Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η ΑΑΔΕ αποφάσισε να βάλει «πάγο» σε χρέη που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και έχουν μείνει απλήρωτα για πολλά χρόνια, τα οποία πλέον χαρακτηρίζονται ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».
Αυτά τα χρέη μπαίνουν σε μια ειδική λίστα, γνωστή και ως μητρώο ανεπίδεκτων είσπραξης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Με άλλα λόγια, πρόκειται για χρέη που είναι πρακτικά αδύνατο να εισπραχθούν, καθώς οι οφειλέτες τους δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν πτωχεύσει, έχουν πεθάνει χωρίς κληρονόμους ή δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να πληρώσουν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν τα 108,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί μη εισπράξιμα και έχουν μπει στην παραπάνω λίστα. Τώρα η ΑΑΔΕ προχωρά σε ακόμα πιο οργανωμένη καταγραφή και «πάγωμα» των χρεών αυτών, ώστε να επικεντρωθεί στην είσπραξη των πιο ρεαλιστικών απαιτήσεων.
Προτού μια οφειλή μπει στο μητρώο των ανεπίδεκτων, πρέπει να έχει γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος. Η ΑΑΔΕ ερευνά όλα τα πιθανά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και όσων τον συνδέουν, όπως συγγενείς ή εταιρικούς εταίρους. Αν δεν βρεθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο, όπως ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί ή άλλες απαιτήσεις, τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης.
Ακόμα κι αν υπάρχουν κάποια περιουσιακά στοιχεία, το χρέος μπορεί να θεωρηθεί ανεπίδεκτο αν η συνολική αξία τους είναι μικρότερη από το 5% του συνολικού χρέους και δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ για ακίνητα ή τα 30.000 ευρώ για κινητή περιουσία.
Επίσης, για να μπει ένα χρέος στη λίστα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όπως η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης, αν χρειάζεται, και να έχει διαπιστωθεί αντικειμενική αδυναμία είσπραξης.
Η απόφαση για την ένταξη ενός χρέους στο μητρώο των ανεπίδεκτων είσπραξης εξαρτάται από το ύψος της οφειλής:
Τι σημαίνει πρακτικά ο χαρακτηρισμός «ανεπίδεκτο είσπραξης»;
Αυτό δεν σημαίνει ότι το χρέος διαγράφεται. Αντίθετα, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να παρακολουθεί το χρέος για μια περίοδο 10 ετών μετά την καταχώρισή του στη λίστα. Εάν κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων προκύψει νέα περιουσία ή εισόδημα του οφειλέτη, το χρέος «ξαναζωντανεύει» και μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες είσπραξης.
Μετά την ένταξη, επίσης:
Αν κατά το διάστημα των 10 ετών βρεθούν νέα στοιχεία ή περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν εντοπιστεί πριν, η ΑΑΔΕ μπορεί να επαναχαρακτηρίσει το χρέος ως εισπράξιμο και να προχωρήσει σε κατάσχεση ή άλλες νόμιμες ενέργειες για την είσπραξή του.
Η ένταξη αυτών των χρεών στο μητρώο ανεπίδεκτων είσπραξης είναι μια προσπάθεια της ΑΑΔΕ να βάλει σε τάξη τα οικονομικά στοιχεία και να επικεντρώσει τους πόρους της στην είσπραξη ρεαλιστικών και εφικτών απαιτήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, το Δημόσιο μειώνει το διοικητικό βάρος και μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα μέσα του για την αύξηση των εσόδων του.
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ: 146 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Ιούνιο – Οι θεματικές ενότητες
Οι πληρωμές ενοικίων μόνο μέσω τραπεζών αλλά τα μαύρα χρήματα δύσκολα θα εξαφανιστούν πραγματικά
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.