Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Συνελήφθη στο σπίτι του ο Χρήστος Μαυρίκης, καθώς φέρεται να είναι ο αποστολέας της επιστολής προς τον ανώτατο δικαστή στην οποία αφήνονταν υπαινιγμοί για ανταλλάγματα έναντι διευθέτησης εκκρεμούς υπόθεσης. Ο Μαυρίκης, τον οποίο αναζητούσε η αστυνομία στο πλαίσιο του αυτοφώρου, είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της δωροδοκίας, καθώς η κατηγορία θεωρείται τετελεσμένη μόνο και με την προσφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης φέρεται να επισκέφθηκε στο γραφείο του τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό όπου του έδωσε επιστολή με σκοπό να μεσολαβήσει για θετικό αποτέλεσμα σε υπόθεση που είχε εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθήνας και αφορούσε διεκδικήσεις οικοπέδων σε περιοχές της Αττικής.
Στην επίμαχη επιστολή αναγραφόταν ο κωδικός της υπόθεσης και αναφερόταν ότι ο Χ.Μ. θα λάμβανε, σε περίπτωση θετικής έκβασης, αμοιβή 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Παράλληλα υπήρχαν υπαινιγμοί για δωροδοκία του δικαστικού λειτουργού. Με την ανάγνωση της επιστολής ο παραλήπτης αντέδρασε άμεσα προχωρώντας σε καταγγελία της υπόθεσης, ενώ έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για τις περαιτέρω ενέργειες.
Για την υπόθεση διατάχθηκε ήδη κατεπείγουσα προκαταρκτική για το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της δωροδοκίας δικαστή.
Ο Χρήστος Μαυρίκης είναι γνωστός από τη διαβόητη υπόθεση των υποκλοπών το 1989, όταν παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Χρήστος Μαυρίκης ήταν υπάλληλος του ΟΤΕ που έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για τη συμμετοχή του σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα υποκλοπών στην Ελλάδα. Κατηγορήθηκε ότι, κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, παγίδευσε τηλεφωνικές γραμμές πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνταν μέσω παρεμβάσεων σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και διαμερισμάτων που είχαν νοικιαστεί για την εγκατάσταση μαγνητοφώνων. Οι καταγραφές περιλάμβαναν συνομιλίες πολιτικών προσώπων, όπως του Μιλτιάδη Έβερτ, του Γεράσιμου Κουρή και του Γεωργίου Ράλλη.
Το 1994, μετά από έρευνες, διαπιστώθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις στα τηλεφωνικά δίκτυα, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του Μαυρίκη. Η υπόθεση προκάλεσε πολιτική αναταραχή, αλλά τελικά δεν οδηγήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ο Χρήστος Μαυρίκης οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την καταδίκη του από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο – κατά πλειοψηφία (4-1) – για:
Η συνολική ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε ήταν 5 έτη. Ο μόνος δικαστής που μειοψήφησε ήταν ο εφέτης Α. Νταφούλης, ο οποίος είχε διατελέσει και ειδικός ανακριτής στην ίδια υπόθεση, υποστηρίζοντας πως ο Μαυρίκης έπρεπε να αθωωθεί.
Σε πρώτο βαθμό, ο Μαυρίκης είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων σε 5 έτη και 9 μήνες φυλάκιση. Θύματα της απόπειρας εκβίασης και της άσκησης παράνομης βίας φέρονται οι επιχειρηματίες Γ. Δαλακούρας, Δ. Μπέης και ο εκδότης – διευθυντής του «Αδέσμευτου Τύπου» Δημήτρης Ρίζος.
Το 2022, συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή κάνναβης, μετά από επεισόδιο σε πρατήριο καυσίμων.
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Αθηναίων: Τοποθετεί κάδους για περιττώματα σκύλων με μηδενική επιβάρυνση για τους πολίτες
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.