ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 17:29
MENU CLOSE

Ανασχηματισμός: Προσδοκία για συνολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης για να ανακοπεί η πτωτική πορεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2377
13/03/2025
13.03.2025 06:12

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται οι τελευταίες επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία θα μετακινηθούν σε άλλο πόστο με βάση τις καραμπόλες που πιθανολογούνται μέχρι τώρα. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέσα από αυτές τις αλλαγές να κάνει ένα συνολικό restart στο επιτελικό κράτος προκειμένου να πιάσει τα πράγματα από την αρχή, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στην κοινωνία ότι πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του πρωθυπουργού καθώς πρώτη φορά στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά. Παράλληλα η άποψη που επικρατεί στην κοινωνία ότι στο θέμα των Τεμπών υπήρξε συγκάλυψη έχει συμπαρασύρει και τη δημοφιλία του Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να είναι πρώτος και με διαφορά από τον δεύτερο πολιτικό αρχηγό, αλλά με πεσμένα ποσοστά.

Κέντρο όλων το ΥΠΟΙΚ

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο πρωθυπουργός και στον προηγούμενο ανασχηματισμό είχε πει ότι έλαβε το μήνυμα που του έστειλε η κοινωνία, ωστόσο τα αποτελέσματα των κινήσεων που έκανε δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι οι πληροφορίες λένε τώρα ότι θέλει να αφήσει πίσω του τη λογική των… «μπαλωμάτων» και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, δεδομένου φυσικά του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Ν.Δ. και του «πάγκου» που έχει η κυβέρνηση.

Η πρώτη και σημαντική κίνηση θα είναι η παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, και μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου. Ο ρόλος του, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, δεν θα είναι «διακοσμητικός», αλλά αντίθετα πολύ ουσιαστικός. Όπως είναι φυσικό, η μετακίνηση αυτή έφερε άνοιξε μια συζήτηση για τους λόγους για τους οποίους ο Μητσοτάκης επέλεξε με τον τρόπο του να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον υπουργό Οικονομικών. Όπως υποστηρίζουν κάποιοι, μόνο έτσι θα μπορούσε να διαβαστεί η κίνηση του πρωθυπουργού να αναβαθμίσει και να χρήσει αντ’ αυτού τον Χατζηδάκη, αδιαφορώντας μάλιστα για την αντίδραση του δημοφιλούς υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια.

Η μετακόμιση ωστόσο του Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνει μία μεγάλη τρύπα στο υπουργείο Οικονομικών. Το όνομα της Νίκης Κεραμέως έπαιξε αρκετά τις τελευταίες ώρες, ωστόσο στο κάδρο μπήκε δυνατά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, για τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει πολύ καλή άποψη. Οι πληροφορίες ότι παίζει και η λύση του Θόδωρου Σκυλακάκη, με τον οποίο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιμετωπίζονται από πολλούς με δυσπιστία. Ενώ την ίδια ώρα πρέπει να θεωρείται ότι έφυγε από το τραπέζι της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, που κάποιοι εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό όταν άρχισε η συζήτηση για την πλήρωση της θέσης στο ΥΠΟΙΚ.

Στο Μαξίμου όμως βρέθηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δεν αναμένεται να μετακινηθεί από τη θέση του, αλλά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης. Την ίδια μέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε και ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει ακουστεί για τα υπουργεία Μετανάστευσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν ακόμη ο Δημήτρης Καιρίδης (ακούγεται για το υπουργείο Εργασίας), ο Κώστας Σκρέκας και ο Θάνος Πλεύρης.

Οι… καραμπόλες

Αν πάντως ο νυν υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, τότε ως επικρατέστερη για το Παιδείας εμφανίζεται η Σοφία Ζαχαράκη. Σε αυτήν την περίπτωση η Νίκη Κεραμέως είτε θα παραμείνει στο πόστο της είτε θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην περίπτωση που ο νυν υπουργός Γ. Φλωρίδης μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Το χαρτοφυλάκιο της Ζαχαράκη στο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής ακούγεται ότι θα αναλάβει η νυν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αμετακίνητοι, μπαλαντέρ και… εξοδούχοι

Αμετακίνητοι φέρονται οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τον τελευταίο υπήρξαν συζητήσεις, καθώς κάποιοι τον ήθελαν εκτός κυβέρνησης επειδή πολλά στελέχη είχαν ενοχληθεί από τις δηλώσεις του για τα Τέμπη. Όμως όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός εκτιμά το γεγονός ότι ο Γεωργιάδης βάζει πάντα πλάτη στα δύσκολα και έτσι οι συνεργάτες του έκλεισαν κάθε συζήτηση. Πάντως για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, εφόσον αποχωρήσει η Αγαπηδάκη, ακούγεται το όνομα του νυν υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ο Μάκης Βορίδης είναι ο μπαλαντέρ της κυβέρνησης, αφού το όνομά του ακούγεται για… δύο – τρία υπουργεία. Όπως λέγεται, αν μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, τότε είναι το φαβορί για το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτός και αν υπάρξουν και άλλες καραμπόλες. Για το σημαντικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ακούστηκε και το όνομα του Θανάση Πλεύρη – χωρίς όμως πολλές πιθανότητες – με αναπληρωτή υπουργό τον Κώστα Κυρανάκη.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ είναι άγνωστο αν ο Μητσοτάκης θα κάνει το χατίρι του Βασίλη Κικίλια και θα τον απαλλάξει από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δίνοντάς του το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας, καθώς ο νυν υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο για να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση που ο Κικίλιας πάρει τον δρόμο για τον Πειραιά, ακούγεται ως πολύ πιθανό τη θέση του να πάρει ο Σκρέκας.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης: Να είμαστε απολύτως συνεπείς σε σχέση με αυτά που υποσχεθήκαμε στον κόσμο

Πώς απαντά η Ντόρα Μπακογιάννη στην κριτική Σαμαρά προς την κυβέρνηση

Τέμπη: Ορίστηκαν τα 27 μέλη που θα συνθέσουν την Προανακριτική

ΚΥΡΙΑΚΗ 20.07.2025 17:29
Exit mobile version