Τα εισοδήματα που επηρεάζουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας
Τα εισοδηματικά «κλειδιά» που άνοιξαν την πόρτα για την έκπτωση 50% στον φετινό ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ, αναδεικνύουν τους κωδικούς του εντύπου Ε1 που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:
- Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος και από το ποσό της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται, της δήλωσης ή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου ή συμβιούντος και των εξαρτώμενων τέκνων (εφόσον τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων), καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, οι σχέσεις συζύγου ή συμβιούντος και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και κάθε άλλη συναφή διάταξη. Αν οι σύζυγοι ή συμβιούντες υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.
- Δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα ατόμου που έχει αποβιώσει πριν την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50%
Επισημαίνεται ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι για «ψαλίδισμα» στο μισό του ΕΝΦΙΑ, το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Εκτός όμως του εισοδηματικού κριτηρίου, θα πρέπει το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Διαβάστε επίσης:
Παρά τις αυξημένες ανάγκες, η Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει τις θέσεις με εργαζομένους από τρίτες χώρες