ΔΕΥΤΕΡΑ 28.07.2025 19:30
MENU CLOSE

Καναδάς: Προτείνει ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τους μετανάστες

04.06.2025 19:54

Ο Καναδάς, μια χώρα παραδοσιακά ανοιχτή σε μετανάστες, προχωρά σε κινήσεις που δυσχεραίνουν τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη ή προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που εχει δεχτεί.

Επιπλέον, περιλαμβάνει διατάξεις που θα δώσουν στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες για την παρακολούθηση των κοινών συνόρων του Καναδά με τις ΗΠΑ.

Θα μπορούσε επίσης να απαγορεύσει σε όσους βρίσκονται στον Καναδά για περισσότερο από ένα χρόνο να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Πότε και πώς θα μπορούν οι πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο- Ποιοι κινδυνεύουν με απέλαση

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι πρόσφυγες μπορούν να ζητήσουν άσυλο στον Καναδά είτε όταν φτάνουν σε μια πύλη εισόδου, όπως ένα αεροδρόμιο, είτε όταν βρίσκονται ήδη στον Καναδά, χωρίς περιορισμούς ως προς το πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν στη χώρα πριν το ζητήσουν.

Οι νέοι κανόνες θα αποκλείουν την υποβολή αιτήσεων ασύλου από όσους βρίσκονται στον Καναδά για πάνω από ένα έτος, καθιστώντας τους ενδεχομένως αντικείμενο απέλασης.

Θα απαιτούν επίσης από τα άτομα που εισέρχονται στον Καναδά από τις ΗΠΑ βάσει της Συμφωνίας Ασφαλούς Τρίτης Χώρας (συμφωνία που απαιτεί από τους μετανάστες να ζητούν άσυλο στην πρώτη «ασφαλή» χώρα στην οποία φτάνουν, είτε τις ΗΠΑ είτε τον Καναδά) να υποβάλουν αίτηση στον Καναδά εντός 14 ημερών για να εξεταστεί. Όσοι δεν τηρούν αυτές τις προθεσμίες θα μπορούν ακόμη να υποβληθούν σε αξιολόγηση κινδύνου που θα καθορίζει εάν η ασφάλειά τους κινδυνεύει εάν απομακρυνθούν.

Πότε η κυβέρνηση θα μπορεί να παγώνει εντελώς τις νέες αιτήσεις για άσυλο

Ο νόμος δίνει επίσης στην κυβέρνηση την εξουσία να αναστέλλει εντελώς την επεξεργασία νέων αιτήσεων «για θέματα δημόσιας υγείας και εθνικής ασφάλειας».

Το νομοσχέδιο, έκτασης 127 σελίδων, θα επεκτείνει την εξουσία της κυβέρνησης να ανοίγει την αλληλογραφία για την προώθηση ποινικής έρευνας και θα εισάγει περιορισμούς στις συναλλαγές σε μετρητά άνω των 10.000 δολαρίων Καναδά (6.400 ευρώ) και στις καταθέσεις μετρητών από ένα άτομο σε λογαριασμό άλλου.

Η υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά Λένα Ντιάμπ δήλωσε ότι ο νόμος για τα ισχυρά σύνορα έχει ως στόχο να περιορίσει το οργανωμένο έγκλημα και τη ροή ναρκωτικών και όπλων, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την «ακεραιότητα» του μεταναστευτικού συστήματος της χώρας.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από αυξανόμενες πιέσεις και εν μέσω κρίσης στέγασης

Το νομοσχέδιο, όπως σημειώνει το BBC, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων προς τον Καναδά να περιορίσει τη μετανάστευση, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, και κρίση στέγασης.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό βασίστηκε σε φιλόδοξους στόχους μετανάστευσης για να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Κατά τη θητεία της καταγράφηκε απότομη αύξηση των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα ως προσωρινοί εργαζόμενοι και φοιτητές. Αυξήθηκαν σημαντικά και οι αιτήσεις ασύλου, με κάποιους να περιμένουν έως και δύο χρόνια για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τα «μη βιώσιμα» επίπεδα μετανάστευσης στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ: Το υπερορθόδοξο κόμμα UTJ απειλεί να αποχωρήσει από τον συνασπισμό

Axios: Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους ο Μασκ επιτίθεται στον Τραμπ

Πούτιν: Απίθανη μια συνάντηση κορυφής με την Ουκρανία μετά τα χτυπήματα

ΔΕΥΤΕΡΑ 28.07.2025 19:24
Exit mobile version