για την τραγωδία στη Χαλκιδική.
«Η λειψυδρία είναι ίσως η πιο θα έλεγα έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Βέβαια η χώρα έχει αντιμετωπίσει προβλήματα λειψυδρίας και στο παρελθόν, αλλά συνολικά η διαχείριση του νερού, του υδάτινου δυναμικού της χώρας είναι μια πρώτη προτεραιότητα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 85% του νερού της χώρας πηγαίνει για άρδευση και μόλις το υπόλοιπο πηγαίνει βασικά για ανάγκες ύδρευσης. Γι’ αυτό και τα σημαντικά έργα τα οποία ανακοινώσαμε στη Θεσσαλία, τα οποία δεν χρειάζεται να επαναλάβω, έχουν τόσο σημασία για την ορθή διαχείριση του νερού με σημαντικότερο να μπορούμε να εξασφαλίζουμε ότι δεν έχουμε αχρείαστες απώλειες από το υφιστάμενο νερό το οποίο διαχειριζόμαστε», πρόσθεσε.
«Έχουμε ζητήματα ύδρευσης πρωτίστως σε νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε, μάλιστα, πως για την Αττική, «έχουμε πάρει μια σημαντική απόφαση, για την οποία μιλάω για πρώτη φορά σήμερα. Μαζί με την ΕΥΔΑΠ, να προχωρήσουμε σε ένα νέο εμβληματικό έργο, το οποίο θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευηνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση με Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία. Γι’ αυτό και εξαρχής προσέγγισα αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό, κρατώντας τα θετικά τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά».
»Το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των εναέριο χώρο του Αιγαίου την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, τη βίζα εξπρές που βοήθησε πολύ το ανατολικό Αιγαίο, αναγνωρίζοντας όμως με απόλυτη σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει.
Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο πάντα το θέτω και θα εξακολουθώ να το θέτω στον Πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί και τη βασική αιτία και τη βασική δυσκολία για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θαλασσίων ζωνών, δηλαδή στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και προφανώς, αν θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την Τουρκία και ότι είχαμε λύση για τους επόμενες δεκαετίες, τα ζητήματά μας, δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να επενδύουμε τα σημαντικά ποσά τα οποία επενδύουμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», συνέχισε.
«Η Ελλάδα μπορεί και έχει τη δυνατότητα πια, επειδή ακριβώς η οικονομία της πηγαίνει καλά, να καλύπτει τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έχουμε. Δεσμευτήκαμε όμως και κάτι ακόμα, το οποίο θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κοιτάμε και τα μαθήματα του πολέμου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές πολύ πιο φτηνά, πολύ πιο αποκεντρωμένα συστήματα μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη, να δρουν ως σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος και γι’ αυτό και μαζί με το Υπουργείο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία στη στήριξη της ελληνικής καινοτομίας», κατέληξε.
Ερωτώμενος για τις παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το 2027 θα είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη.
Για να μην νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίες παρά τις εξαγγελλίες για αλλαγή σελίδας στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε:
Ερωτώμενος για τις ηχηρές απουσίες των πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, από τη φετινή ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης».
«Δεν τίθεται ζήτημα ενότητας στη Ν.Δ. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, με ελευθερία απόψεων, σεβαστή διαφοροποίηση αλλά και συντεταγμένο κοινοβουλευτικά. Σε άλλους κοινοβουλευτικούς χώρους υπάρχουν θέματα ενότητας και όχι στη Νέα Δημοκρατία», απάντησε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο ερώτημα για το ζήτημα εσωκομματικής ενότητας και τις φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ (πρόσφατες δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη, σφοδρή κριτική Σαμαρά – Καραμανλή) για το εάν ελήφθη το μήνυμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «Σέβομαι κάθε άποψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκογών. Ακούω την κριτική, την παρότρυνση στελεχών, αλλά δεν συμφωνώ».
«Όμως πρόκειται για μειοψηφία. Κάναμε την αυτοκριτκή μας αλλά έχουμε και μια διακυβέρνηση να προχωρήσουμε. Όταν ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό μας έργο, θα έχουν απαντηθεί οι όποιες κριτικές φωνές…», είπε.
Σε ερώτηση για τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να «σεβαστούμε τον θεσμό» και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει τον Ιανουάριο», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως έως τότε δεν θα πει τίποτα περισσότερο.
Η παράνομη μετανάστευση είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την άνοδο της ακροδεξιάς, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το εν λόγω φαινόμενο.
Επισήμανε δε πως η Ελλάδα είναι πολύ πιο θωρακισμένη συγκριτικά με το 2019.
«Από το 2025 μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν έχω μιλήσει για το θέμα αυτό, διότι θέλω να κάνουμε αυτή τη συζήτηση συντεταγμένα και θα μιλήσω αναλυτικά όταν ξεκινήσει η συζήτηση στις αρχές του 2025. Οραματίζομαι όμως μια πιο ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και προφανώς έχουμε υποχρέωση από το ίδιο το Σύνταγμα να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Μπορώ όμως να σας πω ότι τα βασικά ζητήματα τα οποία διέπουν τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις μου να αποτελέσουν αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης», σημείωσε.
Για την επιλογή Τζιτζικώστα να είναι επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα θα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και στο πρόσωπό του δείχνει την εκτίμηση στη Μακεδονία.
«Στέλνω και μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι υποχρεωτικό όλη η Επιτροπή να είναι κατ’ ανάγκη τεχνοκράτες εντός εισαγωγικών. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Απόστολο και θα είναι ένας εξαιρετικός Επίτροπος, που θα εργαστεί για την Ευρώπη και την Ελλάδα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε κάθε λόγο να διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την οπαδική βία.
«Οι κάμερες μπήκαν στα γήπεδα και η ταυτοποίηση του κατόχου εισιτηρίου με ψηφιακά μέσα έγινε πράξη. Το σύστημα λειτουργεί και μπορούμε να εντοπίζουμε κιόλας παραβάτες με πολύ μεγάλη ακρίβεια, που εξάλλου ήταν ο βασικός σκοπός για τον οποίο υλοποιήσαμε το σύστημα αυτό. Έχουμε και ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου το 2025 με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ με φιλάθλους και από τις δύο ομάδες».
Διαβάστε επίσης:
DW: Οι Έλληνες αρχίζουν να… συμπαθούν ξανά τη Γερμανία – Οι τρεις τομείς όπου υπάρχουν ακόμη «σκιές»
Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Ποιο χέρι είναι άραγε ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.